tiistai 22. elokuuta 2017

Origami-kurki (tutoriaali).

Paperikurjet! Nuo klassiset linnut, varmaan yksi perinteisimmistä origami-malleista. Oletko koskaan kokeillut taitella?
Tein niitä tässä hetki sitten ison kasan. Edellisestä (ja ensimmäisestä) taittelusta oli mennyt tovi, joten käämi meinasi palaa, kun en muistanut muutamaa kinkkistä työvaihetta. Pikaisesti tutoriaaleja vilkuilemalla totesin, että ovatpas ne huonoja - moni johdatti ainakin minut harhaan! Muutamasta ekasta ei tullut mitään! Mutta sitten homma lähti luistamaan ja taittelu meni kuin tehdaslinjastolla. Taitellessa päätin tehdä oman ns. auki kirjoitetumman tutoriaalin kurjen taitteluun. Ihan vain, koska jos se samalla jäisi myös omaan muistiin paremmin haltuun. Eli reippaasti kokeilemaan taittelua:
Leikkaa paperista neliö. Parasta on, jos saat taitteluun kopiopaperia ohkaisempaa paperia - kopsupaperillakin menee, kunhan vain painaa kunnolla taitokset. Apuna voi käyttää vaikka viivoitinta.
Ensimmäinen vaihe: Taita neliö kahtia pysty- ja vaakasuunnassa. Tulee pienempi neliö. Taita vielä neliö vinottain sivut vastakkain, jolloin siitä tulee kolmio. Paina taitokset kunnolla ja avaa neliö auki.
Toinen vaihe: Ota neliö yksi kulma alaspäin (näin on helpompi hahmottaa). Ajattele neliötä taitoksien jakamina lohkoina. Tuo violetilla merkityt lohkot vastatusten, samoin toiselta puolelta vihreällä merkityt lohkot. Neliö kasaantuu ns. vastakkaisille sisätaitoksille. Ensin ylhäällä ollut kulma jää lopuksi taitosten päälle.
Kolmas vaihe: Pidä neliö edelleen sama kulma alaspäin. Taita sivut vastatusten ylös. Käännä ja toista sama. Taita ylhäältä pinkillä merkitty "kolmio" alaspäin. Paina taitokset kunnolla ja avaa taitokset.
Neljäs vaihe: (Tämä voi olla alkuun vaikein, mutta hyvin se menee!) Edelleen sama kulma alaspäin, ota kulmista päällimmäinen eli vihreällä merkitty kulma. Nosta se ns. yläkautta kokonaan auki. Sivut jotka käänsit edellisessä vaiheessa kohti vastatusten avautuvat nyt siivekkeiksi. Paina taitokset kunnolla. Käännä työ ja toista sama.

Viides vaihe: Taita pinkillä merkityt sivut työn kummaltakin puolelta kohti keskustaa. Pidä kärjet terävinä.
Kuudes vaihe: Nosta kärjet viistosti ylös (tässä oma maku vaikuttaa taitoksen kulmaan). Avaa taitokset ja taite samasta kohtaa uudestaan, mutta vie taitokset keskellä olevien siivekkeiden väliin (siniset kohdat yhteen). Toista sama kummallekin puolelle. Taita pää ja pyrstö hiukan viistoon (tähän on monia eri tapoja).

Seitsemäs vaihe: Taita siivet alaspäin työn kummaltakin puolelta. Nyt kurki on valmis! Voit käsin vielä avata kurjen pohjaa
ja tasata siipiä, jolloin se pysyy esimerkiksi pöydällä tasaisessa liidossa.

Ja valmista tuli!
Ja tätä varten tein kurkia! Niistä tuli paikkakortteja viime viikon juhliin. Kirjoitin siipiin jokaisen nimen ja niistä tuli ihan nättejä. Vähän erilaisia paikkakortteja, eikö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.