tiistai 19. joulukuuta 2023

19. luukku: Litistettävä paperipussitähti

Yhdeksästoista luukku, se alkaa loppusuora häämöttää. Tämän vuoden joulukalenterissa on nähty useampaa tähtisorttia (14. luukun vaneritähdet ja 15. luukun pikkuruiset tähdet paperisuikaleista), mutta nyt tulee vielä yksi! Ja se isoin ja muhkuin tähti!

Kaikenlaiset taiteltavat kenno- ja paperipussitähdet ovat olleet selkeitä hittejä tänä jouluna ja jo aikaisempinakin vuosina. Ja miksei, ovat ne helppoja tehdä ja lopputulos on usein näyttävä.

Halusin jo viime jouluna tehdä tähden paperipusseista, mutta en millään halunnut ostaa pusseja sitä varten käyttääkseni niitä tähden tekoon.. Sitten sain keväällä yhdestä tapahtumasta ylimääräisiä pusseja, jotka oli jo kertaalleen täytetty ja roskiin menossa. Otin pussit talteen - tiesin heti, että ryppyiset pussit säästän jouluksi, niistä tulee täydellinen paperipussitähti!

Ja niin niistä tuli tähti!

DIY: Litistettävä paperipussitähti

Pussit liimataan päällekkäin puikkoliimalla pohjasta ja keskikohdastaan. Nipun voi haluamallaan tavallaan sivuista loveta tai jättää sellaisekseen. Loivan loven sijaan voi tehdä myös vaikka kolmion muotoiset koristeluaukot. Sitten nippu avataan ja eka pussi liimataan vikaan, nipusta tulee täysi ympyrä eli tähti.

Ja se miksi tämä on litistettävä..

..on se, että tähden saa avattua ja suljettua eli laitettua kasaan eli litistettyä!

Keskelle nipun päälle liimataan kartonkisuikale ns. tukirungoksi ja...

..kun tähti avataan, ei sitä liimatakaan kasaan, vaan kiinnitetään parilla tai kolmella klemmarilla! Kartonkisuikale on hyvä tuki klemmareille. Se antaa myös hyvän tuen ripustuslangalle.

Tämä klemmari-idea tuli viime vuoden joulukalenterissa olleista litistettävistä kennokoristeista

Ja tältä se tähti näyttää! Ripustin sen seinälle. Se on aika paksu, mutta se ei haittaa - joulun jälkeen voin vain ottaa sen alas, poistaa klemmarit ja litistää joulukoristeiden joukkoon. Ei vie juuri paljoa mitään säilytystilaa ja pysyy hyvässä kunnossa kunnes se taas sitten ensi jouluna avataan.

Ja pisteeksi tähden päälle.. paperipusseja jäi vielä kaksi kappaletta, joten tein niistä yhden pienen tähden.

Leikkasin pussit auki ja taittelin haitarille, tein lovet kylkiin, viistotin päät, taitoin keskeltä ja liimasin nipuksi. Sit tässäkin eka ja vika liimalla yhteen (tai olisi tähänkin voinut kyllä käyttää klemmarikikkaa).

Paitsi, että hupsista! 

Vaikka tämä malli on ihan niin perus kuin olla ja voi, onnistuin silti vähän floppaamaan tämän kanssa. Unohdin, että ei liikaa taitoksia, tai käy just näin: tähdestä tulee lörpsö ovaali. Onneksi sipaisut liimaa tai ylimääräisen osuuden pois leikkaaminen ja laitojen yhteen liimaaminen pelastaa muodon.

Tähdet pääsivät olohuoneen seinälle. Siinä on myös edelliset jättipaperitähdet (alla linkki). Tein ne jo kaksi vuotta sitten jouluksi (niitä oli enemmänkin, mutta tuli vähän tähdenlentoja ja tippuivat alas) ja siinä ne ovat olleet koko ajan, ympäri vuoden. 

Tähtiin tottui ja kokovalkoisina eivät ole haitanneet muina vuodenaikoina. Näitä ruskeita tuskin jätän koko vuodeksi. Tai mistä sen tietää, ehkä se ne tuovat arkeen vähän paperitähtien tuomaa juhlan tuntua?

Ks. jättipaperitähdet

Ja loppuun vielä yksi suuri tähtijuttu!

Jouluaskartelulistalla oli tänä vuonna uuden latvatähden teko, mutta sittenpä en sitä tehnytkään, kun bongasin kirpputorilta eurolla valkoisen ison paperitähden. Ensin piti siihen laittaa valot ja tähti ikkunaan, mutta iskinkin sen kuusen latvaan! Oikein hyvä ratkaisu! Muistutus siis: kirppikseltä löytyy paljon joulujuttuja edullisesti ja ekologisesti.

Ks. myös kuvassa näkyvä helmimassalla päällystetty nalle-joulupallo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.