torstai 17. maaliskuuta 2016

Tee-se-itse: pallomagneetit.

Helsingin Pinossa ihastuin pyökkimagneetteihin. Oli jo kourallinen käsissä, kunnes ajaduin itselleni tuttuun miksei-ole-kuoppaan. Miksei ole muita värejä? Eikö saa muissa väreissä? Tylsää. Keltainen olisi niin kiva! Teen sitten itse!
Kotona yritys yksi: keltaiset muovihelmet. Ei hyvä. Jää tyhmästi koholleen magneetista, napsahtaa helposti vahvimmastakin liimasta pois, läpikulkeva reikä näyttää tyhmältä. Rupes harmittamaan, ehkä kaikkea ei pidä yrittää tehdä itse....kunnes muistin FIMON. Mindblowing. Sillähän ne pallot saa ja magneetillekin piilokuopan! Ja keltaista fimoa oli jo kaapissa valmiina!

Tee-se-itse-pallomagneetit. Tarvitset: Fimo- tai Cernit-massaa, leivinpaperia, pellin ja uunin, magneetteja ja (pika-)liimaa.
Lämmittele ja pyörittele massasta samankokoisia palloja haluttu määrä. Tee pallon yhdelle kantille kuoppa painamalla pallo kevyesti magneetin päälle. Pidä välissä kelmua tai vaikka hedelmäpussia niin et sotke magneettia massaan eikä magneetti tartu pallon kuoppaan. Kun painat pallon alustaa vasten, kuopasta tulee sopivan syvä. Kuoppa voi olla pikkuisen magneettia leveämpi. Pallo voi muuttua ensin vähän vadelmakarkin muotoiseksi, joten tarkista ja muotoile pallo vielä uudelleen. 
Vinkki! Magneetteja voi ostaa myös leikattavina levyinä. Itse silppusin käytetyt magneetit ilmaiseksi saadusta mainosmagneetista, jonka pinnasta sai mainostarran veks. Tahmapinta ei haittaa, sehän on palloa vasten. Yllätyin, kun paksuhkoa (mutta taipuisaa) mainosmagneettiakin pystyi leikkaamaan ihan tavallisilla saksilla.

Magneetin koko vaikuttaa siihen kuinka pyöreän pallon pystyy tekemään. Pieni ja vahva (kuten alkuperäisessä) mahdollistaa ns. täyspallon. Mainosmagneetin vahvuus ei ollut kovin suuri, joten piti minun taipua vähän suurempaan magneettipohjaan.
Koveta valmiit pallot uunissa (Fimo 125-130 asteessa puolisen tuntia). (Vinkki: Jos massan pinnalla on pölyä tai sormenjälkiä, niitä saa häivytettyä, kun lopuksi vedellä kostutetulla sormenpäällä varovasti "hieroo" pois. Olen oppinut niksin kantapään kautta, nyt jopa muistan tehdä sen aina lopuksi!)

Kovettamisen jälkeen anna pallojen jäähtyä  rauhassa (ja tuuleta uuni!). Liimaa lopuksi magneetit kuoppiin. Käytä vahvaa pikaliimaa. Anna liiman kuivua. Valmista! Ja aikaa meni alle tunti kuvauksineen.
Ja eikun pallot jääkaapin oveen tai muistitauluun kiinni! Apua, näistähän tuli odotettua hauskempia!
Ihanaa pirteyttä, iloisuutta ja keveyttä - tätä olenkin keittiöön kaivannut. Pienestä tulee niin paljon.

(Vinkki: meillä on jääkaapissa pieni metallinen purkki kynille ja irtolapuille. Purkki on tosi kätevä. Vahvan magneetin avulla se pysyy hyvin jääkaapin ovessa. Olemme tähän niin vuosien varrella niin tottuneet, että meillä kummallakin iskee aina paniikki, jos purkissa ei olekaan yhtään kynää :D "Apua MISSÄ ON KYNÄ, miksei oo kynät purkissa?!")
Kivoja möllyköitä! Kannatti tehdä, keltainen sopii meille alkuperäistä pyökkiä paremmin. Minkä väriset pallot sinä tekisit?

10 kommenttia:

 1. Tulipas niistä kivoja. Sopii hyvin myös näin kevääseen ja tulevaan kesään tuo väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin sopii! Keltainen todella puhuttelee nyt.. :) <3

   Poista
 2. No keltaiset tietty! Ja ruohonvihreitä. Kumpaakin fimoa oiis ja pyöreitä vahvoja magneettejakin. O-ou.. :D sais noi ikävät erilaiset magneetit pois jääkaapin ovesta. Tosin haluisin nappimagneettejakin. Hmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä jos tekisit puolet ja puolet? :D toiset nappeja, toiset fimopalloja? :D

   Poista
 3. Tulipa helposti kivat magneetit! En ole aikoihin tehnyt mitään fimosta (tai no mistään muustakaan...) mutta kevään myötä karkkivärit houkuttelevat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, helposti valmistuivat :) karkkivärien yhdistelmä olisi ihana..! :) Eikun tekemään Tuuli fimosta "karkkeja" kotiin! :)

   Poista
 4. Aivan ihana tuo kynäpurkki! Onko se itse tehty vai löytyykö noita ihanuuksia jostakin? :) Nuo magneetitkin ovat kyllä aivan loistavia, kummasti tuollaiset pienetkin jutut tekevät väriä ja pirteyttä kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi :) kyllä on sekin omin käsin tehty. Metallipurkki on mistälie kulkeutunut ja sen taakse olen vain liimannut vahvan magneetin :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.