tiistai 31. elokuuta 2021

DIY: muistikirja (vanhoihin kansiin)

Vihkoja, muistikirjoja, listoja - ihanaa!

Kuinka monta postausta olenkaan aloittanut kertomalla, että tykkään edellä mainituista asioista? Osaa jutuista pitää vain saada kirjoittaa tai piirtää paperille. Ja koska paperi pitää käyttää visusti, ei sitä turhia tuhlailla. Siksi, kun olin kaupoilla valikoimassa mukamaste uutta muistikirjaa erääseen projektiluonteiseen ideointiin, päätin et enkä osta, teen sen itse. Ennenkin oon tehnyt!

Ja kotona odottelikin sopivasti talteen revityt muistikirjan kannet. Että vanhat kannet, uudet sivut!

Ja vaikka montaa erilaista tee-se-itse-vihkoa ja -muistikirjaa olen tutoriaalin muodossa täällä esitellyt, menköön vielä tämäkin, jos vaikka joku innostuisi myös näin syksyllä tekemään vaikkapas opintoihin tai harrastukseen uutta muistikirjaa. Niin monenlaisia voi tehdä itse!

DIY: Muistikirja (vanhoihin kansiin)

Mitä tarvitset? Paperia. Ihan tavallinen paperi käy. Voit myös käyttää värillisiä, kuviollisia, ruudullisia - kaikkia vaikka sekaisin! Vanhan muistikirjan kannet. Sivut lähtevät kyllä kansista irti, kun kunnolla nykäsee selkämyksestä irti. Ompelulankaa, terävä ja isohko neula, liimaa ja sakset.

1. Leikkaa ja taittele

Taittele ensin arkit kahtia. Ihan jokainen erikseen, jotta ei tule vinoja sivuja. Tarvittaessa leikkaa pienemmäksi. Itse otin leikkurilla jokaisen taitetun arkin ulkosivusta leveyttä vähän pois, jotta sivut ovat kansia selkeästi kapeammat. Miksi? Syy löytyy postauksen lopusta.

Niputa arkit ohkaisiin nippuihin sisäkkäin. Yleensä 4-5 arkkia on ollut hyvä paksuus. 

2. Pistele niput

Avaa nippu ja pistele taitoksesta reikiä esim. 2-3 cm välein pehmeää alustaa vasten (silityslaudalla vaikkapa). Viivottimen kanssa menee turhaa aikaa, joten voit käyttää paperisuikaletta apuna. Merkkaa suikaleeseen pistoskohdat, joten pistely nopeutuu. Et töki neulaa turhaan viivotinta vasten, eikä tarvitse asemoida tai tarkastella cm-välejä.

3. Ompele niput

Sitten ompele nippu kerrallaan pistoista yhteen. Tee vain etupistoja, ensin yli ja ali toiseen suuntaan, sitten paluumatkalla vastakkaisesti. Tee solmu ulkopuolelle eli selkämykseen. Pienet langanpäät eivät haittaa, ne jäävät selkämykseen piiloon.

4. Niputa niput

Jos nippuja on reilusti ja muistikirjasta tulee ohutta vihkoa paksumpi, voit luoda vahvuutta muistikirjaan ompelemalla kaksi nippua ensin toisiinsa. Käytä samoja reikiä ja kulje nipusta toiseen. Tyyli on tässä myös vapaa ja vaiheen voi myös hyvin ohittaakin. En aina tätä tee itsekään.

5. Ompele selkämys

Nyt ota niput selkämyksistä yhteen ja ompele lankalenkkien kautta niput yhteen. Voit vetää siksakkina tai ristikkäin (kuten tässä ohjeessa). Pääasia et niput pysyvät tasaisen napakkana yhdessä. Ompeleita ei voi tehdä liikaa. Parempi enemmän kuin vähemmän, jotta niput pysyvät käytössäkin yhdessä.

8. Liimaa kannen selkään

Liimaa (paperipuikko on hyvä) selkämykseen ensin leveä suikale (voit käyttää myös teippiä kuten tässä ohjeessa). Se saa tulla selkämyksen yli reilusti. Sitten levitä kosteaa liimaa eli askarteluliimaa muistikirjan selkämykseen. Paina sivut selkään ja liimaa (paperipuikolla) ekat ja vikat sivut kanteen kiinni. Paina kirja kiinni ja anna kuivua, tarpeen mukaan voit käyttää painoa tai puristimia. Älä avaa muistikirjaa ees taas ennen kuin selkämys on kunnolla kuivunut.

Ja se on valmis!

Vanhat kannet, uudet sivut! Ja tässä näkee syyn miksi halusin sivuista kapeammat: kirjaa käyttäessä voi sivuun laittaa muistilappuja ja teippejä merkeiksi ilman, että ne tulevat kansien ulkopuolelle! Näin ne pysyvät mukana, jos vaikka muistikirjaa pitää laukussa. Eivät merkit irtoile ja tuhraannu läjään.

Tästä tuli niin hyvä. Ja oli nollabudjetin muistikirja!

Katso myös nämä postaukset:

6 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.