sunnuntai 31. joulukuuta 2023

2023 - TOP 10 käsityöt

 

Vuosi 2023 on loppusuoralla. Olen tässä paljon ajatellut kulunutta vuotta ja sitä myötä myös kaikkea mitä tuli käsillä tehtyä. Millainen oli käsityövuosi 2023?

83 postausta (plus tämä), eli just yhden postauksen enemmän kuin viime vuonna! Jännä, tuntui että olen ollut enemmän poissa kuin aiemmin. Siihen mahtuu monta hittiä ja lempparia.

Otetaan kymmenen nostoa. Mikä oli kivoin, mikä jäi mieleen, mikä oli vuoden ihan oudoin juttu?

Vuoden TOP 10 käsityöt 1/10: Vuoden katsotuin postaus

Kaikista klikatuin postaus on tänä vuonna virkattu matto (kuvassa vielä kesken) parvekkeelle. Virkkasin sen vanhoista tpaidoista ja ohuesta polyesternarusta. Matto oli työläs ja veti yllättävän paljon polyesternarua, mutta lopputulos on kyllä mieleinen - ja tekniikka ilman kerroslaskua ja lisäyksi niin aivottoman superhelppo!

Ks. postaus: Virkattu matto ilman kerroksia ja lisäyksiä

Vuoden TOP 10 käsityöt 2/10: Vuoden onnistunein käsityö

Moni onnistuu hyvin, jotkut huonosti*, harva ihan huipusti. Jälkimmäistä on silti tämä alkuvuoden laukku, johon käytin kierrätysmatskuja. Onnistuin visiossa täydellisesti, sain laukkuun monet taskut, magneettilukot ja vetskarit just eikä melkein. Tämä onkin ollut ihan jatkuvassa käytössä.

Ks. postaus: Vanhasta laukusta uusi olkalaukku

*Ja koska kaikki ei mene aina putkeen, joskus nostan niitä myös blogissa esille FAIL-kategorian postauksina. Kaikki ei ole onnistumisen hehkutusta, välillä on hyvä myös epäonnistua!

Vuoden TOP 10 käsityöt 3/10: Vuoden DIY-korvikset

Tein vuoden aikana monet korvikset. Tein useammat makrameekorvikset ja niistä kyllä ihan suosikit ja vuoden aikana käytetyimmät on nämä hempeät pikkusydämmet. Äitikin tykästyi niihin ja tein niitä myöhemmin myös hänelle lahjaksi.

Ks. postaus: Makrameella sydänkorvikset / Vaihdettavat makrameekorvakorut 

Vuoden TOP 10 käsityöt 4/10: Vuoden paras sisustusidea

Koronavuonna alkanut viherkasvi-intoilu on saanut osansa käsitöistä ja myös sisustuksesta. On mahtavaa yhdistää ne toisiinsa - ja vielä kierrättäen! Siksi lempparisisustusjuttu on ollut syksyn amppeli, jonka tein vanhasta kohotuskorista.

Ks. postaus: Kohotuskorista amppeli

Vuoden TOP 10 käsityöt 5/10: Vuoden nerokkain DIY-idea

Kaikista nerokkain, sellainen "miksi en tehnyt tätä jo aiemmin?!" käsityö oli mullanvaihtomatto. Se on ollut tekemisen jälkeen monta, monta kertaa käytössä. Aina kukkahuollossa ja uuden viherkasvin oston yhteydessä. Ruukkuja on tehty ja multia on vaihdettu.

Ks. postaus: DIY mullanvaihtomatto

Vuoden TOP 10 käsityöt 6/10: Vuoden oudoin käsityöjuttu

Se on tikku ja kuppi. Vuoden ehdottomasti oudoin tee-se-itse-juttu. Tähän liittyy vahvasti koira ja eläinlääkärin määräämä pissanäytteen otto. Ei onnistunut muuten pieneltä koiralta, piti tehdä metallitikusta ja kertakäyttökupin pohjasta pieni, matala näytekauha. Kyllä mua silloin nauratti, että kaikkea sitä.

Enää ei kyllä naurata, koska myöhemmin vielä samana vuonna Cora kuoli (ei liity pissanäyte kuolemaan). Suru on vieläkin kova, Cora ei ole ollut poissa vielä edes kahta kuukautta. Tuntuu paljon pidemmältä ajalta.

