tiistai 20. tammikuuta 2015

Kangasmatto ompelukoneella.

Tein maton! Ja kerrankin voin todeta tyytyväisenä, että käytinpäs ainakin muuta kuin virkkaamista maton tekniikkana.
Maton upea mallikuva ja tutoriaali löytyy täältä: A Beautiful Mess: Rope Rug.
Matto on silti tehty pääosin kuteesta ja kangaspalasista jatkuvaksi spiraaliksi ommellen (ks. yllämainittu ohje). Yritin ensin käyttää mattoon kaikki rumat, huonokuntoiset tai muuten vain ällöt nyörit ja sen sellaiset, mutta niiden paksuus vaihteli ja pätkien yhdistäminen toisiinsa kävi työlääksi, joten puoli mattoa tuli tehtyä vähän joustamattoman trikookuteen avulla. Se oli helpompaa ommellakin kuin paksummat nyörit ja narut. Tuli samalla käytettyä pois se rumanruskea kude.
Alkuun kävi kuitenkin pari mokaa. Tuli muodostettua parit mukavat kraaterit matkan varrelle. Ajattelin, että nyt feilattiin ja pahasti. En tajunnut, että ei kannata käyttää "päällystyksessä" joustavia kankaita, koska ne vetävät työn kurttuun. Tämän huomattuani, matto lähti jälleen kaartumaan, koska en tajunnut ottaa kasvavalle matolle lisätasoa koneen viereen tarpeeksi ajoissa. Jos teette joskus samanlaista mattoa niin olkaa te minua viisaampia.

(Onpas muuten hauskaa kuinka mustissakin kankaissa on niin erilaisia sävyjä. Kaikkien käyttämieni riepujen ja riekaleiden piti olla ihan mustia.. mutta voisi luulla, että matossa on myös ruskia, sinisiä ja jopa violetteja raitoja!)
Mokista huolimatta jatkoin työtä. Olin kuitenkin jo niin pitkällä, etten halunnut luovuttaa. Ja vaikka alkuun matto näytti tällaiselta kärsineeltä reppanalta, ovat kraaterit onneksi nyt jo vähän ajan käytön jälkeen tasaantuneet (vrt. eka kuva).
Ja koska sain käytettyä ison, ison kasan pois kankaita, sain hyvän luvan täydentää kangaskaappia? Tämä pettävä logiikka mursi lupaukseni siitä, etten turhaan hamstraa kankaita.. mutta Eurokangas. Tunge kassiin kankaita kympillä. Ja minähän tungin. Löytöjä. Ihanuuksia. Ja on taas uusia kankaita käytettäväksi!
Onneksi sentään yritin miettiä mitä kassiini valikoin, ettei (taas) kävisi niin, että osa kankaista jäisi vuosiksi käyttämättä. Se ei ole oikein, kun edellisetkin ovat (vielä) kaapin tukkeena. Esimerkiksi ostoslistalla olisi muutenkin ollut punaista kangasta ja printtitrikoota, joten ne ainakin sain nyt hyvin edullisesti. Ja neutraaleille puuvillasekotteillekin on mielessä selkeä tarve.

12 kommenttia:

 1. Tosi upea matto! Oletko kokeillut silittää mattoa? Se saattaisi oikaista rypyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika :) Kappas, silittäminen! Kiitos ajatuksesta, eihän tuo ole käynyt pienessä mielessänikään :'D kokeilenpas heti huomenna uhitella raudalla ryppyjä.

   Poista
 2. Mä mietin kesällä tuollaisen maton ompelua, mutta en uskaltanut aloittaa hommaa, ehkäpä pitäisi vain rohkaistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaistu! Mukava projekti :) mutta ainakin vastaavaan ja isoon kannattee varata materiaalien lisäksi paljon aikaa, tätä ei jaksa tehdä yhdeltä istumalta millään.

   Poista
 3. Siis älyttömän kivoja kankaita ! Ite kun käyny kattoo kyseistä kangaslaaria EK:sta niin ei mitään kivaa. Tai sitten kaikki kiva jo viety :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) mullakin on kokemus siitä, kun kaikki kiva on jo viety. Siitä pettyneenä opin, että pitää olla heti apajilla :)

   Poista
 4. Hmm. Ihan siksakillako tuo on yksinkertaisesti kauttaaltaan ommeltu? Onko se sillä ihan kestävän oloinen? Tekisi kyllä mieli vähän apinoida tätä ideaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, leveällä siksakilla! On kestävä, pitää vain tarkkaan mennä edellisen ja uuden kierroksen päältä. Joskus meni vähän huti ja niistä jäi aukkoja, joita sai sitten eestaas paikkailla :D Apinoi toki! Linkittämässäni blogissa on myös hyvät ohjeet maton ompeluun.

   Poista
 5. Hei vähänkö ihana idea taas, BC! Mullakin on kangasvarastot joista olisi hyvä hiukan luopua mutta roskiin en tohdi heittää joten tämä voisi olla ihan loistava idea.. Ja mattojahan ei koskaan voi olla liikaa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikkakaan ideasta minua oli vain trikookuteen hyödyntäminen mattoon, alkuperäisen idean keksijä löytyy linkittämästäni ohjeesta :) siirrä ehdottomasti käyttöön ne kankaat, helppoa tapa "luopua" niistä! :)

   Poista
 6. ei onnistu. tulee vaan sellainen kuppi kun koitan ommella. heti alkuunsa tulee siis se kuppi. eli reunat nousee ylöspäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Minullakin lähti alussa. Muistaakseni siihen auttoi, ettei kiristänyt tai löystänyt kierroksia liikaa. Ja on tärkeää pitää kasvava matto heti alusta täysin vaakasuorassa :) En nyt tähän hätään osaa neuvoa alkua näkemättä parempia vinkkejä..

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.