maanantai 29. kesäkuuta 2020

Kesän paras jätskimekko (+ tilkut käyttöön!)

Liekkö helle nyrjäytti pääkopan ympäri, mutta jokin iski ja kovaa - tartuin kaavakirjaan! 

En lähes tulkoon koskaan ompele mitään itselleni kaavoista. Koen ne työläinä eikä niiden istuvuudesta silti ole takeita. Ompelen siis pääsääntöisesti leikkaa kangas valmiin vaatteen avulla ja toivo parasta-metodilla. 

Mutta nyt viime viikonloppuna sen aloitin, kaavojen piirtämisen. Inspiraationa Nuppunen-kirja. Piirsin kerralla jopa viidet mekkoset. Viidet! Ajattelin, että nyt kun kynnyksen yli menty, niin samahan se on piirtää useammat heti kerralla valmiiksi. Yksi tuli nyt heti tehtäväksi, muut kaavat jätän jemmaan siltä varalta, että jos jää himo jatkossakin kokeilla kaavoista ompelemista.
Valitsin ekaksi kaavakokeiluksi Peipponen-nimisen mekon. Tein muuten ihan ohjeiden mukaan, mutta lisäsin hihapituutta ihan pikkasen ja ompelin niihin vielä kaitaleet. Jätin mekon helmasta pussittavan kuminauhan pois. Piti kyllä tehdä se, mutta sovittaessa mekko tuntuikin enemmän omalta ilman pussihelmaa.
Pelkäsin, että jääkö helma viipottamaan ilman kaavaan tarkoitettua kuminauhaa, mutta ei jäänyt, ei ainakaan niin et se itseäni häiritsisi. Vähän jäi hihat hitusen verran ahtaiksi käsivarsilleni, mutta sekään ei haittaa.
Pienet parannuspuutteet sallitaan, kun kuosi on niin kiva!

Kankaana on Mereenin salmiakkinen mehujäätaikaa-luomutrikoo. Ostin sen jo aikoja sitten joltain messuilta. Kauan piti hillota, mutta nyt se tuntui juuri oikealta kankaalta tähän mekkomalliin! Just täydellinen kesämekko! Jätskimekko! 
Ompelin mekkoon myös pääntiehen kaitaleet ja sivusaumoihin kaksinkertaiset taskut (ohjeessa nämä valinnaisia vaihtoehtoja). Ja kerrankin tein taskut täysin oikeaoppisesti! Tukikankaat, tikkaukset ja kaikki. Yleensä vähän oion taskuissa ja kyllähän sen eron nyt huomasi. Ehkäpä teen jatkossakin sen pidemmän kaavan mukaan kirjaimellisesti.
Korvissa keväällä ostetut Vernada-puodin ovaalit Kesä-korvikset. Sopivat mielestäni hyvin yhteen mekon muotokielen kanssa. Korvikset ovat muuten nahkaa, vaikka näyttävät vanerilta! Mukavan kevyet.
Ja entäpä tilkut?

Trikoovaatteiden ompelusta jää aina raivostuttavia epämääräisiä soiroja ja kummallisia pikkupaloja. Ihan pienet palat viskasin koriin (kerään tilkkumatskua ison rahin tai bolsterityynyn tms. täytteeksi), mutta mihin käyttää isoimmat palat ilman, että tunkee loputtomaan suohon eli ylitse pursuavaan tilkkulaariin?
Soirosta tuli hiusdonitsi ja "isosta" tilkusta leikkasin etumuksen miehen boksereihin. Tuli aika mehujään raikkaat!

Näistä tulikin ihan 100 % kierrätysboksat! Sininen trikoo on vanhasta mekosta/tunikasta (vai viritelmä mikä ikinä olikaan), munapussin toisella puolella satunnainen trikoopala tilkkulaarista ja vyötärönauha on vanhoista miehen kalsareista. Aika buenot! Kaavana näihin Suuri Käsityö 10/19 bokserit. 