Ks. postaus: In memoriam Cora

Vuoden TOP 10 käsityöt 7/10: Vuoden merkityksellisin käsityö

Merkityksellisin ja raskain käsityö oli hautajaismekko. Sille tuli tänä vuonna kaksi käyttökertaa. On ollut raskas vuosi ja kuinka tykkään pukeutua mustaan niin hautajaiset ovat aina yhtä kamalat, istuit sitten eturivissä tai hautajaisväessä taaempana. Tämä vuosi on ollut surun, murheen ja hyvästien aikaa.

Ks. postaus: Bohomekosta hautajaismekko

Vuoden TOP 10 käsityöt 8/10: Vuoden ultimaattisin kierrätyskäsityö

Ostin käytetyn ruukun, hajotin ruukun ja totesin: ei ole vielä roskaa. Liimasin, maalasin, päällystin punomalla. Siitä tuli tosi hieno! Koska korjasin ja kierrätin jo käytettyä, tämä ruukku saa tittelin: ultimaattisin kierrätyskäsityö. Katso alta kuinka hieno siitä tuli!

Ks. postaus: Rikkoontuneen kukkaruukun pelastus

Vuoden TOP 10 käsityöt 9/10: Vuoden uusin käsityötaito

Keväällä kävin tuohikurssilla oppimassa punontaa tuohesta. Se oli intensiivinen viikonloppukurssi, joka laittoi kyllä sormenpäät koville. Mutta oli kiva kurssi ja opit jäivät hyvin mieleen. Mitähän käsityötaitoa sitä tulevana vuonna voisi lähteä kokeilemaan ja oppimaan?

Ks. postaus: Tuohikurssilla oppimassa

Vuoden TOP 10 käsityöt 10/10: Vuoden käytetyin käsityö

Syksyllä ompelin teddytakin ja se on ollut kyllä ihan hirveän paljon käytössä, en tiedä olenko tässä ajassa käyttänyt koskaan mitään itse tehtyä vaatetta (tai kaupankaan) niin paljoa mitä olen teddytakkia käyttänyt. Se on niin lämmin ja mukava, että voisin koteloitua siihen koko talveksi. Ja kesän lähestyessä menee kyllä ulkona takistakin. 

Ks. postaus: Oversized pörrötakki eli teddyhuppari

Jäikö sinulle joku juttu vuoden ajalta hyvin mieleen? Tai toteutitko jonkun ideani? Kuulisin mielelläni! 

Näillä sanoin: lempeän luovaa käsityövuotta 2024! Nähdään ensi vuonna! Se aloitetaankin sitten ensi viikolla vuotuisella joululahjapankki-esittelyllä. Näköjään joulukalenterin luukutus vei taas niin postausvarastot tyhjiin etten taaskaan saanut lahjapostauksia postattua heti joulun jälkeen. Mut palataan niihin sitten seuraavaksi!

sunnuntai 24. joulukuuta 2023

24. luukku: Vuosipallo 2023


Se on jouluaatto! Ja joulukalenterin viimeinen luukku! Ja arvaattekos mikä se on? Saanen esitellä: vuosipalloperinne vuosimallia 2023!

Joulukalenteri 2023 kaikki luukut:
24. Vuosipallo 2023 (tämä postaus)

Vuosipallo on minulla vuotuinen perinne: muokkaan tai maalaan vanhan joulupallon uudeksi. Ihan sen suurempia suunnittelematta, annan fiiliksen tulla ja muokata pallon omanlaiseksi. 

Tänä jouluna otin vanhan, naarmuisen punaisen pallon ja maalasin sen yläosan akryylimaalilla ensin mustaksi (oikeasti indigon siniseksi, mutta näyttää punaista pohjaa vasten ihan sysimustalta). Sitten lisäsin alaosaan valkoista silkkimassaa. 

Eli selkeästi tietenkin siinä on jouluyön taivas ja lumihanki.

Lopuksi maalasin valkoisella akryylimaalilla puita ja pilkkuja eli lumihiutaleita. Pronssin värisellä maalilla maalasin isompia koristepilkkuja jotain tähdenkaltaisia asioita imitoimaan. Maalasin pronssiksi myös muovisen pallon hatun! Ennen sitä vaihdoin myös ripustuslangan kultaiseksi.

