keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Vinyyleistä kukka.

Tykkään tehdä sisustuksen yksityiskohtia kierrätettävistä materiaaleista niin, että muutoksen jälkeen ei välttämättä jokainen katsoja hoksaa mistä materiaalista esine on tehty. Yksi sellainen on tämä veistoksellinen vinyylikukka!
Joillekin koristeukka voi olla jo entuudestaan tuttu. Sen ohje on julkaistu viime syksyn Kauneimmat Askartelut -lehden erikoisnumerossa: Tuunaajan toivepaketti - 100 kierrätysideaa. Postaus lehdestä täällä.
Nyt jaan ohjeen myös tänne teille lukijoille!

Tee-se-itse: Vinyyleistä veistoksellinen koristekukka

Tarvikkeet: Vinyylilevyjä (2-3kpl), sähköuuni, uuninkestävä vuoka ja leivinpaperi, hanskat, sakset, askarteluliimaa

Tee näin: Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta pellille keskelle vuoka ja sen päälle vinyyli. Laita pelti levyineen uuniin 125-130 asteeseen. Anna levyn sulaa muutamia minuutteja. Kun vinyyli alkaa ns. valumaan kulhon reunoilta alaspäin tai vuoan syvyydestä riippuen keskelle, vinyyli on valmis muokattavaksi. (Huom: Käsittele kuumaa vinyyliä vain puuvillahanskat kädessä niin et polta ihoasi!) Leikkaa levyä pienemmiksi kappaleiksi. Hae kukkaista muotoa, leikkaa leveitä terälehtiä pienemmästä suurempaan. Levy jäähtyy nopeasti ja heti, kun leikkaaminen hankaloituu, aseta kappale hetkeksi takaisin uuniin. Vinyyliä voi pehmentää useita kertoja peräkkäin. Muotoile pienet kappaleet kukkamaiseen muotoon: keskelle pitempi kappale ns. Rullamaiseksi nupuksi ja isommat kappalet keskuksen ympärille. Muotoile osat käsin ja pidä kappaleita paikoillaan aina niin kauan, että muovi jäähtyy muotoonsa. Uloin kerros koostuu yhdestä kokonaisesta levystä. Muotoile levy ns. kuppimaiseksi alustaksi. Leikkaa uloimmaksi tulevan levyn reunat terälehtimäiseen muotoon. Vinkki: Peitä mustalla paperilla tai maalilla vinyylin keskusta piiloon. Liimaa osat toisiinsa kerroksittain. Käytä vahvaa liimaa, joka kuivuttuaan jää värittömäksi. Jos kappaleet eivät meinaa asettautua toisiinsa, liimaa väliin pienet palat mustaa huopaa tai nahkaa.

Huom! Vanhoja kierrätettäviä levyjä löytyy kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista, mutta käytäthän vain viottuneita vinyylilevyjä! Ethän tuhoa soittokelpoisia ja hyvälaatuisia levyjä.
Tässä jo jännällä odotan seuravaa Kauneimmat askartelu -lehteä. Jännittävää, ei malttaisi odottaa, että näkisi kuvat taitettuna lehden sivuilla! Voin kertoa, että siinäkin lehdessä tulee olemaan muutama ohjeeni - ja tietenkin pääosin kierrätysmateriaaleista. Askartelulehti ilmestyy lehtihyllyihin 23. helmikuuta.

4 kommenttia:

 1. Miksi soittokelpoisia levyjä ei saa käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sillä tekemiseen ole merkitystä, mutta ei ole kovinkaan järkeä valita kierrätettäväksi sellaista vinyyliä mikä on vielä ehjä, naarmuton ja täysin kuunneltavissa, jos vaikka vaihtoehtona on rikkinäinen, jonka voi hyvillä mielin pistää kappaleiksi ja uuteen tarkoitukseen :)

   Poista
 2. Sain opiskelutoveriltani läjän vinyyleitä ja niistä pitäisi kokeilla tehdä juttuja...vielä en ole saanut aikaiseksi mutta ehkäpä pian. Kaunis kukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ehdottomasti käyttöön ne vinyylit :) kokeile ainaskin, vinyylin muokkaaminen on aika nopeaa touhua :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.