maanantai 18. joulukuuta 2023

18. luukku: Vessapaperimassapaperi

Joulukalenterin viimeinen viikko alkaa nyt!

Oletteko kuulleet vessapaperimassapaperista? Kauhea sanahirviö ja outo juttu muutenkin, mutta kyllä: vessapaperista voi tehdä massaa ja siitä massasta voi tehdä massapaperia, kuten noh massapaperista konsanaan. Mutta nyt siis köyhän miehen ekologisena pikaversiona: vain vessapaperia ja vettä.

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet /
6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen /
10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka /
12. Huovutetut pallokoristeet / 13. Huopapallokuusi ilman liimaa /
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta / 15. Helpot paperisuikaletähdet /
16. Kierrätyspaketointia kasseista ja paperipusseista /
17. Minilahjapaketteja kuuseen jämämateriaaleista


Ensin ajattelin, etten kehtaa avata tätä luukku ollenkaan, että korvaan sen jollain muulla mikä ei liity millään tavoin..vessa-asioihin. Mutta mikä kierrätysjoulukalenteri se tämä olisi, jos mukana ei olisi jotain vessapaperijuttua? Yleensä siis hylsyaskartelua (ks. kuten pöytäkoristekuusi, linkki alla), mutta nyt itse paperista.

Ja toisekseeen, jouluhan on nostalgiaa. Ja sitä on myös tämä vessapaperimassa minulle - ja siihen liittyen varoitus: kohta kerron vessa-asiajutun: alakouluikäisenä tehtiin kaverin kanssa vessapaperimassasta käsin muotoilemalla pilakakkoja. Voi kun oltaisiinkin tehty jotain ihan tahansa muuta, mutta ei, pilapökäleitä. Muistan vieläkin sen mahanpohjasta ottavan loputtoman kikatuksen, kun muotoiltiin ja värjättiin vesivärillä vessapaperista pökäleitä. Joku pila se oli, älkää kysykö miksi. Oltiin vähän outoja lapsia.

Ks. vessapaperihylsyistä kuusikoriste 

DIY: Vessapaperimassapaperi eli vessapaperista massaa

Mitä tarvitset? Vessapaperia ja vettä - ei muuta! Tarvitset massan valmistamiseen sauvasekottimen tai muun silppurin. Blenderikin käy.

Jos haluat massaan tuoksua, voit myös käyttää eteeristä öljyä, ks. alla siitä lisää.

Silppua massaksi vessapapereita ja pieni tilkka vettä. Tässä on noin 30-40 arkkia paperia ja hatusta heittämällä tehty arvio: 1 dl vettä. Kannattaa laittaa vähän vettä, jos on liian kuivaa eikä massa sekoitu. lisää vettä. Jos lorahtaa liikaa, että on ihan litkua, laita lisää paperia.

Sekoita lopuksi eteeristä öljyä, 10-30 tippaa massan määrästä ja tuoksusta riippuen. Tässä vaiheessa massan voi myös siirtää johonkin muuhun astiaan, jos käytät sitä paljon. Ei ainakaan ehdi imeytyä tai ässittyä sekoittimeesi ja seuraavaan syötävään juttuusi. Eteerinen öljy on kuitenkin vain kehon ulkopuolisesti käytettävää.

Sitten painele massa leivinpaperille; ota massaa käsin ja puristele ensin kaikki massasta irtoava vesi, muttei niin että massa vain rutistuu käsissäsi kasaan. Kun olet levittänyt massan, voit tasata pintaa yksittäisillä arkeilla. Painele jollain tasaisella massa mahdollisimman tasaiseksi ja litteäksi.

Lopuksi laita päälle keittiöpyyhe tai muu kangas ja kauli pintaa. Tämä sekä tasoittaa että tiivistää massapaperia. Plus samalla pyyhe imee kosteutta pois. 

Jos massaerä on pieni kuten minulla, voit myös varovasti kääntää massan ja kaulia myös toiselta puolelta.

Sitten jätä massa kuivumaan.

Alle vuorokaudessa paperi on ihan rapsakan kuiva! 

Ja katsokaa kuinka ohut! Kuin paperia konsanaan. Tai oikeastaan kyllä kuten epätasaista kartonkia.

Leikkaa saksilla tahdottuihin muotoihin. Tästä testierästä sai neljä samankokoista sydäntä.

Näitä voi ripustaa kuuseen, kranssiin ja pakettiin. Terävä, paksu neula läpäsee "paperin" hyvin. Pakettikorttina käyttäessä "paperiin" voi kirjottaa, mutta käytä tähän sellaista geeli- tai mustekynää, joka ei levitettään imeydy. Johonkin leikkuujämään on hyvä eka testata ettei tule sotkua.

Ja kaikista parasta: tämä on hyvin ekologinen ja zero waste. Jokaiselta löytyy kotoa vessapaperia ja vettä. Sen lisäksi kuluu vain vähän sähköä. Muuten on ilmakuivuvaa ja myös: kompostoituvaa. Leikkuujätteet ja leikatut/käytetyt koristeet voi heittää joulun jälkeen biojätteeseen. 

Kuinka monesta muusta askartelusta voi sanoa samaa? Valmistuu kemikaalitta, lähes tulkoon oikeasti nollabudjetilla ja vielä niin, ettei lopuksi jää käteen mitään. 

Että viime vuonna kun tein joulukalenterissa sieviä soodataikinakoristeita niin tämän vuoden massa oli sitten vessapaperia. Tähän on tultu, lapsuuden hullutuuksiin. Mutta kuitenkin vähän siveämmin kuin lapsena (viitaten yllä kerrottuihin lapsena tehtyihin "koristeisiin").

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.