Tuon hatun saa muuten useimmista palloista ihan vetämällä pois. Jos ei lähde helposti, voi käyttää pihtiä apuna. Hatun poisto helpottaa maalaamista paljon, kun onttoon palloon voi tuikata jonkun tikun (pensseli, kynä, you name it) tukikepiksi. Pysyy pallo tikun päässä, jolloin palloa maalatessa kädet ei sotkeennu tai pallon maalaukset tuhriinnu.

Pallo oli jo tovin valmiina, kun sain ajatuksen..

..tämä on ensimmäinen joulu ilman Coraa. 16 joulua vietettiin yhdessä ja nyt sitten ei ole enää pientä parasta kaveria. Nyt on kuukausi Coran kuolemasta. Joten sen vuoksi ja muistoksi lisäsin vuosipalloon vielä pienen enkelikoiran. Ikävä on kova.

Ks. postaus: In memorian Cora

Tästä saattoi tulla nyt ehkä rakkain joulupallo. Siellä se enkelikoira lentelee, tähtien tuikkeessa.

Kuvassa myös Nalle-vuosipallo (ks. linkki alla) ja 17. luukun joululahjapaketti-koriste (ks. linkki postauksen alussa).

Monenlaista palloa on perinteen aikana tullut tehtyä! Perinne on pysynyt jo 13 vuotta! Jokainen pallo kuvastaa omalla tavallaan sitä joulua, sen hetken trendijuttua tai vaan sitä mikä miellyttää omaa visuaalista silmää. Välillä jo tuli pikkasen väriä, muuten on estetiikka pysynyt aika harmonisen valko-mustana. Vielä sitä tosi räiskyvän värikästä palloa odotellessa. Ehkä ensi jouluna, ken tietää?

Katso kaikki vuosipallot (alkaen punaisesta, kiertosuunta vastapäivään):
2010 Punainen glitterpallo (ei postausta)
2011 Kirjansivuilla päällystetty ja tussattu peurapallo
2012 Maalattu ja tussattu graafinen pallo
2013 Vaaleansininen maalattu pallo
2014 Kuvioitu pallo
2015 Mustavalkoinen iso pallo
2017 Mustavalkoinen maalattu ja tussattu kuusipallo
2018 Betonipastalla päällystetty pallo
2019 Helmimassalla päällystetty nallepallo
2020 Turkoosi soodamaalipallo - tässä myös lisää vinkkejä pallojen maalaamiseen
2021 Unikkopallo
2023 Jouluyön ja enkelikoiran pallo

Ja nyt kiitän jokaista joulukalenteria seurannutta. Minulla oli kivaa tehdä näitä. Ja toivottavasti löysitte ja löydätte myös tuleviksi jouluiksi paljon kivaa inspiraatiota. 

Hyvää joulua jokaiselle!

lauantai 23. joulukuuta 2023

23. luukku: Kestokassista lahjakassit

Oijoi, jo toka vika luukku! Miten voi olla jo aatonaatto, vastahan se kalenteri alkoi?

Tämä idea jäi muhimaan mieleen syksyllä, kun ompelin kestokasseista eväskassia, säilytyskoria ja muuta sen sellaista. Ks. postaus: Kolme tapaa kierrättää kestokassi

Jätin joulunpunaisen jättikokoisen kestokassin syrjään. Se on ehjä ja oikeastaan siinä ei ole muuta vikaa kuin se, että toisella puolella on jumalattoman suurella yrityksen logo, jota en nyt oikeastaan haluaisi kassilla missään mainostaa. Jos logollisen alueen jättää laskuista pois, jää silti hyvää joulunpunaista, logotonta kestokassimateriaalia jäljelle..

..leikkasin sivukappaleet paloiksi ja ompelin* ne..

* Ompelu pitkällä tikillä. Se sujuu ihan hyvin, kun pitää isot saumanvarat. Huolittelua ei tarvita.

..uudeksi kassiksi! 

Tämä on tällainen ns. normaali kangaskassikoko, kuin suuri lahjakassi! 

