Maski. Maskisuositus. Apua.
Niin välttelin, mutta niin sitä piti sitten kuitenkin suosituksen myötä varautua: pakko se on tehdä, kansalaismaski. Kuinka lannistavan vastenmielinen käsityö koskaan, ajattelin.
Pitkään seurasin keskusteluja ja muiden ohjeita. Monta kaavaa, monta mallia ja mielipidettä. Niin monta naamaakin! Se mikä istuu toisen kasvoille, ei sovi toisen nenälle - mikä suo! Mistä löytää itselle sopivin?
Tässä paljon keskusteluista ja viranomaisten suositteluista poimittuja vinkkejä itse tehtävään maskiin. Mukana myös muokkaamani ohje kasvomaskiin, jossa on lisäämäni kiinteä tai avoin kuja nenätuelle.
Huom! Tämä ohje, postauksen vinkit ja suositukset ovat tämän hetkisen tietoihin nojautuvia. Tilanne ja suositukset voivat muuttua. Seuraathan ja noudatathan viranomaisten tiedotteita.
DIY-kangasmaski: KANKAATSuosituksien mukaan ei joustamattomista kankaista, uloin kerros kosteutta hylkivää, sisin kerros hengittävää ja hyvin imeytyvää. Jahas ja vielä läpikin pitäisi hengittää? Näihin sitten päädyin: antibakteerista 100 % puuvillaa ja 100 % polyesteria. Ensimmäiseksi sanottua sisimmälle ja keskelle välikerrokseksi, polyesteriä uloimmaksi. Nämä kankaat ja kapea kuminauha oli paikallisessa kangaskaupassa myös jo keväällä testipesty/-keitetty, joten niillä suosituksilla tuntui hyviltä valinnoilta.
Monet tekee kaksikerroksisia maskeja, lähdin varman päälle ja lähdin suosituksien mukaan kolmesta liikkeelle. Eli kolme kerrosta ja siksi ostin myös puuvillaa tuplat mitä polyesteria. Metri toista ja puoli metriä toista - siitä määrästä saa jo oikein hyvän satsin.
Miksi kokovalkoista? Oli vähän tylsä valinta, mutta ko. kankaita ei ollut muissa sävyissä puhumattakaan missään kuoseissa. Eipähän ainakaan haalistu värit, haha.
DIY-kangasmaski: ESIPESUEnsin esipesu eli kutistaminen kattilassa. Laitoin suurimpaan kattilaan ja keitin muutaman kerran käännellen noin 10 minuuttia (no spagettikauhalla tietenkin!). Helpoiten kangaspalat sai kattilasta niin, että kaatoi veden pois ja kippasin pöydälle pyyhkeen päälle. Hetken kun antaa siinä mytyssä jäähtyä niin sen jälkeen pystyy ripustamaan kuivumaan ilman, että näpit palaa.
Ja miksi esipesu? Siksi, että jos maskissa on eri kankaita, ei käy ekan käytön jälkeen köpelösti niin, että toinen kutistuukin enemmän. Ja miksi kattilassa? Jos pesu jatkossakin kattilassa niin silleenhän se on kätevin. Ja nopein. Ja ekologisin.
(Kuivumisen jälkeen kannattaa silittää kankaat. Itsehän tämän vaiheen skippasin ja päätin tehdä valmiiksi epämieluista hommasta vieläkin hankalampaa pesuryppyisillä kankailla.)
DIY-kangasmaski: MALLI
Moni sanoi tykkäävänsä niistä, joissa on edessä sauma. Suositeltiin tosin myös, että laskosmalli on parempi? Päädyin siihen. Aluksi tein kuten moni muukin: taittelin kolmelle laskokselle. Kyllä kone sylttäsi! Oli vaikea laskostaa ja ommella niin moninkertaista kangasta tasaisesti niin, että reuna pysyisi jokseenkin nättinä. Ei jotenkin edes sopinut edes kasvoille, piti asetella ja asetella.
Sitten kokeilin yhden laskoksen taktiikkaa! Vastalaskos taitaa olla oikealta nimeltään. Nopeampi tehdä, helpompi ommella ja mitä parasta: istuu kasvoille ilman asetteluja! HUOM! MUOKKAUS 16.8.20 // Sain hoitoalalla olevalta Facebookissa kommentin, että laskokset suositellaan samaan suuntaan, koska jos on vastalaskos, se kerää pöpöjä itseensä. Vaikka vastalaskoksellinen maski avautuu kyllä kasvoilla aika avonaiseksi eikä ole mielestäni sen enemmän mitenkään kasassa kuin nelilaskoksellisetkaan maskit niin en ota riskiä ja suosittele käyttämään vastalaskoksia ja muokkaan myös tekemistäni maskeista laskokset samaan suuntaisiksi.
