keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Lahjapankki 3/3: Lahjat ommellen.

Kolmas osa, lahjapankin viimeiset esittelyt! Säästin lahjapankki-sarjan lopuksi kaikki pukinkonttiin menneet pienet, vähän suuremmat ja tosi pienet ompelukset.

Ks. Lahjapankki-sarjan osa 1/3: Enkeli kierrättäen ja osa 2/3: Virkatut ja solmitut lahjat.

Suolaterapiatyyny

Näin erilaisia suolatyynyjä pariinkin otteeseen syksyllä kaupoissa. Jossain myytiin niitä reumatyynyinä. Kotona googlettelin aihetta lisää ja päätin, että tätä on äidin (jolla on nivelreuma) on kokeiltava! Jos edes vähän auttaisi, edes ihan vähän. 

Suolatyyny on siis merisuolalla täytetty tyyny ja sitä käytetään vähän jyvätyynyn tapaan joko pakastimessa jäähdytettynä tai uunissa matalassa lämpötilassa lämmitettynä. Mietin, että kehtaako antaa lahjaksi tyynyä, jossa on ihan vaan karkeaa merisuolaa? Tuntui hassulta, mutta eihän se poikkea jyvätyynyistä siinäkään. Joten kokeilin tehdä omat versiot suolatyynyistä. Koko on noin ikään polville sopiva, yksi tyyny kummallakin polvelle. Kokeilin tyynyä polvelle ihan huoneenlämpöisenä ja paino tuntuu kivalta, painotyynyn tapaan jo se voi rentouttaa. Painoa yhdellä tyynyllä olikin noin kilo.

DIY: Suolaterapiatyyny

Tee näin: Leikkaa yhtä tyynyä varten 100 % puuvillasta 2 kpl esim. 22 x 38 cm kokoista palaa. Ompele oikeat puolet vastakkain (saumuroi tai tiheä suora tikki+siksak, jotta suolahiput eivät pääse saumasta läpi), jätä yhteen nurkkaan (pystyyn tai vaakaan, ei väliä kummassa nurkassa) kääntöaukko. Ompele suoralla ompeleella noin 6 cm välein palkki/lokero, mutta jätä aina toiseen laitaan noin 5-6 cm verran tyhjää.

Sitten täytä tyyny. Täytä aina yksi lokero kerrallaan ja ompele lokero umpeen. Eli kaada aukkoon suppilon avulla noin 2 dl merisuolaa. Ompele aukko umpeen, varmista ensin että paininjalan alle ei varmasti jää suolaa (neula vääntyy helposti!). Viimeiseen lokeroon voi laittaa tarpeen mukaan vähän vähemmän suolaa, jos viimeisen aukon ompelu umpeen tuntuu hankalalta.

Lisää terapiatyynyn ohjeet:

Lievittää kylmänä nivelkipuja, kihti- ja niveltulehdus- ja venähdystuntemuksia. Ensiapu turpoaville nivelille. Voi käyttää nukkumaan mentäessä. Viilennä näin: Jäähdytä pakastimessa 30 min - 2 h.

Auttaa lämpiminä kipeytyneihin lihaksiin. Voi helpottaa välikorvan tulehdusta, munuaiskipuja sekä maksa- ja sappivaivoja. Lämmitä näin: Lämmitä lyhyesti 50-60 -asteisessa uunissa (ei mikrossa!) ja anna olla kipeytyneellä alueella 20 min.

Hiusdonitsit

Tein kyllä viime vuonnakin - ja ihan samalla ihmiselle! Mutta toivottiin lisää, koska olivat ihan parasta. Joten kyllähän täti tekee, jos kerran käyttöön kelpaa. Toiveena oli jotain mustavalkoista ja kuviollisestä sekä kokonaan valkoista ja raidallista. Kaikki toiveet toteutettuna, tässä triodonitsit!

Pyyheturbaani

Pyyheturbaaneja ompelin myös tänä vuonna, tilauksesta ja myös vielä yhteen pakettiin yllärinä. Itse käytän pyyheturbaania aina suihkun jälkeen. Siihen on niin tottunut, että ei osaa ilmankaan. On mukava, kun ei latvat tippase vettä vaan turbaani suojaa. Moni käyttää niskassa nappiviritelmää, itse tykkään laittaa kuminauhan pätkän. Se sujahtaa saumaan ommeltaessa ja pitää turbaanin pään niskassa tosi hyvin paikollaan. Plus turbaanin voi ripustaa siitä naulakkoon kuivumaan käytön jälkeen.

Ks. ohje turbaaniin viime vuoden lahjapankista (kohta 3).

Ensiapupakkaus

Tämä on lahja, jota toivon ettei saajan tarvitsisi käyttää. Kompaktin ensiapulaukun tein maantiepyöräilyä harrastavalle miehelleni. Hirvittää, kun vetää koko päivän kestäviä pyöräilylenkkejä ja ei ole mitään itseänsä korvaajaa pakettia mukana - ihan vaikka edes laastaria, jos tarvitsee pyörää fiksata ja onnistuu saamaan haavan sormeen.

Nyt ompelin pienen ja napakan pakkauksen, joka veisi pyöräilylaukussa mahdollisimman vähän tilaa.. Siinä on päällä vetoketju laidoissa ja sisällä hauska keltainen tie-kuvioitu kangas (ks. kuosista kuva alla). Päällinen on vedenkestävää kangasta niin ei kastu läpi. Täytin pussukan kaikella mitä nyt yleensä voisi pienten haavereiden kohdalla tarvita. Mukana myös sitomistarvikkeet, desiä ja lämpöpeitto.

