keskiviikko 20. joulukuuta 2023

20. luukku: Helpot hiilikarkit

Vähiin käy joulukalenterin luukut! Ja ennen kuin ihan loppuu, avataan yhteen luukkuun herkkulahja! Tai ei välttämättä edes lahja - tää on niin hyvä, että syöt itse ennen kuin ehdit antaa lahjaksi!

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet /
6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen /
10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka /
12. Huovutetut pallokoristeet / 13. Huopapallokuusi ilman liimaa /
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta / 15. Helpot paperisuikaletähdet /
16. Kierrätyspaketointia kasseista ja paperipusseista /
17. Minilahjapaketteja kuuseen jämämateriaaleista /
18. Zero waste vessapaperimassapaperi /
19. Litistettävä tähti paperipusseista 

Tässä on maailman rumin joulukarkki eli tuhmien* lapsien hiilikarkki!

*Koska tuhmathan saavat perinteen mukaan ainakin Espanjassa hiiliä. 

Joskus olen kuullut sanottavan, että ei viitsi tehdä mitään karkkeja itse, kun näyttävät aina niin rumilta. No tässä se ei ole haitaksi, hiilikarkkien pitääkin näyttää epämääräisiltä möykyiltä! Eli taattu onnistuminen!

Toisekseen, hiilikarkit valmistuvat noin vartissa. Jähmettymisen kanssa sanoisin, että puoli tuntia ja ovat tarjoiluvalmiit. Vain muutamia aineksia, ei kummia välineitä tai tarvikkeita: vain sulata, sekoita ja levitä.

Nämä ovat rapeita, kevyitä ja maukkaita karkkeja.

Tee se itse -resepti: Hiilikarkit

25 g voita 
noin 4 dl minivaahtokarkkeja
2 dl riisimuroja
1 dl piparimurua
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl lakritsi- tai salmiakkijauhetta
0,5-1 tl mustaa elintarvikeväriä

Jos haluat tehdä isomman erän kuin kuvissa (eli yksi reilu kulhollinen), voit hyvin myös tuplata ainekset.

Alkuperäinen resepti on jostain ruokalehdestä mennä vuosilta, mutta vähän säädin aineksia tähän.

Vaihe 1:

Murusta piparit hienoksi. Kerää kaikki ainekset valmiiksi kattilan viereen odottamaan. Ota viereen myös valmiiksi pelti tai tarjotin ja siihen leivinpaperi. 

Laita voi ja vaahtokarkit kattilaan ja sulata. Sekoittele, ettei pala pohjaan ennen kuin sulavat kunnolla. Voit alentaa lämpiä ja kun seos kuplii ja on tasaista, ota kattila pois liedeltä.

Vaihe 2: 

Lisää kaikki muut ainekset. Nopeus on valttia, vaahtokarkkimassa alkaa jähmettyä yllättävän nopeasti. Sekoita tasaiseksi ja jos massa ei ole tarpeeksi mustaa, lisää elintarvikeväriä.

Seos näyttää nyt siltä, että se on epäonnistunut, mutta ei se ole. 

Vaihe 3:

Nosta kahdella lusikkalla isoja nokareita leivinpaperille. Alkuperäisessä reseptissä oli ohjeena, että pyörittele käsin massasta palloja. Se oli kyllä mahdotonta. Massa on niin tahmeaa ja silti hajoavaa, että helpompaa oli nostella isoja nokareita (pyri enemmän silti litteään kuin superpaksuun).

Siirrä nokareet jääkaappiin jähmettymään. Kun ovat jähmettyneet, leikkaa veitsellä pienemmiksi nokareiksi, niin sanotuiksi suupaloiksi. Säilytä hiilikarkit kylmässä (pysyvät kyllä tarjoilun ajan hyvin huonelämmössäkin). Voit laittaa karkit rasiaan ja leivinpaperia väliin, muuten ne takertuvat helposti toisiinsa.

Ja entä se maku? TOSI HYVIÄ!

Itse asiassa itse ajattelin, etten tule näistä tykkäämään, mutta yllätyin. Toisaalta: pipari, hyvää. Vaahtikset, hyvää. Salmiakki, hyvää. Kaikki yhdessä: hyvää! 

Hiilikarkkien makua on vähän vaikea kuvailla. Vähän kuin köyhän miehen hopeatoffeeta? Rapeaa, hiukan tahmeaa, mutta kevyttä. Ei lainkaan kovaa ja sitkeää kuten voisi kuvasta ajatella. 

Katso myös nämä nopeat viime hetken ruokalahjaideat:
10 ideaa ja reseptiä - katso tästä ainakin piparisiirappi, chiliöljy, kurkumalatte ja köyhän miehen Dajm
tai pienet ruokalahjat -postauksesta suosittelen piparisokeria, pähkinäherkkua ja glögisinappia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.