tiistai 2. tammikuuta 2018

Ommeltu ballerina.

Hyvää alkanutta uutta vuotta! Juhlat meni, paluu arkeen. Paitsi, että otetaan silti vielä pieni piruetti taaksepäin. Nyt alkaa itse tehtyjen joululahjojen esittely!

Otetaan ekana esittelyvuoroon ballerina. Tein sen pienelle tanssista tykkäävälle tytöntyllerölle.
Kokonaan pehmeällä ballerinalla on pituutta noin 30 cm. Sillä on pinkki body, rusettinauhakoristeet ja myös riisuttava tanssihame! Samasta sifongista ompelin myös tytölle itselleen oman hameen tanssahteluun.
Olen kyllä aika tyytyväinen lopputulokseen. Lähin ensin tekemään nukkea kaavoista, mutta siitä nyt ei mitään tullut ja leikkasin sitten ihan omat kaavat. Keho, pää ja raajat erikseen. Täytin nuken ihan vanulla. Oli haastavaa saada täytevanu tasaisesti. Raajojen polvi- ja kyynärtaipeiden tikkaukset onneksi vähän helpottivat. Pää piti tehdä kahdesti, kun ensimmäisestä tuli aivan liian raskas ja ballerinan pää nuokkui. Toiseen tuli myös paremmat hiukset, kun sai vähän ekaan "harjoitella".

Kasvot maalasin akryylimaalilla (kestää käyttöä ja kosteutta hyvin). Tein niistä hiukan Betty Boopmaiset. Mietin kyllä olisiko pitänyt ottaa hiukan feministisempi näkökulma? Hyvin olisi voinut jättää meikit myös pois ja tehdä nukesta "luonnonkauniin". Mutta koska lahjan saaja on niin pieni eikä välttämättä erota onko meikkiä vai ei... päädyin tähän versioon.
Ballerinaan tuli myös ihan kivoja pieniä yksityiskohtia kuten selässä bodyn ristiin kulkevat saumat (kiinteästi käsin paikoilleen ommellut) ja tossut, joista kiertyy nauhat pohkeen ympärille (myös käsin paikoilleen ommellut).

Nuo hiukset tein "perinteisellä tekniikalla". Leikkasin lankoja, pistin maalarinteipin päälle riviin ja ompelin päältä. Sitten teippi alta pois ja ommelkohdasta päähän. Näin hiukset voi ommella päähän kiinni ns. levynä, joka nopeuttaa hiusten tekemistä. Tuo pään kiertävä hiusraja on siis se kohta, josta ompelin ensin koneella teipin päältä ja sitten kaksinkertaisena käsin nuken päähän. Keskellä päätä ei ole mitään, kokosin langat nutturaksi (vähän käytin liimaa apuna, ettei kuontalo levähdä käsiin tanssin lomassa). Nutturan sulki ja kiinnitti paikalleen kunnolla sen ympärille ommellut rusetit.

Käsin viimeistelyssä ja etenkin kasvojen maalaamisessa meni aikaa. Aloitin kaavojen leikkaamisen aamupäivällä ja viimeiset siveltimen vedot ja päättelyt tein siinä ennen iltapalaa. Koko päivä siinä meni! Mutta oli se sen arvoista.
Liitin ballerinaan myös "Hei! Minun nimeni on ______." -lapun. Hauska hetki oli, kun ballerinan saanut pyysi minua ja äitiään arvaamaan nuken nimen. Äidin arvaus ei kelvannut, mutta minun arvauksellani ballerinasta tuli sitten Ella.

4 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.