Muutaman mehujään leikkasin tilkuista talteen. Meinasin ne tikata boksereiden lahkeisiin, mutta olisivat olleet liikaa, joten jätin pois. Ehkä niillä vois jonkun t-paidan tahran peittää? Tai käyttää korttiin?

torstai 25. kesäkuuta 2020

Keramiikkaa oppimassa.


Kävin yhden illan keramiikkakurssilla. Se oli ihanaa. Joskus lapsena kävin keramiikkakursilla ja yläasteella valinnaisena mulla oli keramiikkaa, mutta ne opit ovat jääneet aika unholaan. Päätin, että nyt on kiva aika laittaa kirjaimellisesti kädet saveen!
Käytössä oli punasavea ja siitä sai tehdä mitä itse halusi. Mielessä oli kolmijalkainen ruukuntapainen asia ja lähdinkin sitä ensimmäisenä toteuttamaan! Jalat olivat haastavat ja jännitti jääkö ruukku suoraan tai kestävätkä jalat edes ruukun polttamista.

Yhden illan saven muovailun jälkeen kunkin työt jäivät kuivumaan ja odottamaan polttoa. Parin viikon päästä tuotokset sai käydä hakemassa kotiin.
Ja siinähän se kaveri nyt seisoo! Ja aika hyvin on tasassakin jalat - aika hyvin siis ensikertalaiselta! Lasitus jäi kurssin vetäjälle ja suoraan sanoen se jäi kyllä vähän harmittamaan. Ruukun sisällä on vahva, tasainen valkoinen lasitus ja ulkopuolella ei sitten niinkään. Tiesin ennalta ettei siitä nyt ihan tasainen tule ja siveltimen vedot näkyvät, mutta ero on silti silmiinpistävä (kun vertasi muihin ja muiden töihin). Lisäksi jalat olivat jääneet kokonaan lasittamatta.. Suunnittelin jo paikkaavani lasitusta emalimaalilla ja sutivani jalat valkoisella akryylimaalilla ruukkuun mätsääväksi.
Toisaalta lasittamattomat jalat näyttävät myös vähän puisilta, eikö? Emmin kovasti maalaanko jalat vai jätänkö savipintaisiksi. Ja muutenhan ruukku on aika veikeä, eikö? Olin jättää suun pois, mutta hömelö kaukaisuuteen tuijottava katse kruunautuu vienolla hymyllä.

Ja ruukku ei ollut ainut mitä kurssilla tein..
..katsos tätä! Se on klassikko, alusta saippualle. Sellaista ei meillä ollutkaan. Ja tässä on lasitus juuri sopiva, paljon tasaisempi mitä ruukussa.
Isosta pieneen - kun näytti, että savea ja aikaa riittää, tein myös minikupin. Sanoin kyllä jo tehdessä etten tiedä mitä varten. Kynälle liian pieni, ompeluneuloille (tai vastaaville minikokoisille asioille) on taas liian iso. 
Viimeisimmästä työstä tuli suosikkini. Se on pilvenmuotoinen alusta! Tein sen teenjuontia varten eli siihen voisi laittaa teepussin (koska käytän pussin aina kahdesti) tai teesihvilän (koska aina sotken sen kanssa).

Toisaalta pikkupilvi olisi myös aika kiva alusta koruille. On vähän paha tapa riisua korvikset sohvapöydälle ja siitäkös ne usein tipahtavat mihin sattuu. Just etsin toista valkoista nappikukkakorvista valkoiselta hapsumatolta! Pilvi voisi olla kiva paikka pöydällä, johon laittaa korvikset.

// Ks. virkatut kukkakorvikset ja niiden ohje tästä postauksesta.
Pienestäkin jämäsavesta sai vielä yhden koristeen. Se on sateenkaaren inspiroima kaari. Ripustin sen kirjaintauluun.
Aika paljon sai noin kilon mötkäleestä savea! Ja ainahan on kivaa oppia uusia kädentaitoja.

tiistai 23. kesäkuuta 2020

DIY: Hyttyskarkote.


