keskiviikko 16. joulukuuta 2020

16. luukku: Kestävää paketointia


Eilisessä luukussa oli pikaisia vartin joululahjoja ja nyt paketoidaan! Koska joululla on kulutusjuhlan maine ja koska tämä on pääosin kierrätyskäsityöblogi, nyt paketoidaan ekologisesti kierrättäen! Luvassa kestävää paketointia kaikissa erilaisissa kestävyyden merkityksissään.

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl)

Tällä postauksella osallistun myös Facebookin Käsityöblogit-ryhmän käsityöjoulukalenteriin. Kannattaa liittyä ryhmään ja tsekata koko joulukalenteri. Huomenna uuden luukun löytää Tilkkureppu-blogista.

Tässä tulee pitkä ja kestävä postaus: Kuinka paketoida ekologisesti kierrättäen?

Ekologinen paketointivinkki 1/16
Mieti ensin saajaa

Alkuun on hyvä summata millainen saaja on. Avaako hän lahjat hillitysti yksi teippi kerrallaan vai repiikö paperit palasiksi? Lajitteleeko roskiaan? Paljon kertoo myös se millaisia paketteja saaja itse paketoi. Onko päällä ylitse pursuavasti kymmenen metriä hörselöä? Vai onko sujauttanut uuden karheaan lahjakassiin? Uudelleen käytettyyn lahjakassiin? Kierrättääkö hän itse?

JOS saaja on se, joka laittaa kaikki paketoinnit koristeineen sekajätteeseen, hän ei välttämättä ole se ykköskohde kierrätyspaketoinnissa - eli toisin sanoen turha on panostaa kestävään paketointiin, jos saaja ei osaa uudelleen käyttää tai kierrättää materiaaleja (esim. lahjapaperi vs. kierrätyspaperi). 

Mutta JOS saaja on myös käsillä tekijä ja/tai kierrättäjä, voi paketin paketoida melkein miten vain, hän osaa sitä varmasti arvostaa.
Ekologinen paketointivinkki 2/16
Säilytä kaikki paperit ja narut uusiokäyttöön

Kun saat lahjoja, säilytä paperit ja lahjakassit. Ne voi laskostaa tai viikata talteen. Lahjakassit voi käyttää uudelleen niin kauan kuin pohjat ovat siistit ja tahroja ei ole. Kyllä paperien taitokset rullana vuoden aikana suoristuu. Teipit voi peittää tai leikata pois. 

Säilytä myös kaikki nauhat ja narut. En ole vuosiin ostanut lahjanarua, samat parit tötsät ovat tallessa, mutta nekin kuluvat hitaasti, koska nykyisin käytän myös muita vaihtoehtoja muovinarun sijaan. Myös langanjämä käyvät hyvin paketointiin - jopa paremmin, koska etenkin puuvillalanka on muoviton ja jos se on tarpeeksi pitkä, voi myös saaja mahdollisesti vaikkapa ottaa langan taas edelleen uusiokäyttöön paketoinnissa tai jossain muussa.
Ekologinen paketointivinkki 3/16
Säästä ne pienimmätkin

Nurkkapalat ja jämäset, ne eivät paljoa säilytystilaa vie - mutta niihin paketoi ihanasti kaikista suloisimmat pikkulahjat kuten korut! Toimii myös, jos paketoi minikokoisia paketteja joulukalentereihin.
Arvaako kumpi on uusiokäytössä ja kumpi ei?

Eihän siinä juuri eroa ole. Vasemmalla lahjan paperi leikkuujämää, oikealla paperi uusiokäytössä. Vain pari ryppyä enemmän ja sehän pehmeässä paketissa ei haittaa laisinkaan. 

Minusta moni häpeilee ihan turhaan sitä, että olisi paketointivermeet kierrätettyjä. Ei se ole pihistelyä, että kierrättää ja välittäää ympäristöasioista. Nolous siis pois, se on ihana asia, että on ekologinen! 
Ekologinen paketointivinkki 4/16
Panosta kierrätyspaperiin

Ja tällä en tarkoita uusiokäytettävää lahjapaperia. Sitä ei edelleenkään voi laittaa paperinkeräykseen. Eli jos ostat lahjapaperia, valitse ihan paperipaperi. Vielä parempi, jos se on valmistettu uusiopaperista ilman pintavärjäystä. 