Tulee vähän mieleen jouluna 2019 tekemäni kankainen joulukassi (ks. postaus) - siinä luki printtinä I still believe in Santa. Se oli aika söpö, mutta on mennyt jo huonoksi. Tämä on minimalistisempi versio joulukassista ilman vitsikästä tekstiä. Ja voi toki käyttää myös muutenkin kuin vain jouluna.

Kassin jälkeen jäi vielä sopivat pienemmät kappaleet, joista tein pienemmän kestolahjakassin.

Tästä vasta söpö tuli! Ja kyllä kaiken mahdollisen kestävä! 

Eikä siinä vielä kaikki! Jämäpaloista leikkelin vielä askartelumateriaalia, muun muassa pieniä tonttulakkeja joulukorteiksi, jotka lahjoitin ikäihmisten lahjoitusjoulukorteiksi, ks. 9. luukku: Joulukortit kierrättäen.

Psst! Katso myös tämä postaus: Kestävät lahjakassit

perjantai 22. joulukuuta 2023

22. luukku: Helpot rusettikoristeet

 


Kolmanneksi vika luukku! Vielä tulee viime hetken paketointivinkki - käytä nyt tai myöhemmin! Nämä helpot rusettikoristukset lahjapaketteihin sopivat myös muuten kuin jouluna. 

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet /
6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen /
10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka /
12. Huovutetut pallokoristeet / 13. Huopapallokuusi ilman liimaa /
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta / 15. Helpot paperisuikaletähdet /
16. Kierrätyspaketointia kasseista ja paperipusseista /
17. Minilahjapaketteja kuuseen jämämateriaaleista /
18. Zero waste vessapaperimassapaperi / 19. Litistettävä tähti paperipusseista
20. Helpot ja nopeat hiilikarkit / 21. Poro-lautasliinarenkaat

Tämä luukku syntyi viime hetkellä ja päätin korvata yhden muun luukun sisällön tällä lennosta. En tiedä onko parempi vai huonompi, mutta vaihdoin silti! 

Idea tuli 16. luukun kierrätyspaketoinnin lahjakassin leikkuujämistä. Näettekö tuon kultaisen rusetin? Eikö ole sievä? Tein sen lahjakassijämän jämistä!

Leikkasin kaksi tuollaista päistään kapenevaa suikaletta, yhden suoran pienen liuskan ja kaksi "nauhan päätä". 

Asettelin sormin kapenevat suikalet limittäin yhteen, niiden alle nurin pikkuliuskan ja sitten sen alle nauhan päät. Niitillä koko nippu yhteen, pikkuliuska yläkautta alas ja liimatipalla kinni - valmis!

Ihan superhelposti näyttävä rusetti! Kiiltävä pinta auttaa myös näyttävyydessään. 

Vaaleanpunainen nauha, kultainen rusetti ja pakkauspaperin maanläheisyys sopivat yllättävän hyvin yhteen.

Sitten tein tällaisiä yhden suikaleen pikkurusetteja - eikö ole söpöjä!

Vähän kuin kaksi vastakkaista kalan siluettia taitetaan päistään kohti keskikohtaa ja sitten nauhanpäät alas. Tipalla liimaa komeus (vai söpöys?) kasaan ja sitten toisella tipalla paketin kylkeen kiinni.

Vastaavia yhden suikaleen rusetteja olen tehnyt aiemminkin, myös mm. joulukalenterissa 2021. Katso postaus: 10 pakettien koristeluideaa.

Ja kun punaista kartonkia jäi, saksin sen useampaan suikaleeseen ja tein tuollaisen kerroksellisen rusettisomisteen. Niin helposti kiva pakettikoriste.

Paketit paketoitu viimeistä lahjaa myöten! 

Nämä paperi- ja pahvirusetit korvaavat hörselöt ja kaikenlaiset kiharrukset ja kaupan lahjarusetit. Ja ajatella, että nämä olivat täysin jämien jämiä. Ja kokonaisuudessaan paketoin täysin kierrättäen mm. pakkauspaperii ja uusiokäytettyihin tai uusiokäytettäviin nauhoihin tai naruihin. 

torstai 21. joulukuuta 2023

21. luukku: Helpot poro-lautasliinarenkaat

Joulukalenteri ei ole joulukalenteri ilman kattausluukkua! Tässä tulee tämän vuoden joulupöydän kattausvinkki: kahden materiaalin helpot poro-lautasliinarenkaat.

