lauantai 3. tammikuuta 2015

Lahjapankki 2014: DIY lahjoja osa 2.

Itsetehtyjä joululahjoja osa kaksi (ks. osa 1.). Vuorossa muutamia lapsille tehtyjä lahjoja. (Vaikka ylläolevista paketeista lapsille ei ollut kuin yksi, tuo peukuttava joulupukki. Muut paketointikuvat lähinnä tässä yhteydessä rekvisiittaa.)
Paketti-idea 1: vauvalle. Ompelin ekaa kertaa vauvalle pökät. Tuollaiset joogalegginssit, olohousut, trikoot..miksi noita nyt kutsuisi. Venyvää trikoota ja lahkeissa sekä vyötäröllä taitettavat resorit, joista saa lisäpituutta tyären kasvaessa. Tarkoituksena olisi, ettei pökät olisi vain yhden kuun housut, vaan menisivät vähän pitemmän ajan. Mallia ompeluun katsoin valmiista housuista sekä tästä ja tästä tutoriaalista. Pöksyistä jääneestä jämäpalasta tein pienen helisevän "vauvapehmon", jossa on edessä tasku ja sisällä kiinni liimattu pääsiäismunan hylsy (sisällä makaroonia).
Paketti-idea 2: vauvalle/taaperolle. Olen kuullut perheellisiltä, että ruokalaput ovat aina toimivia ja tarpeellisia (lahjoja), joten niitä sitten tein. Toinen toiselle ja toisen toiselle. Ensimmäistä kertaa kokeilin ja tykkäsin siitä, olivat tosi helppoja tehdä (ks. postauksen lopusta mini-tutoriaali!). Vahakangas on mukavaa materiaalia ommella!

Vinkki: valitse mieluummin "oikea" vahakangas kuin tekstiilivahakangas (myyjäkin tätä ehdotti). Vahakankaissa on paksuuseroja ja kaikista paksuimmat vahat soveltuvat ruokalapuksi huonosti. Etsi sopivaa vahakangasta kangaskaupoista tai kodin sisustustekstiilejä myyvistä liikkeistä kuten marketeista ja huonekaluliikkeistä (ainakin Jyskissä on edullinen valikoima).
Paketti-idea 3: Postimies Pate-fanille. "Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo..." Kuka muu muistaa lapsuudesta Postimies Paten? Minä ainakin muistan katsoneeni Patea telkkarista. Kuvat: 1 / 2 / 3.
Paketti meni pienelle pojalle, jolle se suurin juttu on nyt Postimies Pate. Niin kova juttu, että pojalla on oma naamiaisasu Paten takista ja lakista! Päädyin täydentämään asukokonaisuutta ompelemalla lahjaksi postilaukun ja laittamalla sinne sisälle kirjeitä. Kirjoitin pienen kirjeen suoraan "Korvatunturin väeltä" ja ompelin kontaktoidusta paperista "kestokuoren" postimies-leikkeihin (edessä tarranauhakiinnitys). Ja ai niin, KISSA! Tein Paten lemmikkikissan!
Olen tosi tyytyväinen tähän Jessi-kissaan. Minulla on aika vähän kokemusta pehmolelujen tekemisestä, mutta hyvällä suunnittelulla onnistuin! Kyllä se Jessiltä näyttää. Vihreät silmät, punainen panta, vaaleanpunainen nenänpää.. häntäkin on hauska, se heiluu laidasta laitaan! Kaavoja suunnitellessa, käytin mallina tätä kissapehmon tutoriaalia, vaikka kielestä en mitään ymmärtänytkään. Kuvista hahmotti hyvin millaisia kappaleita olisi hyvä leikata. Tein myös strategisen vedon ja täytin kissan painon mukaan (painavimpia kangastilkkuja tassuihin ja keskivartaloon, kevyempiä häntään ja päähän), jotta sen painopiste pysyy keskellä ja kissa pysyy istualtaan. Ai vitsit tätä oli kiva tehdä!
Olin kaikista lahjoista ehkä eniten innoissani tästä kissasta. Ihan jännitti nähdä pojan reaktio kissaan. Ja se oli odotuksen arvoinen! Heti tunnisti ja heti sitä päästä silitti. Postimies-leikit alkoivat välittömästi.

Lopuksi helppo tutoriaali ruokalapulle:
Tee-se-itse: vauvan/taaperon ruokalappu vahakankaasta

Tarvitset: 1,5-2m vinonauhaa (käytä valmista tai tee kuten minä ja valmista vinonauha jämäkankaasta), pätkän tarranauhaa ja 25-30 cm kaistaleen vahakangasta. Tästä kaistaleesta saa tehtyä kaksi taskullista ja yhden taskuttoman ruokalapun.

(Kun pyysin myyjää leikkaamaan vahakangasta, hän pysähtyi ja tarkensi, että kuuliko oikein. 25 cm? Kyllä, en tarvitse enempää. Rupesi nauramaan, että ei ole koskaan aiemmin leikannut niin pientä määrää!)

Tee näin: Leikkaa kuvan mittojen mukaan itse lappukappale ja lapun alaosan taskukappale. Kanttaa taskun yläreuna. Kiinnitä lapun alaosaan. Kanttaa kauttaaltaan. Kiinnitä erityistä huomiota, että nauha asettautuu nätisti (oli välillä haasteellista!) kaareviin paikkoihin. Ompele lopuksi tarranauhaa lapun päihin (karkea puoli lapun oikealle puolelle, pehmeä vastakappale lapun nurjalle puolelle). Tarran sijaan voi käyttää solmimisnauhoja. Mikäli vahakangas kestää silittämistä, silitä kanttaus lapun ympäriltä. Valmista! Eikö ollut simppeliä?

Eikä siinä vielä kaikki, lisää lahjojen koosteita tulossa, stay tuned.

8 kommenttia:

 1. Voih mikä Jessi!!!!! Varmasti eräs pikkupoika oli ällistynyt ja iloinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinisukka :) mitä luultavimmin oli ja on iloinen :))

   Poista
 2. Siis aivan älyttömän hieno kissa ja postilaukku! Meillä kans fanitetaan kovasti (junien lisäksi) Postimies Patea joten erityislämmöllä sanon vielä kerran että vau!!!!

  VastaaPoista
 3. Todella hienosti olet tuon kissan tehnyt.Ihan näköisensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija :) kannatti käyttää aikaa suunnittelmiseen, se tuotti hyvän lopputuloksen :)

   Poista
 4. Aijai miten ihanat Patevälineet! Ja toi kissa on sitten niin söpöliini!

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.