maanantai 29. marraskuuta 2021

Ompele älylelu koiralle.

Eka ajattelin, että tätä en tänne julkaise. Tuli niin turkasen ruma juttu.

Mutta toisaalta. Tämä on ollut NIIIIIIIIIIIN hitti koiramummon mielestä, että ehkäpä tämä tuo iloa myös jonkun muun koiralle - vaikkapa pukinkonttiin! Koska kyllähän niin monessa perheessä myös lemmikkikoira saa jotain kivaa kuusen alle niin mikseipä jotain itse tehtyä ja myös samalla tilkuista kierrätettyä?

Tein eka tämän ihan vain prototyypiksi, mutta koiraa siihen niin tykästyi, joten jäi käyttöön sellaisenaan.

Se on älylelu koiralle!

Se on a) tilkuista ommeltava eli hyvinkin kierrätysmatskuista valmistettava, b) neliö tai palikka vaikka näyttääkin suurimmaksi osaksi muodottomalta möhkäleeltä ja c) se todella toimii!

Ompele älylelu koiralle

Kuinka sen teet? Leikkaa kuusi isohkoa tilkkua*, osa neliöiksi, osa pitkiksi suorakulmioiksi. Taittele suorakulmiot isoille laskoksille ja ompele päältä, jolloin laskokset jäävät taskuiksi. Tee erikokoisia laskoksia eri paloihin, jotta lelussa on helppoja ja vaikeita taskuja. Kannattaa vahvistaa taskun yläreunat kunnolla ettei tarvitse heti parsia tikkauksia. Neliöihin voi tehdä pari nauhaa tai lenkkiä, joista koira voi ottaa kunnon otteen ja riepotella lelua. 

* Itsellä on trikoota ja collegea, huomasin et college on parempi. Trikoo joustaa liikaa. Mitä paksumpia ja  tiheämpiä, sitä kestävämpiä koiran käyttöön.

Ohje jatkuu alla.

Ompele (saumurilla saa vahvemmat saumat, mutta hyvin voit myös jousto-ompeleella ommella, jos myös vahvistat siksakilla saumat) kuusi palaa palikaksi, esim. neljä vierekkäin putkeksi ja laitimman palan ylös ja alas vikat palat. Sitten yhdistetään sivut. Jätä viimeiseen saumaan aukko, käännä oikeinpäin ja täytä vanulla. Neliö saa jäädä kevyeksi ja pehmeäksi, joten ei tarvitse täyttää täyteen.

Ja miten se älylelu sitten toimii? 
Laita pieniä herkkuja tai keksin paloja taskuihin. Sitten anna lelu koiralle! 

Muutamia vinkkejä:

Ompele taskujen tikkaukset kankaasta hyvin erottuvalla värillä niin näet selkeämmin heti, jos lelu jostain kohti ratkeaa. Voit tehdä vanutäytteestä vähän turvallisemman tekemällä ns. vuoren vaikkapa sukkahousun lahkeesta. Eli sujauta pätkä sukkista sisään, täytä ja solmut päihin. Jos sauma ratkeaa, ei vanut mene heti koiran suuhun.

Entä se lelun koko? Melko iso saa olla, jotta siihen mahtuu taskuja. Iso myös siksi, että koira ei vain ala hampailla lelua työstämään. Pointti on pyöritellä, hutkia ja tutkia.

Mutta jos koirasi ylipäätään on yksi tuhomonsteri, joka hajottaa aina kaikki lelut, ehkä tämä ei ole sopiva lelu sellaiselle. Mutta jos koira nauttii piilotusleikeistä ja muista älyä haastavista namipalkkiojutuista, tämä voi olla just hitti sun koiralle.

Cora tajusi kyllä heti alusta mikä on homman nimi. Kun sitä tökki, vieritti ja liiskasi niin johan alkoi tippumaan herkkupaloja. Cora viihtyy neliön eli pallon kanssa helposti parikytä minuuttia itsekseen*. Antaa haastetta ja kärsivällisyyttä.

