perjantai 1. joulukuuta 2023

1. luukku: Joulumuistikirja

Nyt alkaa blogijoulukalenteri vuosimallia 2023!

Eka luukku! Aina yhtä jännittävää - mitä siitä paljastuu? Otsikko sen kertoo: joulumuistikirja!

Ja nyt kuulkaa tulee kierrätystä: on sitä sun tätä, kaikki materiaalit rintsikkaa (kyllä: luit oikein, rintsikkaa) myöten nyt kierrättäen tässä muistikirjassa - mutta miten rintsikka liittyy muistikirjaan? Vastauksen löydät alempaa.

Mennään heti asiaan: tässä on lähtökohta. Siitä mistä idea lähti.

Oli lahjoituksena saatu käyttämätön Woltin muistikirja (takakansi jo kierrettyn irti) ja iän vanha, jo ryppyinen Marimekon printtipaperi, oli kenties osa lahjakassia joskus aikoinaan? Muistikirja oli käyttämätön ja ihan silleen kiva, mutta onhan tuo nyt vähän ruma mainostuote. Printtipaperi oli taas superkiva kuosiltaan, mutta siinä kunnossa, että ei siihen nyt vaikka lahjaa enää kehdannut kääriä. Mutta silti ole raskinut heittää sitä pois - ja hyvä niin, koska sain sen tähän kivaan käyttöön!

Ja mitäs sitten tein?

Otin kierreselästä kannet irti. Liimasin paperit päälle ja puhkoin kierreselkää varten terävillä saksilla reiät paperiin. Käytin paperin liimaamiseen puuliimaa, koska oli kuitenkin sen verran vahvaa paperia, enemmän ehkä ohueen kartonkiin verrattavaa. Plus, että ajattelin, että puuliimalla saisi samalla vähän ryppyjä siloiteltua.

Muistikirja olisi voinut olla ihan kansien päällystyksellä valmis, mutta en lopettanut vielä tähän!

Tein mattoveitsellä takakanteen viillot ja työnsin ulkoapäin nurjalle viilloista sisään vanhojen rintsikoiden olkaimen. Mikä vain kuminauhapätkä olisi voinut kelvata, mutta rintsikoiden olkaimessa oli kiva väri ja pieni kiilto. 

Liimasin olkaimen päät hyvin paikalleen, siihen päälle taustapaperin ja siihen vielä tuollaisesta mappiin laitettavasta, käytöstä poistetusta aakkostuskartongista kuvan kaltaisen sivuista taitetun taskun.

Eikä siinä vielä kaikki!

Woltin logo puski etukannesta tietyissä valoissa läpi ja sekös vähän ärsytti. Bongasin askartelupapereista vanhan muistivihon kannet, joihin olin kirjaillut suoraan kartonkiin "notes". No kas, tämähän hyvä ja sopivan kokoinen! Liimasin logon peitoksi kuin pisteeksi iin päälle.

Ks. kirjailtu muistivihko (oho, tämä oli jo vuodelta 2017 - postauksessa myös monta muuta kivaa kirjailuideaa)

Ja tältä se muodonmuutos näyttää!

Aika montaa kierrätysmatskua sain muistikirjan muodonmuutokseen yhdistettyä: vanhaa lahjakassia, rintsikan olkainta, vanhan muistinvihon kirjailua, mapin aakkostuskartonkia..

Etukannen sisäpuolella on myös jonkun muun vanhan muistikirjan "Tämän kirjan omistaa" -sivu.

Takakannen lokero toimii hyvänä taskuna irtolapuille tai ihan mille vain. Joulumuistikirjan taskuun voisi laittaa rakkaimpia joulukortteja, seuraavan vuoden askarteluideoita tai muistilappuja tai vaikkapa reseptejä.

Ja muuten, koska pyrin välttämätään jämien jämiä ja käyttämään matskuja mahdollisimman paljon pois kokonaisuudessaan niin tein lopusta Marimekon printtipaperista kirjanmerkkejä.

Leikkasin ehjät kuuset, kontaktoin ne jämä kontaktipaloilla (olipa sopivia pieniä suikaleita!) ja koristelin jämälankatupsuilla.

Yksi kirjanmerkki muistikirjan väliin, toinen ihan oikean luettavan kirjan väliin ja loput muistikirjan taskuun talteen.

Näistä tuli aika kivoja!

Joulumuistikirjaan aion kirjoittaa joulumuistoja ja tehdä listoja annetuista itse tehdyistä joululahjoista, kirjata ylös kokeiltuja joulureseptejä ja myös tottakai muita joulusuunnitelmia joulukalenterista joululeffoihin - ihan kaikkea jouluista saa laittaa joulumuistikirjaan! 

Mitä tykkäsitte joulukalenterin ekasta luukusta? 

- - -

Jos tykkäät vihoista ja muistikirjoista, katso myös nämä postaukset:

Tee-se-itse-vihot ompelukoneella
Kuinka kierrätät osittain käytetyt muistikirjat uusiksi vihoiksi
Pienestä muistikirjasta uusi
Postikortista muistilehtiön kannet
Vanhasta kalenterista uusi muistikirja
Muistikirja vanhoihin kansiin

4 kommenttia:

 1. Kiva tuunausidea tämä joulumuistikirja. Olen tehnyt itsekin muistikirjan kansia tuunailemalla mutta tuota ideaa en ole vielä käyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kokeile ensi kerran, jos sattuu sopiva muistikirja kohdalle :)

   Poista
 2. Oi, joulukalenteri! 🤩 Kiitos kovasti, kierrätysvinkit kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, toivottavasti tulet tykkäämään luukuista :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.