perjantai 31. joulukuuta 2021

Käsityövuosi 2021 - viimeistä viedään

121 postausta. Ääretön määrä inspiraatiota ja intoa. Lukuisia ideoita ja vinkkejä.

Sitä oli blogivuosi 2021. Nyt vedetään viimeistä ja on kiva katsahtaa kuluneeseen vuoteen. On aina hyvä vähän summata miten se menikään niinku omasta mielestä? Millainen oli käsityövuosi 2021 tässä blogissa? Mitä juttuja tulikaan tehtyä? Hassua selata vuoden postauksia läpi, moni on unohtunut itseltäkin!

Ks. myös Kässävuosi-kooste 2020.

Blogissa eniten katsottu postaus

Tämä oli itse asiassa yllätys! Ihan ylivoimaisesti eniten klikkauksia on saanut tammikuun Taidetta koiran kanssa -postaus. Eikä sillä, koira plus taide, eihän se voi olla muuta kuin kivaa! 

Ks. Taidetta koiran kanssa

Instagramissa eniten tykätty

Ihan eniten success on ollut kuplakynttilä-reels. Sen katselumäärien luku on itselle, tällaiselle pienen skenen bloggaajalle ja instaajalle, tosi huikeaa. Siitä tulee hyvin hämmentynyt ja kiitollinen olo. On mukavaa, että tykätään ja on ollut kiva nähdä myös muiden tekemänä puisia kuplakynttilöitä!

Ks. Kuplakynttilä puuhelmistä

Facebookissa eniten tykätty

Hauskaa kuinka eri paikossa tykätään eri asioista! Tämä Hävikki-teemaviikon moderni tuohikori eli totaalisesti vessapaperihylsyistä punottu kierrätyskori oli Facebookin kässäryhmissä kyllä eniten tykätty juttu koko vuonna. Tykättiin tästä myös muissa kanavissa. Ja myönnetään, tykkäänhän minä tästä itsekin kieltämättä. Yksi vuoden parhaimmista ekologisista käsitöistä. 

Ks. Moderni tuohikori 

Oma suosikkini koko vuodelta

Vaikea valita vain yhtä, mutta ehkä se on nämä tennarit! Kesällä maalasin mustiin tennareihin valkoisia unikkoja. Tuntuu, että mustavalkoinen unikkokuosi inspiroi paljon kulunutta vuotta - eri juttuja unikosta on näkynyt tosi paljon erityisesti Instagramissa. Itsekin tein joulukalenterissa unikko-vuosipallon ja syksyllä tuftasin unikosta inspiroituneen mukinalusen. En malta odottaa tulevaa kesää, kun saa sitten taas kävellä unikot jaloissaan.

Ks. Maalatut unikko-tennarit

Eniten pidetty ompelus

Banaania, banaania! Rakastan banaania ja tätä banaanimekkoa. Tämä saa aina hyvän mielen. Oikea hyvän mielen mekko. Ompelin tämän keväällä ja on ollut ihan heti suosikkivaatteitani.

Ks. Banaanimekko ja monta muuta ompelusta vain 1,5 metristä

Yllättävin inspiraatio ja onnistuinen muodonmuutos

Ihan odottamaton inspiraatio se iski roskakatoksessa, kun näin roskiin dumpatun laatikoston. Inspiraatiosta heti tuumasta toimeen ja lopullinen muodonmuutos oli ja on edelleen ihana. Joskus ei voi tietää missä hetkessä inspiroituu ja se on vallan ihanaa. Odotan ensi vuodelta paljon sellaisia hetkiä, että se vaan iskee ja siihen on vastattava. Se on yksi parhaimpia fiiliksiä, kun antaa inspiraation viedä.