* Ei kuitenkaan yksin, aina valvonnan alla. Silmällä on pidettävä, jos vaikka liian rajusti leikkii ja sauma repee. Pari kertaa onkin saanut parsia ja vahvistaa alkavaa repeämää.

Tämä oli tässä vähän aikaa sitten synttärilahja Coralle. Voisiko uskoa, että Cora on jo 15-vuotias! Virkeä mummo vielä ja ikäisekseen hyväkuntoinen. Älylelu tekee mummollekin hyvää, aktivoida pitää vanhaakin.

Että älylelua ompelemaan kaikki vaan! 

sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Tulossa: blogijoulukalenteri

Arvatkaa mitä? No sitä just! JOULUKALENTERI

Nyt on ensimmäinen adventtisunnuntai ja sen myötä kerron, että kohta, ihan kohta se alkaa: joulukuu ja tämän vuoden blogijoulukalenteri! 24 luukkua itse tehtävää joulukivaa. 

Päätin, että tämän vuoden teema on KIERRÄTYS. Eli kaikki luukut ovat tavalla tai toisella kierrätettyä, kotona valmiiksi löydettyä tai muuten vain uusiokäytettyä. Mitään en blogijoulukalenteria varten hankkinut, ainoastaan liimaa oli ostettava lisää. Eikö kuulosta hyvältä? Kierrätystä 24 päivää putkeen!

Ja jotta ihan sekavaksi menee niin jaoin kalenterin myös osioihin. 

Ensin tulee ensimmäisen viikon ajan vähän joululämmittelyä peruskierrätyksistä, sitten joulukuun toinen viikko on teemalla klassikot uusiksi! Se mitä se tarkoittaa, jääköön nähtäväksi.

13. päivä alkaa viikko paketoiden! Paketointia, itse tehtäviä kierrätyslaatikoita, kestojuttuja - paljon kaikkea kivaa, joilla saada pikkutonttujen paketit somiksi kuusen alle. Joten ei kiirettä paketoida niin ehdit saada vinkkejä kuinka paketoida kierrättäen!

Starttipaketti kierrätyspaketointiin löytyy myös viime vuoden blogijoulukalenterista: 
ks. 16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin. 

Viimeiset luukut ovat teemalla viime hetken pikaiset idikset jouluun. Lopussa ei enää hötkyillä, sitten voi vain istua ja nauttia, vähän fiilistellä ja ohessa tehdä viime hetken juttuja, joissa ei kauaa menee aikaa kiireisemmälläkään jouluimmeisellä.

Miltä kuulostaa?

Mä laitoin tänään myös joulukuusen! Joulu on saapunut, tästä se voi alkaa! 

Uusia luukkuja odottaessa, katso tästä edellisten joulukalentereiden luukut:
Joulun 2020 joulukalenterin kaikki luukut
Joulun 2019 joulukalenterin kaikki luukut
Joulun 2017 joulukalenterin kaikki luukut

perjantai 26. marraskuuta 2021

Viiden minuutin korvakoruteline

Kaikki, jotka ovat jonkun aikaa jo blogiani lukeneet, tietävät minun olevan korvisfani. Korvakorut the best. Ihan kotona löllötellessä en korviksia pidä, mutta kaikkialla muualla. Ilman ei osaa olla.

Ja koska korviksia on paljon, on kiva usein ne sen hetken lempparit nostaa esille.

Halusin sellaisen pienen pystytelineen, johon saisi sekä koukulliset että tapilliset korvakorut esille. Pitkään mietin et mistäs sellaisen tekisi. Joogassa kesken loppurentoutuksen se ajatus sitten jostain iski: rottinki! Sen jälkeen en enää mihinkään rentoutukseen voinut keskittyä, ajattelin vain sitä hetkeä, kun jooga loppuu, meitsi kurvaa heti ostamaan rottinkia!