Hyttyset eli itikat eli sääsket - nuo kesän inhottavat, inisevät riesat. 

En voi sietää sääskiä. Saan niistä ihan tolkuttoman kokoisia poukamia, jotka saattavat kutista monta päivää putkeen. Sanomattakin selvää, että mökille mentäessä sitä ui ja suihkii itikkamyrkyssä. Nyt juhannusmökille mentäessä itikkamyrkyt alkoivat etomaan. Olisiko jokin luontaisempi ase sääskiä vastaan?
Sopivasti törmäsin Roosa Blomin DIY-hyttyssuihkeeseen! Jes, tätä kokeilen!

Homma toimii näin: vettä ja eteeristä öljyä suihkepulloon ja menoks! Valitsin Roosan "listalta" piparminttua ja laventelia öljypariksi, koska niitä sattui olemaan kotona valmiiksi. Laitoin ensin suihkepulloon, mutta koska tippoja lirahti vähän liiaksikin veteen niin laimensin seosta vähän lisää ja laitoin osan litkusta pienempään pulloon. Iholle käytettäessä eteerisiä öljyjä on hyvä laimentaa valmiiksi niin eivät ainakaan aiheuta reaktiota auringon kanssa. 

Tuoksusta tuli aika kiva, lempeän raikas. Yleensä laventeli yksinään tuikkaa liikaa nenään, mutta yllättävän hyvin toimi piparmintun kanssa yhdessä. Käytin hyttyssuihketta pullosta (sormenpäähän ja siitä vähän iholle) nilkkoihin, niskaan ja ranteisiin. 

Ja arvaatteko mitä? En saanut viikonlopun aikana yhtään puremaa nilkkoihin tai niskaan. Muutama kyllä tuli reisiin, mutta muuten sain olla aika rauhassa, vaikka sääskiä oli todella paljon! 
Entä toimiko se?

Väittäisin viikonlopun empeerisen tutkimuksen lopputuloksena, että ei se ihan tyhjää ollut! Sanoisin, että kyllä tuo toimi! Plussaa myös: kustannukset suppeat, voi ottaa niin pieneen pulloon mukaan kuin tarvitsee ja tuoksukin on hyvä ja sellainen ettei kanssatoveri nyrpistä nenää sääskimyrkylle.

Kyllä tuota käyttää mieluummin kuin ainetta, jossa on herkästi syttyvää -merkki kyljessä. Mietippä sitä.

torstai 18. kesäkuuta 2020

Kitaramiehen tennarit.


Pitkästä aikaa jotain tällaistakin!

Ei olekaan pitkään toviin blogissa ollut mitään maalaushommia - nyt on! Pensselit käteen, maalipurkit auki ja tussit hollille odottamaan. Kitara ja tiiliseinä, täältä tullaan!
Oli lahjaksi mentävät tennarit, joissa lähtökohtana oli tietty kitara. Siihen taustalle ikään kuin Pink Floydin inspiroimaa valkoista, tasaista tiiliseinää ja sitten jotain muuta. Ensi piti tulla nuotteja, mutta eivät ne olisi näkyneet mihinkään, joten vaihdoin ne Gunnareiden inspiroimiin punaisiin ruusuihin. Eli monta elementtiä tulevan käyttäjän lempparimusiikkijutuista!
Ja tällaiset niistä sitten tuli. Pidin tiiliseinän isokokoisena, jotta ei vie liikaa huomiota ja mene liian epäselväksi. Se saa olla ihan rauhallisena taustalla. Kitarat vähän eri kokoisina ja eri kulmasta metalliefektein. Ja sitten ruusuja! Ne olivat minulle jokseenkin haastavia, koska ihan hirveesti teki mieli tehdä värivaihteluja, siroja kohtia ja muuta piperrystä, mutta ei. Silloin niistä olisi saattanut tulla liian naisellisia. Tasaista tummanpunaista, ihan hituinen valkoista ja kunnon mustat reunat, ne on enemmän rock.
Tykkään kyllä näiden kokonaisilmeestä. Voimakkaat, mutta raikkaat. Menoa ja meininkiä, mutta silti rokkenrollia melko tyylikkäästi. Toivottavasti myös tennareiden saaja tulee pitämään näistä.
Olipahan mukavaa pitkästä aikaa kustomoida kenkiä. Edellisestä kerrasta olikin jo aikaa!

