tiistai 5. joulukuuta 2023

5. luukku: Tuftatut pörrökoristeet

Jotain pörröistä, jotain joulunpunaista, jotain kivasti ripustettavaa - ne ovat tuftatut kuusenkoristeet!

Joulukalenteri 2023: 
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko / 4. Printattavat pakettikortit

Pörröinen tonttulakki, joulusukka ja lapanen. Pehmoiset kuusenkoristeet, jotka eivät paljoa paina eivätkä muuten mene rikki vaikka kopsahtaisivat korkealtakin kuusenoksalta alas.

Tuftaus on kivaa hommaa, lankaa vain pistellään harvasidoksiseen kankaaseen. Toinen puoli jää sileäksi, toinen kivan pörröiseksi. Tähän käy myös pienet lankajämät, myös lyhyet lankapätkät.

DIY: TUFTATUT PÖRRÖKORISTEET

Mitä tarvitset? Paksuja jämävillalankoja, tuftausneula eli punkaneula, kirjontakehys, aidakangasta tai muuta harvasidoksista kangasta, ompelutarvikkeet, huopaa tai muuta taustakangasta, satiininauhaa tai muuta lankaa ripustamiseen. 

Tee näin: Pujota lanka tuftausneulaan ja pingota kangas kirjontakehykseen. Hahmottele haluamasi muoto. Tuftaa ensin reunat ja täytä sitten keskus. Jos haluat sekoittaa tasaista ja pörröistä puolta, tuftaa ensin pörröiset puolet nurjalta puolelta ja sitten tuftaa vasta sitten sileä pinta työn oikealta puolelta.

Kun muoto on valmis, poista kangas kehyksestä. Leikkaa ylimääräinen kangas noin 2-3 cm päästä reunasta. Työ saattaa mennä kasaan, mutta älä säikähdä, kyllä se siitä vielä oikenee.

Leikkaa muodon mukainen pala huovasta ja harsi huopa ensin työ nurjalle työn reunojen päälle. Ota sitten paksu, terävä neula ja pujota siihen tuftaukseen käytettyä lankaa. Ompele ja siisti langalla reunat pistelemällä reunoihin pykäpistoja tai tavallisia pistoja.

Tämä viimeistelevä reunus on minusta jotenkin tosi kiva vaihe!

Lisää lopuksi ylös saumaan pieni ripustusnauha. Valmista tuli!

Samalla tekniikalla voisi tehdä myös isompia tuftattuja jouluisia mukinalusia. Itse tein Marimekon unikkokuosista inspiroituneen mukinalusen (ks. postaus). Se on ollut söpö ihan koristeenakin olohuoneen pöydällä.

Helposti näyttäviä koristeita paksuista jämälangoista. Ja voi tehdä melko lukemattomia muotoja - lapasen, sukan ja lakin sijaan voisi hyvin olla lahjapakettia, joulukuusta (oi, ihana pörröinen kuusi olisi kyllä tosi soma!) ja joulupalloa.

Katso myös nämä muhkut kuusenkoristeet vuoden 2021 joulukalenterista - sisältää myös yhden tuftatun mallin inspiraatioksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.