keskiviikko 2. joulukuuta 2020

2. luukku: Kestokynttilät

Blogijoulukalenteri, toinen luukku!

Päivä kaksi, sieltä löytyy kaksi kynttilää. Ja ei mitä tahansa kynttilää vaan kaksi virkattua kestokynttilää!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020: 1. Himmelityyny

Nämä kestokynttilät tein, koska tuoksuherkkänä en hirveästi pysty kynttilöitä polttelemaan ja eiväthän ne hengitysilmallekaan hyvää tee, jos jatkuvasti polttelisi. 

Nämä eivät savuta, voi sytyttää vaivatta vaikka vain hetkeksi ja mitä parasta: ne ovat turvallisia! Voi poistua huoneesta ilman et pelkää leihahtaako heti, kun selkänsä kääntää. Nämä kynttilät saavat vaikka kaatua, ei ole tulipalovaaraa!

DIY: KESTOKYNTTILÄT

Plussana iin päälle: tein kynttilät sinivalkoisiksi tulevan itsenäisyyspäivän henkeen. 

Näin ne menevät itsenäisyyspäiväkynttilöistäkin. Voi laittaa ikkunalle ilman, että tarttis poistaa yläpuolelta jättitähteä tai muita ikkunakoristeita. Eli kaikin puolin tämä on nyt win-win-tilanne.

Idea lähti tästä.

Bongasin pari viikkoa sitten kaupasta tällaiset lyhkäiset patterilla toimivat yksittäiset kynttilät. Olivat edullisetkin, joten ostin kaksi kappaletta. Kaupassa ei ollut mallikappaletta, joten hahmotin kynttilän korkeuden hiukan alakanttiin ja kynttilät olivat jalustan kanssa turhan korkeat kaavailemaani pituuteen nähden. Vaan se ei haitannut, ei jalusta tehnyt mitään virkaa kynttilän toimimiselle, joten jalusta veks talteen ja käyttöön sellaisenaan.

OHJE: KESTOKYNTTILÄT

Ja sitten virkataan! Tarvitset vain puuvillalankaa (valitse itse teetkö yksi- vai moniväriset), virkkuukoukun langan ja käsialan mukaan sekä yhden vessapaperihylsyn per kynttilä. Hyvin voi myös käyttää muuta pahviputkea omaan räätälöityyn kokoon.

Itsellä oli lankana Hjertegarnin Bom-Mix ja koukkuna nro 3.

Virkkaa näin: Tee 30 kjs, yhdistä piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa spiraalina (käytä silmukkamerkkiä apuna) noin 22 krs 1 kjs jokaiseen s:aan tai sen mukaan kuinka korkean kynttilän haluat tehdä. Itse tein 11 krs sinisellä ja 11 krs valkoisella. 

Yläreuna: Tee 1 krs 1 ks jokaiseen s:n takareunaan. Sitten aloita kaventamaan: *2 ks yhteen, 2 ks*, toista *-* yhden kerroksen ajan. Sitten virkkaa *2 ks yhteen, 1 ks*, toista *-* yhden kerroksen ajan. Ja lopuksi vielä 2 ks yhteen kunnes aukko sen kokoinen, että saat kynttilän muoviliekin juuri ja juuri pukattua siitä läpi. Päättele. Pujota vessapaperihylsyn päälle ja työnnä kynttilä sisälle.

Kynttilä on siis periaatteessa pelkkä tuubi, homma on pohjasta auki. Ja nyt huomaan, että kestokynttilän ulkopuolenhan voisi myös tehdä muutenkin kuin vain virkaten. Ommeltu kangassukka pahviputken päälle? Tai ihan vain pahvikoristelu koristepaperein tai maalaten? Mitkä mahdollisuudet moneen tyyliin!

Ja koska joulukoristeiden säilytystila on rajallinen, on huippua et joulun jälkeen voin heittää vessapaperihylsyt kartonkikeräykseen (koska eihän sitä tarvitse säilyttää, kun uutta tulee kuitenkin), purkaa patterikynttilät ja litistää virkatut tuubit. Ei vie paljoa tilaa joulukoristelaatikossa, tämäkin: win-win!

Siinä oli kakkosluukun parivaljakko. Näistä tulee paljon iloa moneksi, moneksi, moneksi vuodeksi. Harkitsen jo toisenvärisiä tuubien tekemistä, jotta kynttilät voisivat saada myös vaikkapa syysasun ylleen ensi syksynä.

2 kommenttia:

  1. Kätevä ja turvallinen vaihtoehto tavallisille kynttilöille, kiitos vinkistä ja ohjeesta! Itsekin rakastan kynttilöiden tuomaa tunnelmaa, mutta tulipalovaara hieman huolestuttaa. Meillä on ensi vuonna tulossa iso remontti ja samalla olisi tarkoitus parantaa myös rakennuksen paloturvallisuutta, esimerkiksi palo-ovia olemme miettineet. Puutalossa tuli leviää niin nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kätevä ja turvallinen, sitä kyllä ovat :) puutalojen paloturvallisuus on tärkeä asia ja ihana että olette sen parantamista jo remontin yhteyteen miettineet :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.