Katso myös: korkkinauhasta isot pisarakorvikset itse tehty.

Ja näin sen tein:

Viiden minuutin korvakoruteline

Leikkaa vahvasta pahvi- tai kartonkilaatikosta keskusta pois. Voit jättää 1 cm "kehykset" reunoille. Helpoiten tämä hoituu, kun piirrät viivottimella viivat ja leikkaat viivotinta vasten mattoleikkurille keskustan pois. Meni aika vaivattomasti - toki laatikon vahvuus vaikuttaa kuinka helposti leikkaaminen sujuu.

Leikkaa etuosaa vähän isompi pala rottinkia ja liimaa kuumaliimalla yksi laita kerrallaan kiinni. Leikkaa ylijäävät reunat pois. TADAA - valmista! 

Ensin ajattelin tätä tehtävän yhteen valkoiseen puukehykseen, mutta olinkin jo vienyt sen kierrätyskeskukseen (mitään saisi heittää pois, kun heti olisi just sitä tarvitsemassa..). Ärsyynnyin jo, että tuliko ostettua nyt rottinkia hetken inspiraatioon ihan turhaan, kun idea meni piloille - vaan sitten hoksasin, että voihan kehyksen korvata pahvilaatikolla! Sattui olemaan niin sopivan sävyinenkin laatikko uusiokäyttöä vailla. 

Ei muuten näytä takaa kovin kummoselta - mutta ei sen tarvitsekaan, etupuoli on se juttu!

 
Ja lopulta tästä tuli oikeastaan paaaaaljon parempi mitä ensin ajatellun puukehyksen kanssa. Ihana viiden minuutin juttu. Tuli valmista yhtä nopeasti mitä ideakin päässä syntyi.

Mitä parasta: tämä teline pysyy pystyssä. Myös tuollaisella aaltoilevalla rottinkitasolla!

Oranssit korvakorut saatu Koruhillasta, muut itse tehtyjä tai ostettuja.

sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Vauvalahjaksi minimekko

Ministi ihana minimekko pienelle tytölle. 

Ompelin tämän jo aiemmin, mutta vasta nyt pääsin sen ojentamaan ja sitä myötä täällä esittelemään.

Edellisen kerran tätä kaavaa olinkin käyttänyt vuosia sitten, vuonna 2014 ja nyt "heti" perään. Tässä välissä kaikki ystävät ovat saaneet vain poikia, joten ei ole päässyt vuosiin minimekkoja ompelemaan!

Mekko on koossa 80/90 ja toimii ensin mekkona, sitten tunikana. Väljä, a-linjainen mekko on monikäyttöinen ja menee käytössä pitemmän aikaa. Tähän valitsin paksuhkoa ja pehmeää puuvillatrikoota. Hihansuut ja pääntien päärmäsin. 

Kaavasta ja ompelusta lisää tässä postauksessani.

Selässä on pukemista helpottava halkio ja solmittavat nauhat. Laitoin puuvillanauhaa kontrastiksi.

Ja mukaan pakettiin sujahti myös vauvan purulelu. Turvaklipsin päässä helmiä ja -leijona (koska vauva horoskoopiltaan leijona) elintarvikelaatuisesta silikonista (joka ei sisällä PBA:ta tai PVC:tä). Tein maailman tiukimmat solmut ja vielä suljin ne tulen ja ompelulangan avulla. Turvallisuus näissä ennen kaikkea! 

perjantai 19. marraskuuta 2021

Tee itse eväs-/kylmälaukku

Mulla on teille ompelus, joka on a) kierrätysnäkökulmasta ja b) käytännöllinen! 

Eikö kuulostakin hyvältä?

Se on tämä kylmälaukku! Kyllä, se on eväslaukku, joka on myös kylmälaukku. On pitänyt koko viikko tämä jo postata, mutta on ollut niin intensiivisiä työpäiviä, etten vain ole jaksanut istua enää työpäivän päälle vielä lisää tietokoneella - paitsi nyt ja tietenkin koko työviikon päätteeksi!