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

20 x juhannuskäsityö.

Kesä ja ei mitään tekemistä? 

Kun kesäyö on pitkä ja valoisa, kädet hamuavat jotain mukavaa kässäilyä. Joten koostin kahdenkymmenen kesäisen idean pläjäyksen, joista valita mitä sinä tekisit juhannuksena. Että tässä sulle kesäkässää, loppuu se turha luppoaika. Eikun jätski toiseen käteen ja hommiin!

Keskikesän käsityöt: Ompele, virkkaa ja askartele - 20 ideaa
Kesäkäsityö 1/20: Kestoseppele

Kankainen ja romanttinen kukkaseppele sopii jokaisen juhannusneidon päähän - ja kestää juhannuksesta toiseen! Tällainen kestoseppele sopii myös siitepölyallergisille ja ötökkökammoisille ja niille, jotka katsovat mieluummin kukkien kukoistavaa kasvua luonnossa kuin lakastumista omassa päässä.

Ks. postaus: kestokukkaseppele
Kesäkäsityö 2/20: Suomen lippu

Itsenäisyyspäivän kattauksen lippu passaa myös keskikesän juhlaan. Nosta lippu salkoon, nyt on juhla!

Kesäkäsityö 3/20: Varmasti päässä pysyvä pyyheturbaani

Kaikille saunojille ja nautiskelijoille, mutta kiireisille laittautujille sopii mikrokuitukankaasta ommeltu helppo pyyheturbaani. Se kuivaa hiukset näppärästi ilman, että latvat ripottelevat pisaroita pitkin vaatteita. Parasta on se, että tämä turbaani myös pysyy päässä vaikka tekisi parit ilon hypytkin kesken kaiken!

Kesäkäsityö 4/20: Kosteutta kestävät toilettipussukat

Ja jos matka on mökille tai muihin kesäreissuihin (toivottavasti vain kotimaassa tänä kesänä), niin uudet pussukat tuovat järjestystä laukkuun tai reppuun. Vahakangas on hyvä ja kestävä materiaali toilettipussukoihin. Valitse vain kuosi ja muoto - muu sujuu sukkelaan, sillä vahakangaspussukkaa ei tarvitse huolitella tai vuorittaa (ellet erityisesti halua niin).

Ks. postaus: vahakankaasta pussukat.
Kesäkäsityö 5/20: Jätskikassi

Cityjuhannusta viettävät voivat suunnata kesken juhannuksen vieton jätskiä hakemaan. Tai mikseipä myös mökkitien varteen voisi lähteä jätskikiskareissulle? Maalatut jätskit puuvillakassin kyljessä ovat hauska näky ja tuovat kyllä veden kielelle. Älä unohda koristelua, tähän sopii päälle niin helmiströsselit, makeat rusetit ja pulleat minipompomit!

Kesäkäsityö 6/20: Koivupussit

Ja jos koivua löytyy läheltä, nyt on sopiva aika napata talteen muutamat lehdet ja kuivata ne talven varalle. Ompele pienet pussit ja pussita lehdet - ja upota pussi talvella jalkakylpyyn tai vesisankkoon saunoessa. Tuoksu keskellä pakkasia kuin keskikesän saunassa!

Kesäkäsityö 7/20: Helppoa DIY-hemmottelua

Juhannusviikonloppuna voi myös ihan vaan olla, rauhoittua ja hemmotella itseään. Viime vuoden joulukalenterin yrttijalkahaude sopii levottomille jaloille, oliiviöljyvoide kuivalle iholle ja kamomillapuhdistusjauhe väsyneille kasvoille. Tuota kamomillajauhetta käytän kerran viikossa ihan "arjen hemmottelussa", se korvaa lempeäsi kasvojenkuorinnan kokonaan.