Hyödynnä myös kaikenlaiset kertyvät kuviopaperit, jotka soveltuvat paperinkeräykseen. A4-arkilla paketoi jo hienosti pienen paketin. Oikea paperi on myös lahjapaperia kestävämpää, koska se ei repeä niin helposti. Usein myös pysyy kiinni ilman teippiä. Taittelee skarpit reunat ja sitoo tiukasti kiinni - ei se aina tarvitse muoviteippiä ympärille!
Kierrätettävällä paperilla paketointia - ideoita:

- Paketoi sanomalehtipaperiin (tsekkaa ettei päälle tule jotain koronaa tai muuta masentavaa uutista). 
- Mainospapereilla voi kikkailla hauskoilla kuvilla. Jos esim. sisällä on elektroniikkaa, paketoi elektroniikkakaupan mainoslehteen - se voi antaa hauskan vihjeen sisällöstä!
- Hyödynnä vanhat kirjat. Kirjansivu riittää hyvin pieneen pakettiin. Sivuja voi myös teipata, liimata tai ommella suoralla tikillä yhteen, jolloin kirjansivuilla saa peitettyä isommankin lahjan. Kahdesta kirjansivuista voi myös ommella kivoja kuoria tai taskuja. Toimii kaikille litteille lahjoille kuten vaikkapa lahjakorteille.
- Hädässä tartu printteriin ja printtaa oma lahjapaperi. Kopiopaperikin on muovipintaista lahjapaperia ekologisempi vaihtoehto. Joskus töissä piti paketoida ja toimistolla ei ollut minkäänlaista lahjapaperia. Printtasin A3-arkille ilmaisprintin ja voila, paketti oli paketoitu! 
- Jos saajana on mummu, voi paketoida lapsenlapsen piirrokseen. Siinäpä olisi hauska joulupuuha lapsille!
Ekologinen paketointivinkki 5/16
Astetta ekologisemmat pakettikortit

Jotkut ei käytä pakettikortteja ja kirjoittavat saajan nimen suoraan lahjapaperiin tai -kassiin. Ja se on ihan okei, ettei käytä turhia pakettikortteja (mutta myös voi estää sen, että paperia tai kassia voisi kokonaisuudessaan uusiokäyttää). Jos pakettikortin haluaa lisätä, kannattaa sekin tehdä niistä materiaaleista mitä on kotona. Jämäpapereita ja paloja. Leikkaa ja liimaa. Vaatii se vähän vaivaa, mutta tuo myös usein uniikin kosketuksen paketointiin.

Ekologinen paketointivinkki 6/16
Hyödynnä vanhat kortit ja mainokset

Leikkaa ja liimaa, paras ratkaisu. Pakettikortti syntyy helposti yhdellä kuvalla ja hauskalla tekstillä. Isolla pakettikorttikuvalla voi myös jättää narut kokonaan pois. Se toimii erityisesti silloin, kun saajan on pieni lapsi, jolla olisi vain vaikeuksia sen lahjanauhan kanssa ja joka kuitenkin repii paperin (eli silloin voi uusikäyttää sekajätteeseen menevää lahjapaperia ja käyttää liimaakin päälle suruttta).

(Hymyilyttää vieläkin tuo vuosia vanha "Sama juttu joka vuosi. JOULU." Se oli DNA:n mainoksesta). 
Ekologinen paketointivinkki 7/16
Jos koristelet, koristele ylijäämillä

Eli suosi pahvi- tai paperipakettikortteja, korttiaskartelusta jääneitä paloja, pieniä joulukoristeiden osia tai muita jämiä. Jotkut käyttävät myös herkkuja. Sekin toimii, kiedo päälle vaikkapa paperikääreinen joulukonvehti. 