Tässä mallissa on myös kiinteät kuminauhalenksut, koska ensimmäsen testikappaleen ommeltava nauhakuja tuntui liian paksulta ja kömpelöltä. En tykännyt. Ja kujassakin sai kuminauhaa asetella ja kaikki maskin ylimääräinen asettelu ja koskettelu on tarpeetonta.
Kuminauhat voisi myös hyvin vaihtaa taakse solmittaviin nauhoihin, jos kokee niiden olevan mukavampia. Valitse joko puuvillanauhat tai trikookudenauhat. Kuminauhaa käyttäessä, valitse ohutta ja hyvin joustavaa, mutta napakkaa nauhaa.
DIY-kangasmaski: NENÄTUKI
Silmälaseja käyttävänä ehdoton tarve oli nenätuelle - varsinkin, kun kyseessä oli laskosmalli eikä saumallinen kasvomaski. Yritin kerätä tietoa mistä ja miten nenätuen voi tehdä itse. Jotkut käyttivät piipunrassipätkää (ei tunnu hyvältä leikellä lisää roskaa?), toiset leipäpussin sulkijaa (aika jäykkiä ja lyhyitä?, joku jopa pelkkää rautalankaa tai avattua klemmaria (eikö pää puhko kangasta rikki?)..
Onneksi Prym pukkasi markkinoille ihan varta vasten tehdyt metallituet, jotka kestävät myös kattilassa keittämisen ilman ruostumista. Ostin heti yhden pussin. Kotona totesin, että periaatteessa esim. elektroniikkapakkauksissa olevia metallilankasuiroja (mitä nuo ovat nimeltään?) voisi myös käyttää - jos vain tietenkin poistaa ennen maskin pesemistä.
DIY-kangasmaski: KOKO
Tässäkin oli yksi suo. Vertaisin eri ohjeiden (kotimaisia ja amerikkalaisia) kokoja. Ensimmäinen testierä oli jättiläisen kasvoille (oikeasti, ois voinut olla mulle hattu!), seuraava kutistui kuten Liisa Ihmemaassa ja vasta kolmas alkoi napsahtamaan kohilleen. Halusin yhden koon, joka istui sekä minulle että miehelleni. Mulle ois voinut käydä pienempikin, mutta tämä oli hyvin sopiva kompromissikoko, joka varmaan sopii monelle kasvolle siellä ruudun toisella puolella.
Päädyin tähän kokoon: 16 x 22 cm.
Ja tästä lähtee OHJE: DIY-KASVOMASKI*
Vaihe 1. Leikkaa:
Leikkaa kolme kappaletta koossa 16 x 22 cm, kaksi puuvillasta ja yksi polyesterista (tai muusta valitsemastasi uloimmasta kerroksesta).
* Tähän malliin ei tule suodatintaskuja. Jotkut käyttää kerttislakanaa, kahvisuodattamia, talouspaperia.. Ajatus jonkinlaisen filtterin pipertämisestä maskin väliin tuntuu ainakin tässä vaiheessa omaan käyttöön tarpeettomalta - turvaudun nyt tässä viranomaisten suosituksiin ja siihen, että ainakin toistaiseksi omaan käyttöön varmasti riittänee ihan vain kolminkertainen kangasmaski ilman suodatinkerrosta.
Vaihe 2. Nenätuelle oma kappale:
Leikkaa 3,5 x 12 cm kokoinen puuvillapala. Siitä tulee nenätuelle kaksinkertainen kuja ja kaksinkertainen siksi, että kuja on huoliteltu ja kaksinkertaisena suojaa ihoasi paremmin (ettei tuki pukkaa kankaan läpi ihoon).
Esivalmistele kappale: Taita kaksinkerroin ja ompele lyhyet päät yhteen. Käännä oikein päin ja työnnä kulmat auki.
Vaihe 3. Nuppineulaa maski kasaan:
Nuppineulaa nenätukikappale polyesteripalan reunaan, kohdista keskikohdat (nenätukikappaleen avoin reuna reunaa myöten).
Leikkaa 2 kpl 17 cm kuminauhapätkää. Pituutta voit säätää sen mukaan kuinka joustavaa kuminauhasi on. Nuppineulaa kuminauhat laitoihin. Itse jätin reunaan 1,5 cm vapaata tilaa.
Nuppineulaa puuvillapalat polyesterin alle ja päälle - nyt ommeltava paketti on kasassa!
Vaihe 4. Ompele:
Ompele suoralla tikillä koko paketti ympäri, jätä alareunaan (eli siihen missä ei ole nenätukea) noin 5 cm kääntöaukko. Leikkaa saksilla kulmista pienet palat pois ja käännä oikeinpäin.
Vaihe 5. Tikkaa:
Käännä nenätuki puuvillapuolelle ja ompele reunasta kiinni (eli pinkki viiva kuvassa). Jos teet tämän ensin seuraavia vaiheita, varmistat sen ettet vahingossa ompele nenätukea päälipuolelle kuten minä saatoin tehdä pari kertaa..
