torstai 22. elokuuta 2024

DIY: Marjahelmikorvikset

Marjahelmikorvikset! Tai rypälekorvikset niin kuin olen alkanut tässä omassa päässäni sanomaan. Mutta ehkä nämä eivät ole rypäleet vaan jonkinmoiset marjatertut. Helmistä. Joten marjahelmikorvikset.

Näitä vastaavia marjaterttuja on kävellyt katukuvassa paljon vastaan erilaisissa muodoissa. Sattuivat sen verran mieleen silmään ja jäivät ideana mieleen, että oli pakko testata tehdä helmistä oma marjaterttuversio!

Näytän miten se niiden tekeminen sujui:

DIY: Marjahelmikorvikset

Tarvikkeet: Kevyitä helmiä marjoiksi (itse valitsin vaalenpunaisia muovihelmiä), pienempi vihreitä helmiä, korupiikkejä, kaksi pientä pätkää koruketjua, mieleiset korvakorukoukut tai -renkaat.

Ja sitten ohje kuinka kokoat korvikset!

Ensin kootaan helmet piikkeihin.

Voit käyttää helmiin omia piikkejä tai olla säästeliäs ja tehdä niin kuin minä tein: pistin liian pitkän korupiikin poikki niin, että yli jäävästä osasta riitti myös pienemmälle helmille piikki. Näin ei menneet kaikki pätkät hukkaan. Pienelle helmelle riittää, että toisen pään kääntää väkäseksi, toinen pää pienelle lenkille.

Marjahelmiä tarvitsee paljon. Taisin tehdä vähän alle parikytä marjaa per korvis. Vihreitä pienempiä ei ollut kuin muutama per korvis, kun helmiä ei ollut sen enempää.

Sitten kootaan.

Aloita liittäminen koruketjun päästä. Laitoin alas kolme ja siitä ylemmäs neljä per lenkki (kaksi kummallekin puolta lenkkiä) kunnes ketjun ympärille alkaa muodostua terttu. Kun pituus on sopiva...

...otetaan ylimääräinen pituus ketjusta pois ja laitetaan ylimmäs vihreät helmet sekä yksi välirengas tarvittaessa niiden keskelle (itse taivutin välirenkaat muuten niistä korupiikkien pätkistä) ja sitten välirenkaaseen tahdotunlainen korvakorurengas tai -koukku. Itse päädyin lähes hengettömiin renkaisiin.

Näistä tuli tosi kivat. Yllättävän kevyet, vaikka helmiä onkin melkoinen rypäs. Kevyt muovimateriaali helpottaa painoa, lasihelmistä painoa olisi paljon enemmän.

Kannatti räpeltää. Näihin meni yllättävän paljon aikaa, kun jokainen helmi piti taivutella korupiikkiin erikseen. Ja vähän turhan moni helmi tipahti lattialle kokoamisvaiheessa.. mutta lopputulos oli vaivannäön ja parin ärräpään arvoinen. Tykkään!

keskiviikko 14. elokuuta 2024

DIY: Kangashousut ilman kaavoja

Ompelin jotain mitä harvemmin (tai ei koskaan) tule tehtyä - nimittäin housut! Lukuisia yläosia ja lukemattomia mekkoja on tullut ommeltua ilman kaavoja, mutta vähissä ovat kaksilahkeiset. Tässä loppukeäsästä otin itse itselleni heitetyn haasteen vastaan ja ompelin kesäpöksyt! 

Idea lähti näistä vajaamittaisista kukkapöksyistä, jotka ostin kirpparilta muutamalla eurolla ja joihin kyllä ihastuin. Ihanan väljät ja vilpoisat! Ajattelin, että kopioin housut toiseen kuosiin, jotta on kahdet rennot kesäpöksyt.

Kaava eli housut viikattuna kankaan päälle taitteelle (käänsin kyllä kuvaamisen jälkeen housut nurin, halusin vain näyttää kuvaan tuon kivan kukkakuosin, nurin on aina helpompi leikata) ja leikkasin kaksi kappaletta. Alkuperäiset oli leikattuna neljästä kappaleesta, mutta totesin että ihan hyvin voi mennä vain sisäsaumoilla. Ulkoreuna oli luotisuora, joten miksi siihen turhia saumaa tekemään.

Jäljelle jäävästä kankaasta leikkasin vyötärölle kaitaleen. Eka meni pieleen, koska en muistanut ensin mitata valitun kuminauhan leveyttä ja vyötärökaitale oli siihen sitten ihan sopimaton. 

Ompelin (saumurilla) ensin lahkeiden sisäsaumat yhteen, sitten haarasauman edestä takaa. Sitten yhdistin vyötärökaitaleen, pujotin kuminauhan ja muutamalla tikkauksella lukitsin sen paikalleen niin ei pyöri kujassa miten sattuu mutkalla. Lopuksi tein lahkeisiin käänteet.

Nämä oli ihan superhelppo ommella, kun kappaleet edestä ja takaa ovat ihan samat. On siis sen verran löysä malli ja haara alennettu, että periaatteessa housut voisi pukea päälle kumminpäin vain, ei ole etu- ja takapuolta - tai niillä ei ole eroa.

Näistä tuli niin kivat! Käin yhdet festaritkin jo näillä. Töissä on ollut. Menee helteellä viileänä ja viileämpänä päivänä alle voisi vaikka pukea sukkikset eli näillähän tarkenee varmasti vielä vähän syksymmälläkin (ja vielähän ei siis ole syksy, olen vakaasti vielä loppukesässä).

Ja mitä tein ensin väärin leikatulle vyörärökaitaleelle? Pistin sen kahdeksi putkeksi, toisen ompelin muhkeaksi donitsiksi ja toisen ihan vain auki olevaksi viistopäiseksi ja suljetuksi putkeksi. Sen voi kietoa hiuksiin ja vaikka nutturan ympärille tai ponnarin ympärille rusetiksi. Hauska ja helppo tapa mätsätä kangastilkkuja asuihin!