Lankajämistä tehdyt tupsut ovat kivoja ja ne kestävät monta kertaa uusiokäyttöä! 
Ekologinen paketointivinkki 8/16
Koristele osalla lahjaa

Oma lahjani saattaa usein olla moniosainen. Lahjan kyljessä voi olla joku lisuke, vaikkapa avaimenperä, koru tai muu pieni asuste, jonka jätän paketoinnin ulkopuolelle käyttöön otettavaksi koristeeksi. Näissä paketeissa viime vuonna oli hapsuheijastimet päällä. 
Ekologinen paketointivinkki 9/16
Käytä kompostoitavaa koristetta

Mandariininkuoret, kuinka ihana idea! Monelle ihan nähty klassikko, itse kokeilin nyt ekaa kertaa, kun kerrankin sain kuoren lähes kokonaisena irti. Se riitti juuri ja juuri uuteen piparimuottiin. Ja niin pakettiin tuli sitten yksisarvinen. Tuoksuu aika kivalta. Tämä tosin ei nyt lähde oikean lahjan mukana vaan taidan laittaa sen kuuseen. Ja joulun jälkeen sen voi heittää biojätteeseen. Todellinen zero waste -koriste!

// EDIT: Kuvassa koriste ei vielä täysin kuiva. Koriste kannattaa jättää yön yli kuivumaan vaikkapa lautasten väliin niin se kuivuu suoraan. Muuten se käpristyy, kutistuu ja raksahtaa poikki. Ja tuoksu valitettavasti tietenkin katoaa pian. Eli jos haluat tuoksua pakettiin, lisää koriste "tuoreeltaan". Silloin se ei tietenkään säily nättinä yhtään kauempaa ellei ohjeista saajaa vielä suorassa sitä kuivattamaan.
Ekologinen paketointivinkki 10/16
Virkkaa kestopakettikortit

Ja jos vaikka perheessä olisi ok kierrättää uudelleen ja uudelleen vuodesta toiseen samoja pakettikortteja niin virkkaa setti tällaisia! Virkattuja pyörylöitä, joissa on läpinäkyvä tasku. Siihen vain saajan nimi paperilapulla sisään. Aaton jälkeen pyörylät talteen ja ensi vuonna voi vaihtaa tarpeen mukaan laput. Voishan olla myös nimikkolaput valmiina! Jos virkkaus ei ole sun juttu, kestopakettikortit voi vastaavasti myös ommella kangas- tai huopatilkuista.

Virkattujen pakettikorttien ohje toistaiseksi Kauneimmat Käsityöt -lehden Lahjat-erikoisnumerossa.
Ekologinen paketointivinkki 11/16
Käytä kestoruusuketta

Vältä ostamasta muovisia ruusukkeita. Tee ne itse! Ruusukkeen voi virkata, mutta myös askarrella paperisuikaleista - ja jos litistyy, voi sen laittaa käytön jälkeen paperinkeräykseen. Virkattu ruusuke ei litisty ja kestää käyttöä hamaan tulevaisuuteen asti.

Virkattujen kestoruusukkeiden ohje toistaiseksi Kauneimmat Käsityöt -lehden Lahjat-erikoisnumerossa.
Ekologinen paketointivinkki 12/16
Hyödynnä itse lahja paketoinnissa

Jos annat lahjaksi paitaa, huivia tai mitä vain tekstiiliä, paketoi muu mahdollinen lahja sen sisään! Haastavat "möykytkin" on helppo kietoa tekstiiliin.
Ekologinen paketointivinkki 13/16
Tutustu furoshiki-paketointiin

Paketoi perinteiseen japanilaiseen tyyliin ja kiedo paketti kankaaseen (netistä hakusanalla löytää paljon erilaisia kankaan taittelumalleja!). Toki tässä on hyvä jälleen huomioida saaja. Jos saaja ompelee, hän varmasti riemuitsisi kauniista kangaspalasta. Mutta jos saaja ei käsitöitä tee eikä mahdollisesti osaa ottaa furoshikiä jatkokäyttöön niin silloin kankaan voisi vaikkapa huolitella (jotta kankaasta riippuen sen voisi ottaa oikeaan käyttöön liinana, keittiöpyyhkeenä tms), jotta paketoinnin zero waste -ketju ei katkeaisi. 
Ekologinen paketointivinkki 14/16
Paketoi säilytettävään laatikkoon

Tämän vinkin olen nostanut ennenkin kehiin - mutta vain, koska se on niin hyvä! 