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet /
6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen /
10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka /
12. Huovutetut pallokoristeet / 13. Huopapallokuusi ilman liimaa /
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta / 15. Helpot paperisuikaletähdet /
16. Kierrätyspaketointia kasseista ja paperipusseista /
17. Minilahjapaketteja kuuseen jämämateriaaleista /
18. Zero waste vessapaperimassapaperi /
19. Litistettävä tähti paperipusseista
20. Helpot ja nopeat hiilikarkit

Mennään suoraan ohjeeseen!

DIY: Helpot poro-lautasliinarenkaat

Tarvitset vain rautalankaa ja juuttinarua (tai jotain muuta narua, nyöriä tai lankaa). Rautalangan paksuudella ei ole väliä. Mitä ohuempaa, sitä enemmän vain käytät. 

Itse käytin näihin typeriä pätkiä pois jostain purkutyöstä, jonka olemassaoloa en enää edes muista.

Muotoile rautalangasta melko vahva rengas, siihen kaksi korvaa ja sarvet. Ei tarvitse olla niin paksusti, että olisi ns. taipumaton tapaus. Päällysnaru vahvistaa lautasliinarengasta vielä.

Kierrä lankaa kauttaaltaan työn ympäri. Pujota narun päät työn sisään. 

Voit vaihtoehtoisesti käyttää myös kuumaliimaa, mutta suosittelen liimatonta lankojenpäiden viimeistelyä.

Ja jos käytit juuttia, polta hapsut! Se viimeistelee pinnan. 

Polttaminen käy näin: vie liekin lähelle niin että irtohapset "kärähtävät" pois. Mutta varovasti, älä polta!

Näyttää kivalta! Leikikkäältä, mutta materiaali on kovin maanläheinen ja perinteinen. Sopii hyvin ihan kokovalkoisten astioiden ja kangaslautasliinojen kanssa.

Jos et pitänyt tästä, inspiroisiko joku aikaisempien joulukalentereiden kattausvinkeistä?
Joulukalenteri 2019: Viisi helppoa kattausideaa
Joulukalenteri 2020: 9 x helppo ja haastava kattausidea
Joulukalenteri 2021: Kranssit 100 % kierrättäen
Joulukalenteri 2022: Makramee-karkkikepit

Ja kun poro-rengas ei ole lautasliinan ympärillä, voi sen ripustaa joulukuuseen! Hah! Tykkään monikäyttöisistä koristejutuista. Tälläkin hetkellä mm. edellä mainitut makramee-karkkikepit ja kranssit ovat myös kuusen oksilla. Myös unikko-mukinaluset (ks. postaus)! Miksi käyttää vain kattauksessa, kun voi olla myös ilona ruokapöydän lisäksi kuusessa? 

Enää onkin kolme yötä jouluun!

keskiviikko 20. joulukuuta 2023

20. luukku: Helpot hiilikarkit

Vähiin käy joulukalenterin luukut! Ja ennen kuin ihan loppuu, avataan yhteen luukkuun herkkulahja! Tai ei välttämättä edes lahja - tää on niin hyvä, että syöt itse ennen kuin ehdit antaa lahjaksi!

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko /
4. Printattavat pakettikortit / 5. Tuftatut pörrökoristeet /
6. Pikkujoulurusetti karkkipapereista / 7. Tonttumakramee /
8. Candy Cane -hiuspanta / 9. Joulukortit kierrättäen /
10. Pahvimaisemakoristeet / 11. Kestojoulukukka /
12. Huovutetut pallokoristeet / 13. Huopapallokuusi ilman liimaa /
14. "Vaneritähti" pahvipakkauksesta / 15. Helpot paperisuikaletähdet /
16. Kierrätyspaketointia kasseista ja paperipusseista /
17. Minilahjapaketteja kuuseen jämämateriaaleista /
18. Zero waste vessapaperimassapaperi /
19. Litistettävä tähti paperipusseista 

Tässä on maailman rumin joulukarkki eli tuhmien* lapsien hiilikarkki!

*Koska tuhmathan saavat perinteen mukaan ainakin Espanjassa hiiliä. 

Joskus olen kuullut sanottavan, että ei viitsi tehdä mitään karkkeja itse, kun näyttävät aina niin rumilta. No tässä se ei ole haitaksi, hiilikarkkien pitääkin näyttää epämääräisiltä möykyiltä! Eli taattu onnistuminen!