Ja jos jouluun on kova odotus ja kaipaus (enää puoli vuotta!), lohduttaudu kokeilemalla piparkakkuscrubia.

Kesäkäsityö 8/20: Kesämekot ilman kaavoja

Jos juhannusvieton kaveriksi löytyy ompelukone, ota yöttömän yön ompelulanit! Parin kesän takaa löytyy edelleen suosittu mekkosarja, jossa käyn erilaisia mekkoja läpi kuinka ne voi ommella itse omassa koossa ilman kaavoja! Että nyt siitä äkkiä juhannusmekkoa surrauttelemaan!

Kesäkäsityö 9/20: Helppo yhden kappaleen kimono

Aloittelija tai nopean ompeluksen ystävä ihastuu tähän helppoon yhden kappaleen trikookimonoon. Se on ihanan väljä ja rento liehuke päiviin, kun on kuuma, mutta haluaa silti selkää ja käsivarsia auringolta suojata.

Ks. postaus: superhelppo kimono
Kesäkäsityö 10/20: Laukun pikkuapuri

Näppärä sorminen pyöräyttää myös kesämenohin kätevän kantolenkin. Siinä pysyy mukana varakassi tai mikseipä ohut varaneulekin. Syksyllä hanskat tai huivi. Vähät ovat materiaalit, mutta niin suuri apu silloin, kun kassi on pieni eikä se neule tai huivi mahdu millään kassiin sisään.

Ks. postaus: kantolenkki laukkuun (+ ohje)
Kesäkäsityö 11/20: Vedenkestävä ranneke

Jos on kosteaa meininkiä on niin omasta puolesta tai sään puolesta niin menoon sopii hyvin ranneke, joka ei vettä säikähdä! Vedenkestävä ranneke sopii myös miehelle - se on koruton ja simppeli tehdä.

Kesäkäsityö 12/20: Kustomoitu sateenvarjo

Ja sateesta puhuen, varaudu kesäsateisiin tuomalla omaan tylsään mustaan satikkaan vähän jotain ekstraa! Eipä mene enää varjo muiden varjojen kanssa sekaisin, kun maalaat siihen oman tekstin tai kuvion. Akryylimaali on hyvä valinta sateenvarjon maalaamiseen, se kuivuu nopeasti ja kestää kosteutta.

Ks. postaus: maalattu sateenvarjo
Kesäkäsityö 13/20: Pussi palasaippualle

Kestojuttuhitti, virkattu saippuapussi, on hyvä mökkivieminen mihin vain. Sopii sekä käsipalasaippualle kuin myös suihkupalasaippualle. Pussi on myös helppo ja nopea virkata, onnistuu vaikka laiturin nokassa!

Ks. postaus: virkattu saippuapussi
Kesäkäsityö 14/20: Dekolteehuivi

Kun kaulahuivi on liikaa ja pienet pääntiet ahistavat, mutta dekoltee punastelee, suojaa kaula-aukkosi kevyellä dekolteehuivilla! Tätä mallia on myös helppo muunnella omaan makuun sopivaksi. 

Ks. postaus: virkattu dekolteehuivi (+ohje)
Kesäkäsityö 15/20: Virkatut lasinaluset

Klassikko se tämäkin, lasinaluset! Mutta uudella twistillä höystettynä. Kun pyöreät nostetaan ruskeaan koriin eli ruukkuun, siitä muodostuu hauska ikikaktus! Alusten virkkaus sopii myös aloittelijoille. Pyöreätä spiraalia vain ja lopuksi rapuvirkkauskierros. Pieni kukka päälle ja valmista tuli!

Ks. postaus: virkatut kaktusaluset
Kesäkäsityö 16/20: Kestovanulaput

Jos keskittyminen pomppoilee grillin ja järvessä pulikoimisen välillä, valitse juhannuskässäksi jotain pientä ja nopeaa, joka ei vaadi yhteen kappaleeseen paljon kärsivällisyyttä. Yhden vanulapun tekee siellä täällä ja kappas, lopuksi niitä onkin kasa!

