perjantai 15. joulukuuta 2023

15. luukku: Paperisuikaleista tähtiä

Eilen luukussa pahvisuikaleista niin sanotun vaneritähden askartelua ja nyt vuorossa paperisuikaleista vähän pienempiä tähtiä! Ja lupaan: tämä on superhelppo. Jos mitään muuta jouluista tai talvista jouluaskartelu et ole jaksanut tai ehtinyt tehdä niin tämä kyllä luonnistuu vaikka telkkaria katsoessa silmät puoliummessa (no ehkä saksiminen kannattaa tehdä ennen kuin silmät alkavat pilkkimään).

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta

Ne, jotka selasivat käsityöblogeja ja etenkin ulkomaalaisia sellaisia joku yli kymmenkunta vuotta sitten (eli tämän blogin synnyinhetkellä tai jotain sinnepäin), saattavat muistaa kuinka silloin yhteen aikaan oli pieni hitti taitella paperitähtiä. Niiden nimi oli "Lucky stars".

Itsekin silloin tein, muistaakseni vielä vaaleanpunaisia yhteen isoon purkkiin (vai vaasiin?) ja sitten pidin niitä ihan vain silleen esillä, näyttivät kuin olisi paljon karkkeja purkissa.

Nyt kun on vierähtänyt yli vuosikymmen edellisistä tähdistä, ajattelin et on aika tuoda ne takaisin!

DIY: Paperisuikaleista tähtiä

Tähden voi taitella mistä paperista vain. Kunhan ei ole liian paksua. Leikkaa suikale, mitä leveämpi niin sitä pidempi. Tällainen kapea syntyy hyvin A4-pitkän sivun pituisesta suikaleesta (tai lyhyemmästäkin, arkin paksuus vaikuttaa tarvittavaan pituuteen).

Tee suikaleella lenkki ja pujota lyhyt pää lenkin läpi. Suikale menee ikään kuin solmuun, mutta suikale pysyy litteänä, älä kurista paperia kasaan. Sitten suikaleiden päät taitellaan tämän "solmun" eli viisikulmaisen kappaleen ympäri. Taita aina ns. vastakkaiseen suuntaan, paperi jatkaa ihan luonnollisesti matkaansa ja kieputtaa pituuden itsensä ympäri. Kun pituus loppuu, pää sujautetaan edellisen lenkin alta ja jos paperia tulee toiselta puolelta yli, leikataan ylimääräinen pituus pois.

Lopuksi litteä tähti painellaan sormilla joka kulmasta pulleaksi. Tämä on hauskin osuus!

Tähtiä voi tehdä isossa koossa ja ihan miniminikoossa. Yksivärisenä, monivärisenä kuosipaperista.. 

Ja mihin näitä voi sitten käyttää? Kulhoissa ja maljakoissa isot määrät ovat kivannäköisiä, mutta tähtiä voi myös yhdistää monenlaisiin askarteluihin. Etenkin kransseissa voivat olla kivoja! 

Tähdistä voi tehdä myös pelkistetyn minimalistisia ja unisiepparimaisia/tuulikellomaisia seinäkoristeita.

Paperisuikaletähdillä voi myös koristella lahjapaketteja. Yksittäisinä liimaten tai lankaan rykelmäksi pujottaen. Tähti voi toimia myös pakettikortin virassa, jos lahjan saajan nimen kirjoittaa tähteen!

Tai tähtiä voi pujotella vähän runsaammin ja niistä voi tehdä koristenauhoja. Nämä muistuttavat vähän sellaisia klassisia popcorn-koristenauhoja!

Koristenauhaa tehdessä käytä pitkää, terävää ompeluneulaa ja siimaa tai ompelulankaa kaksinkertaisena.

Pujotin oman tähtinauhani Pilven reunalla -tauluni päälle koristeeksi. Siinä on nyt sitten tähtitaivas.

Ks. Pilven reunalla -taulu - ja huomaa myös kuvan alakulmassa näkyvä virkattu kestolahjapussi (ks. ohje), se toimii myös hyvin kukkaruukun ympärillä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.