Toisekseen, hiilikarkit valmistuvat noin vartissa. Jähmettymisen kanssa sanoisin, että puoli tuntia ja ovat tarjoiluvalmiit. Vain muutamia aineksia, ei kummia välineitä tai tarvikkeita: vain sulata, sekoita ja levitä.

Nämä ovat rapeita, kevyitä ja maukkaita karkkeja.

Tee se itse -resepti: Hiilikarkit

25 g voita 
noin 4 dl minivaahtokarkkeja
2 dl riisimuroja
1 dl piparimurua
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl lakritsi- tai salmiakkijauhetta
0,5-1 tl mustaa elintarvikeväriä

Jos haluat tehdä isomman erän kuin kuvissa (eli yksi reilu kulhollinen), voit hyvin myös tuplata ainekset.

Alkuperäinen resepti on jostain ruokalehdestä mennä vuosilta, mutta vähän säädin aineksia tähän.

Vaihe 1:

Murusta piparit hienoksi. Kerää kaikki ainekset valmiiksi kattilan viereen odottamaan. Ota viereen myös valmiiksi pelti tai tarjotin ja siihen leivinpaperi. 

Laita voi ja vaahtokarkit kattilaan ja sulata. Sekoittele, ettei pala pohjaan ennen kuin sulavat kunnolla. Voit alentaa lämpiä ja kun seos kuplii ja on tasaista, ota kattila pois liedeltä.

Vaihe 2: 

Lisää kaikki muut ainekset. Nopeus on valttia, vaahtokarkkimassa alkaa jähmettyä yllättävän nopeasti. Sekoita tasaiseksi ja jos massa ei ole tarpeeksi mustaa, lisää elintarvikeväriä.

Seos näyttää nyt siltä, että se on epäonnistunut, mutta ei se ole. 

Vaihe 3:

Nosta kahdella lusikkalla isoja nokareita leivinpaperille. Alkuperäisessä reseptissä oli ohjeena, että pyörittele käsin massasta palloja. Se oli kyllä mahdotonta. Massa on niin tahmeaa ja silti hajoavaa, että helpompaa oli nostella isoja nokareita (pyri enemmän silti litteään kuin superpaksuun).

Siirrä nokareet jääkaappiin jähmettymään. Kun ovat jähmettyneet, leikkaa veitsellä pienemmiksi nokareiksi, niin sanotuiksi suupaloiksi. Säilytä hiilikarkit kylmässä (pysyvät kyllä tarjoilun ajan hyvin huonelämmössäkin). Voit laittaa karkit rasiaan ja leivinpaperia väliin, muuten ne takertuvat helposti toisiinsa.

Ja entä se maku? TOSI HYVIÄ!

Itse asiassa itse ajattelin, etten tule näistä tykkäämään, mutta yllätyin. Toisaalta: pipari, hyvää. Vaahtikset, hyvää. Salmiakki, hyvää. Kaikki yhdessä: hyvää! 

Hiilikarkkien makua on vähän vaikea kuvailla. Vähän kuin köyhän miehen hopeatoffeeta? Rapeaa, hiukan tahmeaa, mutta kevyttä. Ei lainkaan kovaa ja sitkeää kuten voisi kuvasta ajatella. 

Katso myös nämä nopeat viime hetken ruokalahjaideat:
10 ideaa ja reseptiä - katso tästä ainakin piparisiirappi, chiliöljy, kurkumalatte ja köyhän miehen Dajm
tai pienet ruokalahjat -postauksesta suosittelen piparisokeria, pähkinäherkkua ja glögisinappia

tiistai 19. joulukuuta 2023

19. luukku: Litistettävä paperipussitähti

Yhdeksästoista luukku, se alkaa loppusuora häämöttää. Tämän vuoden joulukalenterissa on nähty useampaa tähtisorttia (14. luukun vaneritähdet ja 15. luukun pikkuruiset tähdet paperisuikaleista), mutta nyt tulee vielä yksi! Ja se isoin ja muhkuin tähti!