Ks. postaus: virkatut kestovanulaput
Kesäkäsityö 17/20: Kestovihta

Kestojuttuja, kestojuttuja! Jos on kestokukkaseppele ja kestovanulaput niin mikseipä myös kestovihta? Virkattu vihta on hauska somiste ja on oikein käyttökelpoinenkin (jos lanka, koko ja muoto on kohdillaan).

Ks. postaus: virkattu kestovihta
Kesäkäsityö 18/20: Lasipullon suoja

Älä unohda juoda vettä! Suosi aina lasipulloa muovipullojen sijaan. Lasipullo on niin paljon ekologisempi. Ja on myös helppo pitää puhtaana. Moni lasipullo myydään ilman suojaa, mutta se ei haittaa, voit virkata vaikkapa muurarinlangasta pullollesi sopivan suojan!

Ks. postaus: virkattu pullosuoja (+ versio korkkikankaasta)
Kesäkäsityö 19/20: Purkinavaaja

Yksi aikansa hittikäsityö, purkinavaaja, on keittiökäsitöiden macgyver. Avaa kaikki hillot, purkit ja purnukat ilman pääpunaisena voimasanoja kihistelemistä. Jokainen keittiö tarvitsee purkinavaajan!

Ks. postaus: virkattu purkinavaaja (+ohje)
Kesäkäsityö 20/20: Vohvelipyyhe

Lopuksi vielä yksi uusimmista ihanuuksistani, neulottu käsipyyhe. Sopii niin mökille kuin mökillä neulottavaksi. Mukava neljän kerroksen mallikerta on mukavaa aivot narikkaan -neulomista, kokeile vaikka!

maanantai 15. kesäkuuta 2020

3 kierrätyskässää kesäkeittiöön.


Juhannuskässät, kesäkeittiöt, mökkiviemiset, mukavat ja pienet yhden illan virkkailut - näitä kaikkia ovat seuraavat kolme kässäilyä! Virkkaa mökkituliaisiksi tai ota materiaalit mukaan ja virkkaa itsellesi mökillä juhannustekemisenä. Toimii kesäkässäilynä myös vaikka parvekkeella tai puistossa virkaten.

Ja mitä parasta - nämä kolme kässää ovat myös kierrätysnäkökulmasta toteutettuja! 

Sitten mennään:
1/3 Kierrätyskässä kesäkeittiöön: Kudealuset

Tämä on klassikko! Vanha vaate saa uuden elämän pannunalusena. Leikkaa vain t-paita (tai vaikka talvelta jääneet nukkavierut kalsarit!) 2 cm kuteeksi ja virkkaa tai neulo suurin silmukoin paksu ja hyvin pöytää suojaava alunen. Nahkaripustinlenkki viimeistelee tyylin.
OHJE: Superhelpot kudepannunaluset

Koko: 18 x 18 cm. Lanka: Noin 100 g 2 cm leveää trikookudetta (= noin 1 kpl t-paita kuteeksi leikattuna) = yksi pannunalunen. Muut tarvikkeet: Nahkanauhaa tai nyöriä ripustuslenkiksi. Virkkuukoukku ja sukkapuikot: Kuteen paksuuden ja käsialan mukaan. 

Virkattu alunen: 1. krs: Virkkaa 14 kjs. 2. krs: Aloita koukusta laskien toisesta s:sta, virkkaa 12 ks, käänny. 3.–14. krs: 1 kjs, 12 ks. 15. krs: Halutessasi virkkaa kiinteitä ketjusilmukoita alusen ympäri. Päättele. Liitä kulmaan nahkanauha tai nyöri ripustuslenkiksi.