Esittelen ensin teille vanhan (ja toki edelleen vielä käytössä, mutta halusin tehdä uuden jo rinnalle,j os vaikka tämä nyt ihan hajoaa käsiin) kylmälaukkuni. Tein sen vuosia, vuosia sitten. Ollut ihan lemppari. 

Mukana kannettava kylmäkassi on ollut tosi hyvä kesällä että talvella. Ei ole kiva, jos helteellä eväät lämpenee tai pakkasella sapuskat jäätyy. Olen käyttänyt tätä niin reissussa, retkellä, työmatkoilla ja kauppareissuilla - kunnon monitoimikaveri!

On niin ollut käytössä, että kaikki kulmat ovat jo puhki. 

Polyesterpäällinen on ihan kulunut. Parit saumat irvistävät. Kas kummaa, kun sangat ovat pysyneet kaiken käytön vielä kiinni. Vetoketjua ainakin kerran olen korjannut.

Toista se oli, kun kylmälaukku oli uusi ja kirkas! 

Vuori on tässä muistaakseni sateenvarjosta (kyllä, luit oikein!) ja välissä on kaupan lirukylmäkassia eristeenä. Sisus on tässä vielä järkyttävän kirkas. Toista se on nykyisin. Ei edes puhuta siitä mitä kaikkia ruokatöhrytahroja sisäpuolella on...

Mutta tämä uusi!

Otin uuden muotokielen, tyylikkäämmän mustan kokosävytyksen (valkoisella vauhtiviivalla eli vetskarilla!) ja avattavan sekä säädettävän hihan. 

Idean tähän malliin sain tästä jutusta: Fabric Art Diy.

Ja mitäs tähän kierrätin?

Eristeenä on kukkakaupasta joskus muinoin saatu kylmäkassi. Päälikankaana oli jotain Eurokankaan kympin pussi -päiviltä napattua "tuulipukukangasta", josta oli jämät jäljellä. Samoin sisus oli samanlaista vedenkestävää sekoitetta.

Vetoketju oli jostain purettuna, samoin hihnan klipsi ja pala turvanauhaa lähtivät uusiokäyttöön. Ne ovat vanhasta selkärepusta vuodelta peruna ja pottu.

Kylmäkassi oli kooltaan aika iso ja kun siitä leikkasi saumat auki, sai maksimoitua eristepalojen koon samankokoisiksi sivu- ja pohjapalojen kanssa. Tahdoin mahdollisimman suuren eväskylmäkassin, koska esimerkiksi töihin minulla on usein kahden päivän lounaat kerralla vietävänä. Ja usein myös kahvipaussille välipalat. 

Käytin kaikki kerrokset. Siinä oli muovia eri muodoissa kolmessa kerroksessa. Nämä oli hyvä pienillä nipsuilla niputtaa yhteen ennen ompelua niin eivät paininjalan alla karanneet liukkauden vuoksi pois alta.

Sisus on mukavan viileän sininen! 

Tästä tuli aika hyvä, aika hyvä...

...kunnes tajusin, että oli vielä purettava ja lisättävä pohjalle vahvikekerros - muuten käy näin! 

Melko myttyyn menee kantaessa suorakaiteen muotoista laukkua. Vähän tämmönen mytty, ei puutu kuin oksa olalle, nyytti oksan päälle ja menoksi.

Uusi kylmäkassi täytti myös yhden toiveen: litteyden! 

Edellinen oli sen verran "puff", että sitä ei kovin pieneen tilaan saanut tyhjänä. Tämänpä saa taiteltua aika hyvin alle kirjan kokoiseksi pakkaukseksi. Erittäin hyvä, erittäin hyvä..