Kaikenlaiset taiteltavat kenno- ja paperipussitähdet ovat olleet selkeitä hittejä tänä jouluna ja jo aikaisempinakin vuosina. Ja miksei, ovat ne helppoja tehdä ja lopputulos on usein näyttävä.

Halusin jo viime jouluna tehdä tähden paperipusseista, mutta en millään halunnut ostaa pusseja sitä varten käyttääkseni niitä tähden tekoon.. Sitten sain keväällä yhdestä tapahtumasta ylimääräisiä pusseja, jotka oli jo kertaalleen täytetty ja roskiin menossa. Otin pussit talteen - tiesin heti, että ryppyiset pussit säästän jouluksi, niistä tulee täydellinen paperipussitähti!

Ja niin niistä tuli tähti!

DIY: Litistettävä paperipussitähti

Pussit liimataan päällekkäin puikkoliimalla pohjasta ja keskikohdastaan. Nipun voi haluamallaan tavallaan sivuista loveta tai jättää sellaisekseen. Loivan loven sijaan voi tehdä myös vaikka kolmion muotoiset koristeluaukot. Sitten nippu avataan ja eka pussi liimataan vikaan, nipusta tulee täysi ympyrä eli tähti.

Ja se miksi tämä on litistettävä..

..on se, että tähden saa avattua ja suljettua eli laitettua kasaan eli litistettyä!

Keskelle nipun päälle liimataan kartonkisuikale ns. tukirungoksi ja...

..kun tähti avataan, ei sitä liimatakaan kasaan, vaan kiinnitetään parilla tai kolmella klemmarilla! Kartonkisuikale on hyvä tuki klemmareille. Se antaa myös hyvän tuen ripustuslangalle.

Tämä klemmari-idea tuli viime vuoden joulukalenterissa olleista litistettävistä kennokoristeista

Ja tältä se tähti näyttää! Ripustin sen seinälle. Se on aika paksu, mutta se ei haittaa - joulun jälkeen voin vain ottaa sen alas, poistaa klemmarit ja litistää joulukoristeiden joukkoon. Ei vie juuri paljoa mitään säilytystilaa ja pysyy hyvässä kunnossa kunnes se taas sitten ensi jouluna avataan.

Ja pisteeksi tähden päälle.. paperipusseja jäi vielä kaksi kappaletta, joten tein niistä yhden pienen tähden.

Leikkasin pussit auki ja taittelin haitarille, tein lovet kylkiin, viistotin päät, taitoin keskeltä ja liimasin nipuksi. Sit tässäkin eka ja vika liimalla yhteen (tai olisi tähänkin voinut kyllä käyttää klemmarikikkaa).

Paitsi, että hupsista! 

Vaikka tämä malli on ihan niin perus kuin olla ja voi, onnistuin silti vähän floppaamaan tämän kanssa. Unohdin, että ei liikaa taitoksia, tai käy just näin: tähdestä tulee lörpsö ovaali. Onneksi sipaisut liimaa tai ylimääräisen osuuden pois leikkaaminen ja laitojen yhteen liimaaminen pelastaa muodon.

Tähdet pääsivät olohuoneen seinälle. Siinä on myös edelliset jättipaperitähdet (alla linkki). Tein ne jo kaksi vuotta sitten jouluksi (niitä oli enemmänkin, mutta tuli vähän tähdenlentoja ja tippuivat alas) ja siinä ne ovat olleet koko ajan, ympäri vuoden. 

Tähtiin tottui ja kokovalkoisina eivät ole haitanneet muina vuodenaikoina. Näitä ruskeita tuskin jätän koko vuodeksi. Tai mistä sen tietää, ehkä se ne tuovat arkeen vähän paperitähtien tuomaa juhlan tuntua?

Ks. jättipaperitähdet

Ja loppuun vielä yksi suuri tähtijuttu!

Jouluaskartelulistalla oli tänä vuonna uuden latvatähden teko, mutta sittenpä en sitä tehnytkään, kun bongasin kirpputorilta eurolla valkoisen ison paperitähden. Ensin piti siihen laittaa valot ja tähti ikkunaan, mutta iskinkin sen kuusen latvaan! Oikein hyvä ratkaisu! Muistutus siis: kirppikseltä löytyy paljon joulujuttuja edullisesti ja ekologisesti.

Ks. myös kuvassa näkyvä helmimassalla päällystetty nalle-joulupallo