maanantai 5. joulukuuta 2016

DIY: avattavat lahjarasiat.

Kohta on taas se aika, kun saa kääräistä ylläreitä lahjapaperin alle. Joskus sitä kuitenkin miettii voisiko jonkun paperin korvata jollain käytännöllisemmällä.. Vaikka avaamisen jälkeen kenties käyttöön otettavalla rasialla?

Kokeillaan tehdä pari säilytyslahjarasiaa alusta asti itse! Ei siihen tarvitse kuin ison pahvin/kartongin, vähän mittaamista ja jotain millä päällystää - vaikka sillä kauneimmalla lahjapaperilla, ohuella kankaalla, kuviollisella kontaktilla tai miksei myös koristeteipeillä. Valitse materiaalin mukaan mahdollinen liima, esim. serveteille riittää liimalakka, puuvillakankaalle kuumaliimapyssy, maito/tekstiililiima tai vaikka vähän paksumpi liimalakka.
Kun on lahjarasiasta kyse, valitsin malliksi tällaisen boxin missä on kiinteä kansi. Koko laatikko taitellaan yhdestä pahvikappaleesta. Koon ja muodon voi päättää itse, se voi olla myös vaikka litteä suorakulmio.
Mittaa ja leikkaa laatikko näin: jos vaikka tarvittavan laatikon koko on 10 cm kanttiinsa, aloita pahvin keskeltä. Piirrä siihen neljä 10 x 10 cm laatikkoa putkeen: etu - pohja - taka - kansi. Lisää pohjan vierelle 10 x 10 cm sivut. Kannen ympärille tarvitsee myös sivut, esim. 3 cm leveät laidat. Leikkaa yhtenä kappaleena. Voit merkata jo valmiiksi sulkemista varten napin tai nauhan paikat, riippuen kiinnittämisestä yhdestä kahteen reikää joko vierekkän tai päällekkäin. Reiät voi puhkoa vaikka ohuella sukkapuikolla.

Kokoa laatikko näin: käytä liimaa tai teippiä, taita ensin pohjaa ympäröivät neljä sivua ylöspäin. Voit kevyesti painaa vaikka sukkapuikolla viivoitinta myöten siitä kohtaa mihin pitäisi tulla taitos. Näin suoran kulman taittaminen helpottuu. Teippaa laidat koko pituudelta yhteen. Taita kansi "alas" laitoineen ja teippaa laidat myös toisiinsa kiinni. Teippaa ns. laatikko suljettuna, alaosan päälle asetettuna niin kannesta tulee sopiva, ei liian tiukka eikä löysä. Jos kannen laitoihin jää nurkkiin raot, saat niihin lisävahvuutta, kun teippaat kulmat myös sisäpuolelta.
Pari vinkkiä päällystämiseen: kontaktoi, maalaa tai sivele liimaa ja päällystä ohuella kankaalla. Tässä vaiheessa, kun itse päädyin kontaktiin, huomasin ensimmäistä kertaa ettei kontakti halunnut tarttua maalarinteipin päälle. Kannattaa siis kokeilla ensin soveltuuko materiaalit yhteen ettei jää pintojen väliin ilmaa niin kuin minulla. Oli päällystysmateriaali mitä vain, voi kokeilla päällystämistä joko pala palalta tai sitten leikkaamalla kartongin mukainen yksi pala ylimääräisine nurkkataitoksineen (että laidat menevät limittäin ilman irvistäviä rakoja).

Lisää lopuksi kiinnitysmekanismi: käytä nappia ja lenksua tai vaikka solmittavia rusetteja (jouluksi voisi sopia iso kangasrusetti!). Itse päällystin kaksi nappia ja yhdistin niihin pienet joustavat lenksut. Toisen napin päällystin pitsillä ja sen alta kuultaa kivasti metallipinta läpi. Toisen menin päällystämään kontaktilla ja jos olisin miettinyt ensin, olisin tajunnut ettei se ole kovin hyvä idea. Eihän se jäykkä muovi asetu nätisi ympärille. En suosittele. Pitää kyllä vielä vaihtaa nappi toiseen.
Tässä vielä laatikot ennen päällystämistä ja päällystämisen jälkeen. Oli aika hauskaa askartelua!
Loppuun vielä helpompi vinkki: jos ei jaksa itse tehdä laatikkoa, käytä jonkun muun pakkausboxia. Jos tuntuu nololta vetää tussilla ei sisällä tätä -henkselit laatikon kuvien päälle, aukaise laatikko kulmasta, käännö laatikko toisinpäin ja liimaa nurkka takaisin kiinni. Näin on pakkauslaatikko vähän nätimpi ja ei haittaa jos lahjan saaja nyt näkee sisäpuolella olevan jonkun muun tuotteen kuvan, kun on jo päässyt ilahtumaan oikeasta sisällöstä. (Mutta joskus tosin on kyllä tehokeinokin pakata ylläri johonkin tylsän tuotteen laatikkoon vai mitä?)

4 kommenttia:

 1. Kiva tuollainen nappi kiinnitys.
  Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin :) noita napillisia säilytyslaatikoita on nyt näkyny kasvavassa määrin kaupoilla :)

   Poista
 2. Nämähän onkin käyttökelpoisia ja päällystää voi oman makunsa mukaan. Kiitos ohjeesta. Hyvää itsenäisyyspäivää. tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) todellakin voi päällystää oman maun mukaan, paljon on mahdollisuuksia :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.