 

perjantai 12. marraskuuta 2021

Yhden illan makrameekranssi

Tämä on sinulle, joka ei jaksa monimutkaisia ohjeita. Sinulle, joka on kiinnostunut makrameesta, mutta et ole sitä kokeillut tai jos olet niin et koe, että haluaisit tehdä pitkiä solmeiluprojekteja. Sinulle, joka tykkäät modernin perinteisistä töistä ja sinulle, joka haluat joulufiilistä ilman, että on liian jouluista.

Tämä yhden illan makrameekranssi on silloin juuri sinulle sopiva.

Tämä on superhelppo makrameemalli, jossa tarvitaan vain kahta erilaista solmua. Ei sen enempää - ja nekin ovat helppoja. Ensin laitetaan langat yhdellä solmulla renkaaseen kiinni ja sen jälkeen käytetään yhtä ja samaa solmua. Ja pian kranssi onkin valmis!

Ja mitä parasta, sama systeemi toimii mihin kokoon vain. Voit tehdä minkäkokoisen kranssin vain, valitse metallirengas haluamasi koon mukaan.

Koko ohje löytyy Kauneimmat Käsityöt -lehden Kauneimmat joulun käsityöt -jouluekstrasta. 

Mutta vinkin voin tähän jakaa! Olen aiemmin kokenut hankalaksi saada makrameetöissä leikattua johonkin tiettyyn muotoon tai mittaan ylimääräiset pituudet langoista. Kas, kaava auttaa! Oli se sitten paperi tai pahvi, langat tulee leikattua taatusti oikeasta kohdasta eikä sakset sivalla vinoon, jos käyttää kaavaa apuna. Helppoa ja yksinkertaisen järkevääkin.
Hyvä puoli kranssissa on myös se, että se on koon lisäksi moneen väriin räätälöitävissä. Keltaisena kranssi olisi kuin aurinko! Ja jo sekaan pujotettavan nauhan väriä voi vaihtaa. Jouluna hopeaa tai perinteisempään makuun joulunpunaista, syksyllä oranssia ja pääsisäisenä vaikka iloisen vihreää?

Nyt kranssin myötä kohti käsityöviikonloppua! Mä niin aion tehdä kaikkea kivoja projekteja viikonloppuna eteenpäin.

lauantai 6. marraskuuta 2021

DIY: Kuplakynttilä puuhelmistä

Oletteko nähneet niitä sellaisia kuplakynttilöitä? Palloja yhdeksän per laita? Muoto kuin tässä, mutta kokonaan kynttilämassasta valettuna? 

Ne on hurjan kivoja! Ja niin on monen muunkin mielestä, joka paikasta näytti olevan kuplakynttilän muotin varastot tyhjänä. Yhyy, minä kun olisin halunnut kokeilla. Mutta sitten näin vilauksen puisesta versiosta! Ja ajattelin, että DIY DIY DIY!



Tosin siinä välissä oli pieni tahtojen taistelu. Kunnon juupas-eipäs-mietintä tehdä vai eikö tehdä?

Tahdon tehdä puisen kuplakynttilän. 

Mutta ei mulla ole helmiä. No en tee. Enkä edes polta kynttilöitä (olen led-valojen ihminen, koska paloturvallisuus ja sisäilmahaitat). Mutta kun silti haluuuuun! 

Ja menin heti aamusta kaupoille hakemaan puuhelmiä. Kaupat aamun kiinni, koska pyhäinpäivä. Voihan hanuri! Ei sitten, en tee. Tämä on universumin kehotus: älä tee sitä.

Kotona idea kuplakynttilästä silti edelleen vainosi. Inspiraatio kyti mielessä. Ja kuten tästä nyt arvata saattaa, tein uuden reissun kaupan avattua. Kas, mutkan kautta eikun tuumasta toimeen!

DIY: Kuplakynttilä puuhelmistä

Joten ostin 3 cm puuhelmiä. Sattumoisin kahdessa reikäkoossa. Toisessa oli melko iso reikä keskellä. Ajattelin, että ne ainakin pysyvät suoremmassa tasolla ja toistensa päällä.

