torstai 14. joulukuuta 2023

14. luukku: "Vaneritähti" pahvipakkauksesta

Neljästoista luukku ja mitä siellä onkaan? Lisää kierrätysaskartelua! (Hah, yllättikö ketään? Kierrätystä tietenkin!) Ja arvaattekos kuulkaas mistä tällä kertaa: leivinpaperipakkauksesta!

Joulukalenteri 2023:
1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu / 3. Piparipoikalaatikko
13. Huopapallokuusi ilman liimaa

Luukun tähtenä on "vaneritähti" eli tähti mikä näyttää joltain vanerin, puuviilun tai tuohen sukulaiselta, mutta ei ole lainkaan siltä miltä kaukaisesti näyttää.

Nämä tähdet oikeasti joululeivonnan oheistuotteesta eli leivinpaperipakkauksesta eli käytännöstä ohuesta kartongista. Ja puukuvioisesta sisustuskontaktista.

Askartelu on superhelppoa ja sopii varmasti myös monen lapsen kanssa yhdessä tehtäväksi joulupuuhaksi.

DIY: "Vaneritähti" pahvipakkauksesta

Tee näin:

1. En tiedä oikeastaan miksi numeroin tämän. Siinä on "ennen"-kuva. Tässä ykkösvaiheessa voisi vaikka vähän hengitellä. Joskus askarrellessakin pitää vähän turhan paljon hengitystä. Joten sisään....ja ulos....

2. Avaa leivinpaperipaketti auki liimaussaumastaan ja levitä se kuvan tyyliin. Myös muu pakkaus tai suora kartonki käy, leivinpaperissa on vain valmiiksi sopivat taittokulmat. Mutta kaikki käy hyvin, jos itse taittaa kulmat.

3. Päällystä kontaktimuovilla niin, että viides laita eli toinen puoli liimaussaumasta jää kontaktitta. Vaihtoehtoisesti kontaktin sijaan voi myös käyttää liimaa ja jotain kuviopaperia. Tai yksiväristä paperia. Myös tavallinen tulostuspaperi voi olla tyylikäs vaihtoehto kaikessa valkoisuudessaan.

4. Piirrä ja leikkaa suikaleiksi. Itse käytin 2 cm suikaleita. 

5. Taittele suikaleet painamalla joka kulma skarpiksi. Kartongista riippuen, se voi napsahtaa poikki, mutta se ei haittaa, koska kontaktimuovi pitää suikaleen silti kasassa. Liimaa laidat eli saumaosa vastakkain niin, että ei-kontaktiosa jää samalla piiloon. 

6. Käytä liimaamisessa kuumaliimaa tai puuliimaa ja klipsuja kuivumisen tukena.

7. Suunnittele montako sakaraa haluat tähteen: viisi, kahdeksan tai jotain siltä väliltä?

8. Itse päädyin kuuteen sakaraan ja loput suikaleet pistin puoliksi ja tein niistä sisäsakarat.

Yhdestä leivinpaperiputkesta tuli kaksi tähteä kuudella sakaralla ja sisäsakaroilla. Paitsi, että sisäsakarat loppuvatkin vähän kesken, joten tein loput vessapaperihylsystä, siinä oli kartonki ihan samanväristä.

Eli kannattee ehkä tehdä vähän kapeammista suikaleista kuin 2 cm niin riittää enemmän sakaroita. Tai sitten käyttää muuta kartonkia kaverina.

Lopuksi päätä päällystätkö myös ulkoreunan kontaktisuikaleella vai jätätkö kartonkipinnan näkyviin.

Vaihtoehtoisestihan ulkopinnan voisi myös maalata!

Sitten jää enää ripustusnauhan lisääminen. Valmista tuli!

Näistä tuli mielestäni yllättävän sieviä siihen nähden mikä oli lähtömateriaali!

Ja muokkausmahdollisuudet ovat monenlaiset. Valitse vaikka värillinen kartonki tai kontakti!

Tähden voi laittaa kuuseen tai vaikka ikkunaan. Pienen kranssin virkaakin voi toimittaa. Tähti on kevyt kuin mikä ja päästää kivasti valoa läpi. Itse laitoin nämä joulukuuseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.