Taustoiteen ideaa: Mies ei osannut seurustelun alkutaipaleella paketoida ollenkaan, joten hän aina osti erikseen jonkun muovisen tai pahvisen säilytyslaatikon. Ensin se tuntui vähän tylsältä, mutta toisaalta mulla on ne edelleen tallessa ja käytössä! Ja nyt en toki kannusta varsinaisesti ostamaan laatikoita, vaan tekemään ne itse! Jo puuropaketista saa kivan lahjarasian. Pyyhi, leikkaa ja päällystä, hyvä siitä tulee.
Ekologinen paketointivinkki 15/16
Ota käyttöön kestolahjapussi

Viime vuoden joulukalenterissa esittelin tonttulakkikuosisen neulotun kestolahjapussin ja ommellun version, jossa on tuplatarranauha ja lenkki, johon voi pakettikortin kietoa. Musta, isompi kangaslahjapussi on jäänyt käyttöön joulukalenterista. Nämä ovat kestopaketointia parhaimmillaan.

Näin jossain myös vastaavan idean kestopuulaatikosta, joka kiersi muutaman perheen välillä ees taas. Jos sen sai, laittoi sen ensi jouluna eteenpäin ja kirjoitti aina puulaatikkoon uuden nimen (ja vuoden?). Kuinka hauska idea!

Ekologinen paketointivinkki 16/16
Ompele kestävä ja pestävä lahjakassi

Lahjapussitkin ovat kestäviä ja pestäviä, mutta niin on myös ihan kestolahjakassikin! Hyödynsin siihen olemattoman kaistaleen ilmaiseksi saatua tekstiilivahakangasta. Hihnoina on vanhan laukun jämähihnaa.

Kestolahjapussin voi jättää avoimeksi, jolloin se on vaan tavallaan peruskassi, mutta keskelle voi myös laittaa solmittavat nauhat, napin, nepparin tai palan tarranauhaa. Vetoketjuakin voi kokeilla. Ja jos vahakangas tuntuu yksinään liian luirulta, voi pohjalle laittaa kartonkivahvikkeen. Tai vaikkapa vuoren! Myös korkkikankaasta, nahkapaperista tai keinonahasta voisi ommella kestokassin.

Tämä kestokassi taitaa jäädä itsekkäästi itselle, mutta jos menisi lahjan mukana toiselle niin laittaisin kassiin myös jonkun lapun, jossa lukisi "Kierrätäthän minut paketoinnissa" tai "Laitathan minut eteenpäin ensi jouluna" kannustimeksi, että kassi jäisi kiertoon ja käyttöön.
Siinäpä se! Löytyikö uusia kestäviä ideoita lahjojen paketointiin? Jos sinulla on joku idea, joka ei vielä tässä luukussa ollut, kommenttiosasto on vapaa - kuulen innolla uusia vinkkejä ekologiseen paketointiin!

Ja tulipahan muuten ihan sattumalta 16 vinkkiä 16. luukkuun, heh!

20 kommenttia:

  1. Minullakin on pari kankaista kestolahjakassia. Samoin täällä säästetään kaikki paperit ja narut ja nimilaput - ja käytetään uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Tykkäsinpäs kovasti tästä postauksesta. Kiitos! Kivoja ideoita, toki moni sellaisia, joita itsekin käytän paketoinnissa, mutta myös mukavia uusia juttuja. Ja on kiva katsella nättejä pakettikuvia. Kestävyysajattelusta aina pointseja lisää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi et tykkäsit! Harmi et oli paljon tuttuja ideoita, mut toisaalta se on myös ihanaa, et jo kierrätät paketoinnissa, jee! :)

      Poista
  3. Hyviä juttuja, jee! Mää teen kestopussiajatuksella myös neuleiden ym hihoista lahjapulloille (joo se vaan on hyvä vieminen joku viini tai glögi) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Vitsit kun olisin muistanut tämän sillä neuleista olen myös tehnyt pullopusseja ja kuvakin olisi joltain joululta ollut! :) kiitos kommentistasi!