Liimasin kuumaliimapyssyllä ensin kaksi alinta helmikerrosta toisiinsa. Ihan pieni tippa liimaa riitti. Liimasin kerrokset päällekkäin ja sitten lopuksi yksittäin kolmannen kerroksen. Keskimmäisen helmen jätin pois ja liimasin sen tilalle kruunukynttiläkupin (onko sillä joku oikea nimikin?).

Yritin kyllä myös ensin kyhätä kuplakynttilän kasaan siiman avulla. Että ei olisi tarvinnut käyttää liimaa ja helmet saisi tarpeen mukaan joskus helposti ihan vain saksien avulla irti toisistaan ja johonkin muuhun käyttöön. Mutta ei siitä tullut mitään. Hyvä idea, huono toteutus. Ei niitä saanut millään suoraan suhteessa toisiinsa siiman avulla. Siinä yritelmässä meni vain hermot. 

Aika hauskahan siitä tuli!

Vähän tuli kuumaliimasotkua, mutta eipä sitä läheltä tarvitse kotona kattella. 

Ja kuten sanoin, en oikein polta mitään kynttilöitä, joten kuvaan pääsi tuollainen iänvanha pätkäkynttilä. Tuskin tuotakaan pätkää tuossa poltan, tässä kyse ihan vain dekoratiivisesta hökötyksestä. Joulukoristelaatikosta voisi kaivaa led-kruunukynttilän niin sitä voisi kuplassa "poltella". Sen kanssa voi pitää tuolleen lähellä kasvejakin ilman että muorin lehdet kärähtää.

Ks. myös kuvan soodamaaliruukut / päällystetty muovipurkkiruukku

tiistai 2. marraskuuta 2021

OHJE: Isot ja pienet virkatut piparit

Se on marraskuun toinen päivä!

Joko saa jouluttaa? Ihan silleen vähän fiilistellä? Tuntuu, että nyt vähän jouluttas, koska kalenteriin saa kirjottaa pikkujoulut-merkintöjä vuoden tauon jälkeen ja sitä miettii, että mitäs jos pitäisikö pitää jälleen blogijoulukalenteri? Mitä mieltä olette - haluatteko?

Tutki tästä vanhoja joulukalentereita: 
Joulun 2020 joulukalenterin kaikki luukut 
Joulun 2019 joulukalenterin kaikki luukut
Joulun 2017 joulukalenterin kaikki luukut

Ja koska nyt on se hetki, kun tekee mieli kaamoksen pimeydessä käpertyä viltin alle glögin ja ekojen piparilla maustettujen jouluherkkujen (oikeesti sitä on kaikkialla; piparisuklaata, piparijätskiä, piparirahkaa, pipapikeksiä, piparia piparina..) kanssa niin ajattelin et laitetaas sitten ihan kunnolla piparia pöytään!

Söpöset pipariset mukinaluset voisikin ottaa jo esille - näitähän ei joulukoristeiksi lasketa, eihän?

Ohjeen näihin piparkakkualusiin löydät tästä postauksesta (Helppo ja haastava kattausvinkki kohta nro 6/9).

Tiesitkö muuten, että piparireunaa voi sekä virkata että neuloa?

Piparia suussa, piparireunaa puikoilla ja koukulla. Piparireunat sopivat moneen juttuun, niillä voi viimeistellä viltin reunaa tai huivin voi aloittaa piparireunasta (virkattu piparkakkureuna sopii enemmän viimeistelyyn). 

Virkattu piparkakkureuna

Kuvio muodostuu eri pituisten pylväiden ryhmästä. Piparkakkureuna virkataan reunaan, joka on 6 jaollinen + 1 s. Sopii mille langalle vain (tässä Svarta Fåret Freja). Virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan (mallityössä 4).

