lauantai 9. joulukuuta 2023

9. luukku: Joulukortit kierrättäen

Yhdeksäs luukku, vuorossa asiaa joulukorteista!

Jos olet jo omat joulukorttisi laittanut, tämä on kannustin ajattelemaan: entäpä jos ilahduttaisin joulukortilla jotain tuntematonta? Monet hoivakodit ottavat mielellään kortteja jaettavaksi ikäihmisille. Olen jo vuosia lahjoittanut tuntemattomalta tuntemattomalle kortteja. Useimmiten eri vuosina eri hoivakoteihin.

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko / 4. Printattavat pakettikortit /
5. Tuftatut pörrökoristeet / 6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee / 8. Candy Cane -hiuspanta

Aluksi kyllä ehdin päättää, etten lahjoituskortteja tänä vuonna tee. Mutta sitten bongasin kierrätyskeskuksesta saa ottaa -osastolta ilmaiseksi ison pinon käyttämättömiä kuoria. Kas, hyviä kuoria lahjoituskortteihin! Näissä oli tosin kaikissa Veikkauksen logo, mutta peitin ne tulostustarra-arkkien jämäpaloilla eli käytännössä teippasin ne piiloon valkoisilla tarroilla. Veikkaus kun ei näitä nyt sponsoroi.

Ja kuten tapanani on, teen lahjoitusjoulukortit kierrätyshengessä. Kaupoissa myydään aina niin nättejä korttimateriaaleja, mutta a) ne on kalliita, b) miksi ostaa jotain teollisesti tuotettua, kun voi käyttää sitä mitä on ja mielestäni c) on myös paljon luovempaa ja uniikimpaa käyttää kierrätysmatskuja! Ei tule ainakaan kahta samanlaista korttia.

Ja näytän, että se on totta! Otetaan esimerkkimalliksi ilmainen Tokmannin mainoskuvasto. Se on täynnä kortteihin sopivia kuvia, eikun sakset esille!

Ks. 10 vinkkiä kierrätysjoulukortteihin - tässä myös erittäin hyviä ideoita inspiraatioksi! Tämä luukku olkoon jatkumoa tuolle aikaisemmalle joulukalenterin korttipläjäykselle.

Kaikki nämä ja lähes tulkoon sata muuta kuvaa leikkelin mainoslehdestä. 

Kaikki isommat tunnelmakuvat, kynttilät, tähtikoristeet ja muut joulukoristeet tontuista kransseihin. Kaikki eläinaiheet oli se sitten valojoutsen tai lakanoissa oleva kettu - kaikki käy! Pienillä saksilla leikkely käy sukkelaa. 

Mainoslehdessä on myös yllättävän paljon tekstejä, jotka voi yhdistää joulukortteihin yksin tai yhdessä. Kaikki nämä (ja ei edes kaikki ole kuvassa) leikkasin samaisesta mainoslehdestä. 

Jostain aikakausilehdestä voisi saada myös paljon vastaavia tunnelmaisia joulusanoja kortteihin.

Ja sitten sommitellaan! Yllättävän kivoja kokonaisuuksia jouluisista asioista, jotka liittyvät toisiinsa vain olemalla jouluisia.

On myös plussaa, että nämä mainoslehdet liimautuvat hyvin kartonkiin/paperiin. Ne ovat ohutta matskua ja kiinnittyvät kevyelläkin puikkoliimasipauksella. 

Se on muuten jännä kuinka tehdessä heti tietää, että jotkut kortit ovat vain niitä omia suosikkeja. Mielestäni näissä kummassakin onnistui taustakuvan rikkova sommittelu hyvin, värimaailmasta puhumattakaan.

Ja miettikää: kaikki nämä ovat ilmaisesta mainoslehdestä! Eli käytännössä kertakäyttöisestä roskasta, jonka moni muu heittää sellaisenaan paperinkierrätykseen.

Eikä siinä vielä kaikki!

Jäi ylimääräisiä kuvia ja tekstejä, joten tein lisää kortteja. Sitten muistin, että leikkelin valmiiksi kortteihin sopivia kaikenlaisia kuvia jo viime joulun jäljeen. Joten tein niistäkin lisää joulukortteja!

Kuvat ovat vanhoista saaduista joulukorteista, mainoslehdistä, kuvastoista, mistä vain satunnaisista kuviopapereista ja jopa viime vuoden joulukalentereista leikkelin kartonkilaatikosta pieniä joulukuvia!

Tuli paljon eläinaiheisia kortteja! 

Ja sanottakoon tässä vaiheessa vielä kertauksen vuoksi, että ikäihmisille lahjoituskortteja tehdessä eläimet ja edellä olleet neutraalit jouluiset tunnelmakuvaset ovat mielestäni ehkä parhaimpia kuvia. Vältän lapsiaiheita (ne voi olla jollekin kipeitä, jos vaikka eivät omat lapset ja lapsenlapset muista tai jos niitä ei ole alkujaankaan) ja etenkin kristillisiä aiheita (seimikuvat, enkelit ja kirkot), koska et voi tietää tuntemattoman kortin saajan uskonnollista taustaa. Neutraalit, iloiset ja lempeät aiheet ovat hyviä.

Kuten vaikka tällaiset! Yksinkertaisia kortteja, vain yksi isompi kuva ja toivotus. Joskus vähempi on enemmän, ei tarvitse olla aina paljon piperrystä.

Nuo yötaivas/kaupunkikuvat ovat muuten leikattu viime vuoden suklaajoulukalenterin pakkauksesta!


Kaikkiaan tein 58 korttia. Ne lähtivät kahteen pieneen hoivakotiin jaettavaksi.

Jokaisessa kortissa on pieni joulutervehdys, allekirjoituksena "tuntematon tonttu" ja jouluruno. Runot printtasin ja liimasin, koska ei millään jaksa kirjottaa runoa yli viittäkytä kertaa - opin sen, kun kerran pöljänä menin kirjoittamaan pitkät pätkät käsin ajatellen, että käsin kirjoitettu teksti viimeistelee kauniin jouluajatuksen. No kyllä se ajatus välittyy printatunkin runon kautta. Ompahan ainakin selkeämpi ainakin lukea! 

Ja sitten päivän hämärässä (autenttinen valo kuvassa, ai että tätä kaamosta) suljin kortit kuoriin. Päälle vielä kirjoitin jokaiseen "joulutervehdys sinulle", koska moni noista kuorista näytti lahjakorttikuorelta (mitä ne tietty olivatkin) enkä halunnut tuottaa kelleen pettymystä sisällöstä.

Toivottavasti tuottavat hyvää joulumieltä saajilleen.

Ja jos ei vielä syttynyt inspiraatio joulukortteihin niin löytyisikö näistä ideaa:
11 x helppo joulukortti

2 kommenttia:

  1. Joulukorttien askarteleminen on mukavaa jouluista puuhaa. Kymmenien korttien teko on jo aika urakka, hatunnosto sinulle. Tuot hyvää mieltä monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se todella on, siinä tulee tehdessäkin itselle hyvä joulumieli, toivottavasti myös saajilleen :) kiitos!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.