torstai 7. joulukuuta 2023

7. luukku: Tonttumakramee

Valkohapsi, punalakki ja pullea nöpönenä - uudessa luukussa vuorossa tänään hauska tonttumakramee!  

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko / 4. Printattavat pakettikortit /
5. Tuftatut pörrökoristeet / 6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista

Se on yllättävän simppeli. Helppo makrameemalli, jossa tarvitaan vain kolmea erilaista solmua. Kun vauhtiin pääsee, lakki valmistuu nopeasti aloittelijaltakin yhdessä illassa. Loppu eli parta leikataan teddykankaasta ja sen kokoa ja muotoa voi kivasti itse luovia symmetrisen lakin vastapainoksi.

Kaiken lisäksi tähän ei tarvitse paljoa makrameenarua - vain 100 g riittää! Jos jostain on jäänyt jämää jäljelle niin se saattaa riittää hyvinkin sellaisenaan.

DIY: Tonttumakramee

Koko: Tonttulakin leveys noin 28 cm. 

Tarvikkeet: 4 mm puuvillanarua noin 100 g, esimerkiksi DMC Nova vita 12 (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 250 g = 55 m) tai Chunkymop (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 700 g = 245 m). Lisäksi puurengas (esim. 5,5 cm), isoreikäinen puuhelmi (esim. 3 cm), teddykangasta, paksu virkkuukoukku, ompelutarvikkeet tai kuumaliimaa. Puurenkaan voi korvata vaikka ihan vain ripustusnarulla. Parran voi tehdä myös huovasta tai fleecejämästä.


Solmuista: Kaksoistasosolmut tehdään aina neljällä langalla eli kahdella langalla kahden keskelle jäävän langan ympärille. Tee solmut aina samansuuntaisesti.

Tee näin:

1. Leikkaa 3 kpl 2 m lankaa, solmi langat puurenkaaseen leivonpääsolmulla (kuva 1). Solmi keskimmäinen lanka keskikohdastaan, jolloin langat roikkuvat renkaassa yhtä pitkinä. Solmi sen viereiset langat niin, että ihan laitimmaisiksi pituutta jää 1,5 m ja toiselle puolelle 0,5 m. Ota kaksi keskimmäistä lankaa ja solmi niiden ympärille 1 m langalla kaksoistasosolmu (kuvat 2-4).

2. Ota ensin toiselta laidalta neljä lankaa ja tee toinen kaksoistasosolmu, toista sitten toiselle puolelle jäljellä olevilla neljällä langalla (kuva 5). “Riville” tulee kaksi vierekkäistä solmua (= 2).

3. Lisää jälleen kahden keskimmäisen langan ympärille 1,3 m lanka ja tee sen viereen neljällä langalla kumpaakin laitaan solmut kuten edellä. “Riville” tulee kolme vierekkäistä solmua (kuva 6). Jatkossa voit laskea “riville” tehtävien solmujen määrän vaiheluvun mukaan (4. vaihe = 4 vierekkäistä solmua).

4. Lisää neljään keskimmäiseen lankaan kaksi 2 m lankaa (kuva 7; vasemmanpuoleinen lanka solmittu, viereisten kahden langan ympärille solmitaan noiden lanka), lisää ne “epätasapainoisesti” kuten 1. vaiheessa: laidoille jäävien lankojen pituus saa jäädä 1,5 m pituiseksi, toiset päät keskemmälle jäävät 0,5 m pituiseksi. Tee kaksoistasosolmut myös kumpaankin laitaan (kuva 8).

5. Lisää keskelle 1 m lanka. Jätä keskilangat ja tee keskisolmun viereen kumpaankin laitaan ensin neljällä langalla ja sitten taas neljällä seuraavalla.

6. Toista 4. vaiheen lisäys ja tee keskisolmujen viereen kumpaankin laitaan kaksi solmua kuten edellä.

7. Lisää keskelle 1 m lanka ja tee laitoihin kolme solmua kuten edellä.

8. Lisää keskelle kaksi lankaa kuten 4. vaiheessa ja tee laitoihin kolme solmua.

9. Lisää keskelle 1 m lanka ja tee laitoihin neljä solmua.

10. Lisää keskelle kaksi 1,5 m lankaa ja tee laitoihin neljä solmua.

11. Lisää keskelle 1 m lanka ja tee laitoihin viisi solmua.

12. Lisää keskelle kaksi 0,9 m lankaa ja tee laitoihin neljä solmua.

13. Lisää keskelle 0,6 m lanka ja tee laitoihin kuusi solmua.

14. Ota vasen lanka ja vie se kohti oikeaa laitaa (kuva 9), tee toisiksi laitimmaisella langalla kohosolmu eli kaksi silmusolmua peräkkäin (kuva 10; ensimmäinen silmusolmu tehty, kuva 11; kohosolmu valmis). Toista sama kullekin langalle vierekkäin. Kohosolmut tulevat työn reunaa myöten kohti keskustaa vaakatasossa. Pidä tukilankana koko ajan sama laitimmainen lanka. Lopeta keskellä (kuva 12) ja toista sama oikealta vasenta laitaa päin, tee silmusolmut peilikuvana. Solmi tukilangat keskellä yhteen.

15. Jätä keskelle jäävät tukilangat sivuun ja leikkaa kaikki muut langat noin 5 cm pituisiksi. Pujota langanpäät nurjalle virkkuukoukun avulla. Pujota keskilankoihin helmi ja vie langat nurjalle. Katso, että helmi riippuu tasaisesti työn reunassa.

16. Leikkaa teddykankaasta parta ja ompele tai liimaa se alareunaan nurjalle puolelle.

Näyttävä, mutta yksinkertainen seinäkoriste. Voisi käyttää myös seinällä tai ovessa kranssin sijaan.

Siinä se nyt lymyilee ja miettii: mitähän huomisen luukusta paljastuu? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.