Tee näin: 1. krs: 1 kjs, *puolip, p, pp, p, puolip, ps*, toista *-* krs loppuun. 2. krs: Tee 1 ks jokaiseen s:aan paitsi pp:n kohdalla 2 ks samaan s:aan ja ps:n kohdalla 1 ps.

Neulottu piparkakkureuna

Neulotun piparkakkureunan kaarikuvio muodostuu ryhmästä silmukoita, joissa on vähennyksiä ja vastaava määrä levennyksiä. Reunaan syntyy piparkakkukuvio, joka pitää kuitenkin aloitettavan työn suorana. Piparkakkureuna neulotaan silmukkamäärään, joka on 12 jaollinen + 1 s.

Tee näin: Luo 12 jaollinen + 1s määrä silmukoita. 1. krs: 1o, (2o yhteen) toista (-) yhteensä kaksi kertaa, (lk 1o) toista (-) yhteensä kolme kertaa, lk, (2o yhteen takareunasta) toista (-) yhteensä kaksi kertaa, 1o*. Toista *-* krs loppuun. 2. krs: Neulo kaikki nurin. Toista 1.-2. krs.

Ja entäpä ne SUURET piparit? Niistä syntyy makea kattaus, nam! Nämä piparitabletit virkkasin viime vuonna ja ne olivat kyllä paksusta langasta tehtynä ihanan pehmeät ja lämpimät. Halkaisijaa näillä on mukavat 35 cm.

OHJE: Piparipöytätabletit

Lanka: Paksua villa- tai akryylilankaa (esimerkiksi Svarta Fåret Siri: 100 % akryyli, 50 g = 60 m, yhteen pöytätablettiin menee noin 2 kerää/à 50 g). Virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan (mallityössä 6). 

Tee näin: Tabletti virkataan lisäys- ja tasauskerroksin spiraalina. Käytä apuna kerrosmerkkiä. 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 s. Yhdistä krs ps:lla. 2. krs: Tee 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*, toista *-* krs loppuun (= 24 s). 4. krs: *2 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 32 s). 5. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*, toista *-* krs loppuun (= 40 s). 6. krs: 2 ks, *2 ks samaan s:aan, 4 ks*, toista *-* krs ja tee loppuun 2 ks (= 48 s). 7. krs: *2 ks samaan s:aan, 5 ks*, toista *-* krs loppuun (= 56 s). 8. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 9. krs: *2 ks samaan s:aan, 6 ks*, toista *-* krs (= 64 s). 10. krs: *2 ks samaan s:aan, 7 ks*, toista *-* krs loppuun (= 72 s). 11. krs: 4 ks, *2 ks samaan s:aan, 8 ks*, toista *-* krs ja tee loppuun 4 ks (= 80 s). 12. krs: *2 ks samaan s:aan, 9 ks*, toista *-* krs loppuun (= 88 s). 13. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 14. krs: *2 ks samaan s:aan, 10 ks*, toista *-* krs loppuun (= 96 s). 15. krs: *2 ks samaan s:aan, 11 ks*, toista *-* krs loppuun (= 104 s). 16. krs: 6 ks, *2 ks samaan s:aan, 12 ks*, toista *-* krs ja tee loppuun 6 ks (= 112 s). 17. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 18. krs: *1 ps, 1 ks, 1 puolip + 1p samaan s:aan, 2 p samaan s:aan, 1 p, 1 p + 1 puolip samaan s:aan, ks*, toista *-* krs loppuun. Päättele. Viimeistely: Virkkaa valkoisella langalla työn reunoihin kiinteitä ketjusilmukoita.

Että nyt vain pipareita virkkaamaan niin ehtivät joulun kattauksiin! Kaksi valmistuu jo parissa illassa hitaallakin virkkaajalla, isommalle seurueelle pitää varata vähän enemmän virkkausaikaa.

Ohjeet julkaistu Kauneimmat Käsityöt joulunumeroissa 7/19 ja 7/20.