tiistai 12. joulukuuta 2023

12. luukku: Huovutetut pallokoristeet

Eilisessä luukussa virkattiin kestävää joulukukkaa, nyt huovutetaan! 

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko / 4. Printattavat pakettikortit /
5. Tuftatut pörrökoristeet / 6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen / 10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka

Jotain lohdullisen pehmeää ja omalla tavallaan jokseenkin myös perinteikästä. Huovutettuja joulukuusenpalloja! Ja vielä koristekirjailtuna! 

Mutta näissä on hulvaton jippo: mitä näiden pallojen sisällä on? 

Palloissa on ultimaattinen kierrätyssalaisuus! Huovutus on tehty DÖDÖPALLON päälle!

Oi kyllä, luit oikein: dödöpalloja. 

Jos käytät pallollista deodoranttia, tuikkaa vaikka kynsisaksien terä pullon ja pallon väliin ja PLOP, pallo lähtee irti (siis oikeasti lähtee irti yllättävän helposti ja vaivatta). Viimeisen tippaan kosmetiikan käyttäjä voi myös samalla havannoida onko dödöä vielä jäljellä vai onko oikeasti kulutettu loppuun. Yleensä ei, jos dödöä ei ole pidetty ylösalaisin lopussa.. Pikkuhuuhtelun jälkeen dödö on valmis käyttöön!

DIY: Huovutetut pallokoristeet

Kierrä huovutusvillaa suiroina pallon ympäri. Paljoa ei tartte, muutama kerros riittää. Ota tippa mäntysuopaa ja kostuta pikkasen palloa tai käsiä. Sitten hiero palloa käsissä vimmatusti. Tähän ei mene kovin kauaa. Lopuksi huutele, rutista vettä vähemmäksi ja aseta pallo tasolle kuivumaan yöksi tai vuorokaudeksi.

Helppoa huovutusta, ei tarvitse mitään sen kummempaa. Itse huovutin palloja parissa osassa eri päivinä ja valmiksi kirjailluksi valmistin niistä neljä palloa.

Osan huovutus onnistu paremmin, osa sit vähän huonommin. 

Yhden purin saksilla kokonaan, ei voi aina onnistua. Paria vähän parturoin pahimpi irtosuikaleita ja sitten hoksasin, et huovutusneula auttaa! Sillä sai siistittyä pintaa tasaiseksi ja samalla sai vähän löysempää huovutusta napakammaksi.

Sitten kirjailua!

Tähän käy myös muut kuin kirjailulangat, hyvin voisi kirjailla ohuella villalangalla tai puuvillalangalla. Itse käytin valkoista, vihreää ja punaista kirjailulankaa sellaisenaan (eli paksuna, en jakanut säkeitä), koska niitä värejä nyt oli aika paljon ja suurin osa vielä typerinä pätkinä - sainpas kulutettua vähemmäksi!

Kirjailin muun muassa karkkikeppejä. Ne oli helpointa tehdä niin, että ensin teki valkoisella suoria pistoja ja sitten punaisella kiersi lankaa valkoisen ympärille.

Solmuja en tehnyt lainkaan, pujotin langan alun huovutuksen alle ja aloin pistelemään. Ekan piston tein ns. peruuttaen kuin ompelulla pakittaen niin se lukitti langanpään paikoilleen. Sama lopussa. Kirjailtujen kuvioiden välillä lanka kulkee välillä huovutuksen alla. Hyvin peittyi, ei näy huovutuksen läpi, vaikka huovutus ei ole kovin paksua.

Lopuksi vielä kierrätysripustusnauhat! Nämä ovat niitä vaatteiden olkasaumoissa olevia lenksuja. Ompelin ne ompelulangalla sopivaan kohtaan palloa.

Ja sitten oli setti huovutettuja palloja valmiina!

Näitä ei ainakaan ihan settinä ehkä oikein ehdi tehdä (ellei nyt satu olemaan kaapissa jostain syystä monta dödöä ihan lopuillaan) täksi jouluksi, mutta ainakin, jos alkaisi nyt keräämään vuoden dödöpallot niin ensi jouluna olisi jo komea kokoelma huovutettuja kuusenpalloja.

Ja vaihtoehtoisestihan voi myös huovuttaa styroxpallon päälle. Tai vaikka vanhan, pienikokoisen kuusenpallon päälle. Tai minkä pallon päälle vain, kunhan se on muovia (eli mikä kestää saippuan ja veden).

Sopivat hyvin yhteen jättikarkkikeppien kanssa! Tai eivät ne ole jättikokoisia, mutta kirjailtujen karkkikeppien vieressä näyttävät suurilta. 

Ks. makrameella solmitut karkkikepit viime vuoden joulukalenterista

Nämä näyttävät kuusessa herttaisilta. Jotenkin kivan luonnollisilta! Kyllä villa on ihana materiaali.

Ja eivätkä muuten mene rikki, vaikka kopsahtaisivat korkeammaltakin kuusen oksalta alas.

Ja lopuksi pari muuta kierrätysideaa dödöpalloille:
- käytä kukkaruukuissa ns. korokkeena; katso lisää kasviharrastajan kierrätysvinkeistä
- avaa, täytä vaikka kylmägeelillä ja käytä uudelleen; nappaa vinkki kosmetiikkakierrätyspostauksesta

4 kommenttia:

  1. Hih, hulvaton palloidea! :D Todella kauniita kyllä. Ihailin myös eilisen virkkausta, teillä taitaa olla melko tunnelmallinen koulukoti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) No ehkä on tunnelmallinen joulukoti, siihen on ainakin pyritty, kun muuten tämä loppuvuosi on niin kovin pimeä ja ankea :) joulukoristeilla iloa!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.