Pyöräilylippis

Ensiapupussukan vuorikangasta jäi sopivasti yli sen verran, että tein siitä vielä pyöräilylippiksen. Siinä on kovetettu lippa (muovia sisällä) ja neljä paneelia. Kankaan kuviointi on niin hauska! Se on nimeltään Telttaretki. Kaavan olen ottanut valmislippiksestä ja viime vuonna se onnistui täydellisesti (ks. postaus), tähän onnistuin ilmeisesti laittamaan turhan isot saumavarat, kun lippiksesta tulikin vähän iso! Noh, onneksi on aikaa maantiepyöräilykauteen, kunhan ennen kesää "ehdin" pienentää lippiksen käyttöön..

Puuvillakangas Eurokankaasta (lastenkangasosastolta).

Yöshortsit

Tämä on meillä jo ihan perinne. Annamme joka jouku toisillemme uuden yövaatteen, mies minulle yöpaituilin ja minä hänelle yöpaidan ja/tai -shortsit. Tämän vuoden shortsit olivat myös pyöräilyteemalla! Ja näihin ihan tilasin kangasmerkkejä, joilla sai merkattua kumpi puoli on taakse ja kumpi eteen - ei tarvitse enää arpoa mitenkä ne pöksyt vetää jalkaansa!

Kangas Paapiin Into pyöräilee -joustocollegea. Kaava ostoshortseista otettu. Kylie and the Machine -kangasmerkit tilattu Mereen-verkkokaupasta.

Korvapuustinen tpaita

Mies rakastaa korvapuusteja. Joten kun yhdessä Facebookin kässäryhmässä näin vilauksen pullakangasta, tiesin mitä tilaan! Löysin tämän mustapohjaisen trikoon ihania-verkkokaupasta (en tiedä onko enää saatavilla) ja tiesin heti mitä ompelen siitä. Ja siitä tuli niiiiin makea. Ja mies tykkäsi.

Kaava Paapiin kaavakirja naisille -kirjasta (sis. myös miehen paitakaavat!). Kaavaa muokattu sen verran, että lisäsin helmapituutta ja tein hihoihin kaitaleet huolitteluksi.

Jämäpalasta bokserit kaupan päälle

Kun leikkasin tpaidan paloja, ajattelin saavani samasta palasta vielä pullakuvioiset bokset. Ois ollut niin hienot! Mutta harmillisesti toinen persposki ois jäänyt ilman pullaa, joten päätin leikata vain etumuksen pullakankaasta ja muuten punaisesta trikoosta. Punainen kangas ja musta vyötärönauha sopivat kuosiin aika hyvin.

Kaava Suuri Käsityö -lehdestä nro:sta 10/19. Olen tehnyt samat tilkkubokserit myös kesällä jätskikuosina.

Eikä siinä vielä kaikki!

Tilkun tilkusta tuli vielä pieni pullea pulla! 

Ja sanottakoon heti, että koiralle. Ei miehelle pullalelua.

Korvapuusti-vinkulelu

Että mua hihitytti, kun tämän keksin! Leikkasin kaksi pullakuosia ja niiden väliin kangassuikaleen. Ompelin kasaan, täytin vanulla ja tungin sisälle vingun (otin joskus vuosia sitten talteen käytöstä poistetusta koiranlelusta). Piti odottaa, että mies vie koiran ulos lenkille, jotta saatoin testata vinkuuko pulla. Ja vinkuhan se! Tuli ihan täydellinen pallolelu koiralle. Se on tykännyt vinkupullasta tosi paljon.

Nakki-lelu

Höpöttelin koiraa paijatessa ääneen, että mitäs se pukki voisi tuoda kiltille Coralle?
Mies vastasi vierestä "koiran äänellä": NAKKEJA!
Joten nakki se on siis. Teen nakkilelun!

Ja tästä nakista koira ei tykännyt yhtään, ei ole suostunut koskemaan leluun edes. Mikä pettymys! Mua taas niin hihitytti, kun tätä ompelin. Mutta oishan se pitänyt tietää, kun on väriltään valju ja ei ääntä tule vaikka kuinka runnois. Koiramummeli kautta aikojen tykännyt aina pienistä, pyöreistä ja värikkäistä leluista. (Että mitä edes yritin tällä nakilla?)


Reppuheijastimet

Loppuun vielä nämä pienet lahjalisäykset ostolelujen kylkeen. Reppuheijastimet. Tytölle timantti ja pojalle Among us -hittipelin hahmo. Näitä en tosin ommellut vaan liimasin heijastinteippiä suoraan huovalle. Kontaktiliimaa käytin vähän apuna, kun ei meinannut tarttua muuten. Huovan taa lisäsin vielä vahvikkeeksi sofitsta.

Siinäpä oli kaikki tämän vuoden itse tehdyt joululahjat!

Ja ylihuomenna onkin sitten uusi vuosi! Ei haittaa yhtään, 2020 on jo niin nähty. Olen valmis uuteen, toivottavasti parempaan vuoteen. 

2 kommenttia:

  1. Mitä on heijastinteippi? :)
    Oon ite käyttänyt sellaista, joka kiinnittyy silittäessä ja se on pysynyt hyvin.
    Kivat heijastimet!
    -G

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttämäni heijastinteippi on muistaakseni Teippitarhasta (ei näyttänyt ainakaan nyt olevan enää valikoimassa), sellaista maalarinteipin levyistä jämäkkää heijastinteippiä, joka kiinnitetään ihan teippaamalla. Silittämällä kiinnitettyä en olekaan kokeillut, pitääpä siihen tutustua - kiitos vinkistä!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.