Vaihe 6. Laskosta:
Laskosta reuna, laskosten reunat kohti keskikohtaa. Tee yksi vastalaskos kuminauhojen väliin. Leveys maskille jää noin 6 cm. Mittaa, että laskokset ovat about samat maskin kummassakin päässä. Prikulleen ei tarvitse mennä, sillä ei ole käytöllä merkitystä. HUOM! MUOKKAUS 16.8.20 // Sain hoitoalalla olevalta Facebookissa kommentin, että laskokset suositellaan samaan suuntaan, koska jos on vastalaskos, se kerää pöpöjä itseensä. Vaikka vastalaskoksellinen maski avautuu kyllä kasvoilla aika avonaiseksi eikä ole mielestäni sen enemmän mitenkään kasassa kuin nelilaskoksellisetkaan maskit niin en ota riskiä ja suosittele käyttämään vastalaskoksia ja muokkaan myös tekemistäni maskeista laskokset samaan suuntaisiksi.
Vaihe 7. Ompele:
Tikkaa päältä koko maskin ympäri. Laskoskohdissa ompele varovasti paksusta kohtaa ja ompele laskoksen keskikohdan päältä ees taas pari kertaa, jotta kohta vahvistuu. Kun ompelet maskin ympäri, samalla saat suljettua kääntöaukon.
Vaihe 8. Aseta nenätuki:
Työnnä nenätuki kujaan. Jos käytät kattilapesun kestävää tukea, voit tikata kujan päät umpeen. Muussa tapauksessa jätä kuja päistä avoimeksi.
Sitten onkin valmista!
Liukuhihnalla valmistuu aika sukkelaan hyvä satsi kasvomaskeja. Tein työvaiheittain, ensin leikkasin kaikki palat, sitten nuppineulasin kaikki ompeluvalmiiksi, ompelin, käänsin ja taas ompelin..
Ja ennen käyttöä: HARJOITTELE JA SITTEN LOPPUPESU.
Jos ei koskaan ole käyttänyt mitään maskia, kannattaa ensin harjoitella hengittämistä, puhumista ja kävelyä maskin kanssa. Sitä, että laittaa sen oikeaoppisesti, antaa olla kasvoilla sitä räpeltämättä ja myös ottaa oikein pois. Väärin käytetty maski on vain haitaksi itselleen ja muille.
Kun esipestiin, maski myös harjoittelun jälkeen loppupestään. Sama pesu myös aina käytön jälkeen:
DIY-kangasmaski: PESEMINEN
Keitä kasvomaski kattilassa. Sinne vain veteen ja hyppysellinen pesuainetta (jauhetta, ei nestemäistä) ja keitetään 5 minuuttia. Sen jälkeen maski ripustetaan kuivumaan - paras paikka suosituksien mukaan ilmavassa tilalla ilman kosketusta esim. muuhun pyykkiin.
Kerrataan vielä miten sitä ohjeiden mukaan käytetään: (Jos käytät silmälaseja, ota ensin silmälasit pois). Pese kädet. Kuivaa kädet. Ota maskin kuminauhoista kiinni, tuo maskin nenätukipuoli nenälle ja venytä kuminauhat korville. Samalla liikkeellä maski asettuu leuan alle. Jos ei, nykäse alemmista kuminauhoista/maskin alakulmista maski paikoilleen. Älä koske sormin itse maskiin muuten kuin painamalla nenätuen päältä nenätuki oikeaan muotoon. (Laita nyt vasta silmälasit takaisin päähän.) Kun maski kostuu, laita se pussiin ja vaihda uusi tilalle. Kotona keitä maski (ks. ohje yllä).
Ei se sen vaikeampaa pitäisi olla vai onko? Ei ainakaan hinnan puolesta:
DIY-kangasmaski: HINTA
Puidaan vielä päälle kustannukset: puuvillakangas 7,90 e/m, polyesteri 6,90 e/m, 10 metrin kuminauhapussi 7 e/10 m ja Prymin nenätuet 6,70 e/8 kpl. Laskin hinnat pyöristäen, että näillä matskuilla yhden maskin hinnaksi tuli kaksi euroa, jopa reilusti sen alle. Ei siis kovin kallista.
Pidäthän maskia, jos vaan voit? Se suojelee toista. Jos toinenkin pitää, se suojelee myös sinua.
HUOM! MUOKKAUS 16.8.20 // Sain hoitoalalla olevalta Facebookissa kommentin, että laskokset suositellaan samaan suuntaan, koska jos on vastalaskos, se kerää pöpöjä itseensä. Vaikka vastalaskoksellinen maski avautuu kyllä kasvoilla aika avonaiseksi eikä ole mielestäni sen enemmän mitenkään kasassa kuin nelilaskoksellisetkaan maskit niin en ota riskiä ja suosittele käyttämään vastalaskoksia ja muokkaan myös tekemistäni maskeista laskokset samaan suuntaisiksi.