      Poista
  4. Itse en ole enää vuosiin hankkinut erikseen pakettipaperia kun niin moneen asiaan voi lahjat paketoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niimpä! :) Eihän sitä oikeastaan tarvitse lainkaan :)

      Poista
  5. Kiitos kivoista ja hyödyllisistä vinkeistä! Kaikki narut (myös uusista mekoista/paidoista) olen säästänyt! Lisäksi vanhan talon vintiltä löytyi alkon paketointipaperia ehkä vuodelta 70(?), sitä riittää äidiltä tyttärelle ja siitä saa taiteltua melkein mitä vain. Korttivinkistä otin vaarin ja kotikuntani kotihoitoon lähti nippu kierrätysmateriaalieista tehtyjä joulukortteja ikäihmisille. Joulupaketissa taitaa olla viinipullo (on pussi auki), joten uusi viiniä ja askartelua-ilta (puhuttiin myös silkkimaalauksesta!?) on ehkä luvassa. Hyvää joulua ja terveitä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama, säästän myös kaikki ne nauhat vaatteista :) enää tulee niin harvoin ostettua vaatteita, että on jopa nauhalaatikko alkanut hupenemaan :D ihanaa, että teit vanhuksille kortteja <3 ja askarteluiltakin kuulostaa mahtavalta. Sellaiseen minäkin osallistuisin mielelläni!

      Poista
  6. Lahjapaperiin kirjoitetut nimet voi peittää tarralla ja lahjapaperi on taas uudelleen käytettävissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki, jos käyttää tarroja! :) Itse en käytä, koska en tahdo tarroja ostaa, kun ovat kuitenkin kertakäyttöisiä.. tarran sijaan nimen voi myös peittää tietenkin leikatulla ja liimatulla kuvalla :)

      Poista
  7. Huippupostaus! Itsekin rakastan luovaa paketointia. Nyt olen innostunut silkkipaperin käytöstä. Muovinauhoja en käytä koskaan jo ihan lemmikkien turvallisuuden takia. Monista vaatteista leikkaan ne henkariin ripustamiseen tarkoitetut lenkit ja teen nauhoista rusetteja. Moni muukin käy nauhaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) tykkään myös silkkipaperista! Laitan talteen aina, jos tulee jossain pakkauksessa ja sitten kiedon lahjoja silkkipaperiin. Se tuo jotenkin ripauksen luksusta kokonaisuuteen :)

      Poista
  8. Tuo oli kyllä paras, jotta tekstiililahjan sisään voi kietaista lahjan, jolloin kääre ja sisus ovat lahjoja molemmat. Tämä on ihan zero waste paketointi.

    Itse olen innostunut ompelemaan kestolahjakaseja muovikääreistä karkkipaperipussukoiden tapaan. Aioin tehdä koko perheelle Aku Ankan Joulumantelin muovikääreestä vuosikertapussukat. Sen ankkamainen kuviointi on vaan pakko hyödyntää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todellakin zero waste :) vuosikertapussukat kuulostaa kyllä tosi hauskalta idealta! :)

      Poista
  9. Wau, tosi paljon hyviä vinkkejä! 😍 nämä pitää ehdottomasti laittaa korvan taakse!

    VastaaPoista
  10. Huippu juttu! Inspiroiduin mm. pakettikorttien teon suhteen, vaikka aika tavalla kierrättäen on jo usemman joulun lahjat paketoitu. Kiitos! :)

    Hyvää joulua ja uutta vuotta tulevaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) hienoa et on jo kierrätyspaketoitu, siitä on hyvä jatkaa! Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.