Neulottu: Luo 16 s. Neulo aina oikeaa kunnes työ on neliö. Päättele. Liitä kulmaan nahkanauha tai nyöri ripustuslenkiksi.
2/3 Kierrätyskässä kesäkeittiöön: Käsipyyhe

Tuliko pyyhkeeseen tahra, joka ei lähde? Leikkaa kaistale pois ja virkkaa tilalle puuvillalangasta yläosa, jonka avulla saat myös pyyhkeen roikkumaan juuri sinne mistä siitä on eniten hyötyä. Sopii sekä keittiöön että kylppäriin. Valitse ripustamiseen nappi, joka kestää pyykinpesukoneessa pesua.
OHJE: Ripustettava pyyhe

Lanka:
Hjertegarn Bom-Mix tai muuta vastaavaa lankaa (50 % puuvilla, 50 % akryyli, 50 g = 110 m). Virkkuukoukku: Langan ja käsialan mukaan (tässä 4). Muut tarvikkeet: Käsipyyhe, pesua kestävä muovinappi (halkaisija noin 4 cm). 

Tee näin: 1. krs: Virkkaa pyyhkeen yläreunaan kiinteitä silmukoita tasaisin välein (= 70 s), käänny. 2. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 3. krs: *5 ks, 2 s yhteen*, toista *-* koko krs (= 60 s), käänny. 4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 5. krs: *4 ks, 2 s yhteen*, toista *-* koko krs (= 50 s), käänny. 6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 7. krs: *3 ks, 2 s yhteen*, toista *-* koko krs (= 40 s), käänny. 8. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 9. krs: *2 ks, 2 s yhteen*, toista *-* koko krs (= 30 s), käänny. 10. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 11. krs: *1 ks, 2 s yhteen*, toista *-* koko krs (= 20 s), käänny. 12.–23. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 24. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, jatka lopuksi reunaa myöten 25 ks alas, käänny ja virkkaa (oikealta puolelta) takaisin jokaisen ks:n yläreunan päälle kiinteitä silmukoita. 25. krs: 5 ks, 10 kjs, jätä 10 s väliin, 5 ks, jatka lopuksi toista reunaa myöten 25 ks alas, käänny ja ”peruuta” (oikealta puolelta) takaisin jokaisen ks:n yläreunan päälle kiinteitä silmukoita. 26. krs: 5 ks, 12 ks kjs-kaareen, 5 ks. Päättele. Ompele nappi paikoilleen.
3/3 Kierrätyskässä kesäkeittiöön: Räsyrätti

Räsyrätti on kuin iloisen värinen räsymatto! Tähän väriläiskään uppoavat pienimmätkin puuvillalankajämät! Voit yhdistää langanpätkät joko virkatessa tai tee niin kuin minä ja solmi eka pitkäksi langaksi, keri pallolle ja päättele langanpäät virkatessa.
OHJE: Räsyrätti

Koko:
Leveys noin 18 cm. Lanka: 100 % puuvillajämälankoja (mallityössä mm. Hjertegarn Cotton nr.8). Virkkuukoukku: Langan ja käsialan mukaan. 

Tee näin: Virkkaa 46 kjs. 1. krs: Aloita koukusta laskien 2.silmukasta, virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan. 2.–4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 5. krs: *5 ks, ks edellisen krs:n kohdalta, ks 2 krs:sta alempaa, ks 3 krs:sta alempaa, ks 2 krs:sta alempaa, ks edellisen krs:n kohdalta*, toista *-* kunnes jäljellä 5 s, 5 ks. 6.–8. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 9. krs: 10 ks, *ks edellisen krs:n kohdalta, ks 2 krs:sta alempaa, ks 3 krs:sta alempaa, ks 2 krs:sta alempaa, ks edellisen krs:n kohdalta, 5 ks *, toista *-* kunnes jäljellä 10 s, 10 ks. 10.–12. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Toista 5.–12. krs kunnes rätin korkeus on mieleinen. Päättele.

Kerrothan, jos kokeilit ohjeita tai jos törmäsit ongelmakohtaan - autan mielelläni!

Ohjeet julkaistu myös Kauneimmat Käsityöt nro:ssa 3/20.