Ks. Ikea hack - dyykattu muodonmuutos

Kaikista käytönnöllisin kierrätys

Kierrätin keväällä vanhat puuvillapaidat kestoräteiksi. Ensin oli vähän nihkeää, mutta kuin näitä oppi ja muisti käyttää niin sen jälkeen ovat olleet käytössä ihan päivittäin - tai aina, kun tarvitsee keittiössä jotain roisketta pyyhkäistä. Olen päässyt kokonaan eroon talouspaperista. Ei ole ostettu yhtään rullaa tänä vuonna eikä osteta kyllä jatkossakaan. Kestävät ja pestävät kestorätit, ihan best. Vastaavia käytännöllisiä kierrätyksiä toivon myös ensi vuodelta - enemmän kestävyyttä, vähemmän kertakäyttöistä!

Ks. Kestorätit vanhoista tpaidoista

Vuoden ihanimmat korvikset

Vaikka tein nämä hattaran sävyiset pulleromakrameekorvikset vasta vuoden viimeisellä neljänneksellä, olen pitänyt näitä toooooosi paljon. Hassua, mutta nämä oli korvissa myös eilen. Ja myös toissapäivänä!

Ks. Makrameekorvisrenkaat

Sellaista oli tämän vuoden vikassa postauksessa! Jäikö sulle jotain erityistä tai omaa suosikkia mieleen? 

Hyvää uutta vuotta! Ja sitten uusia käsitöitä kohti! 

torstai 30. joulukuuta 2021

Lahjapankki 2/5: DIY hiusöljy

Lahjapankki vuosimallia 2021 jatkuu! Tässä tulee vähän erikoisempi lahja, mutta varsin käytännöllinen sellainen. Ekologinen eli ympäristöystävällinen ja erityisesti myös hiusystävällinen.

Ks. lahjapankki-sarjan osa 1: Virkattu tuulihyrrä (+ ohje)

Kyseessä on itse tehtävä hiusöljy! Tai oikeastaan latvaöljy, mutta sanotaan hiusöljyksi, koska se kuulostaa hitusen hienommalta. Tein itselle ja nyt myös lahjaksi, kun hyväksi olen itse tämän todennut.

Kaupan hiusöljyt ja hiusseerumit voivat olla melko hinnakkaita, erityisesti luonnonkosmetiikan puolella. Mutta kuluneena syksynä tajusin sen: vastaavan tuotteen voi tehdä myös itse! DIY-luonnonkosmetiikkaa! Ei säilöntäaineita, ei kemikaaleja, ei kummallisia aineksia, vain kolmea juttua - ja parhaimmillaan niistäkin voi yhden pudottaa pois, jos ei halua hiusöljyyn eteeristä öljyä mukaan.

Ja oikeesti, tää on ihan supernopea juttu.

DIY HIUSÖLJY

Ainekset: 
2/3 osaa pellavansiemenöljyä
1/3 osaa risiiniöljyä
Valitsemaasi eteeristä öljyä (100 %)

Sekoita kaikki öljyt pulloon ja ravista sekaisin - done! Eteerisen öljyn voi jättää myös pois. Itse lisäsin omaan sitruunaa ja rosmariinia, lahjaksi annettuun laitoin appelsiinia tuoksuksi. Lisää eteeristä öljyä tipottain, määrä riippuen öljyn kokonaismäärästä ja siitä kuinka vahvan tuoksun haluat. Sopiva määrä öljyä tällaiselle pikkupullolle voi olla jotain 5-15 tipan väliltä.


Pellavansiemenöljy eli pellavaöljy eli liinaöljy on kirjaimellisesti pellavan siemenistä tehtyä öljyä. Siinä on omega-3 rasvahappoja ja sitä voi vetää sisäisestikin. 

Riisiiniöljy on myös kylmäpuristettua öljyä, jota voi käyttää esim. ripsille ja iholle sekä kynsille. Risiiniöljy sisältää paljon ravitsevia ainesosia kuten rasvahappoja ja E-vitamiinia sekä jonkin verran myös proteiinia. Fun fact: risiiniöljyä on myös kai perinteisesti käytetty ummetuksen hoitoon. Eli tämäkin tavara on myös lusikoitavaa (joskin en suosittele ellet sitten kärsi ummetuksesta).

Pari vinkkiä!

Öljyä ei kannata tehdä isoa satsia. Pienikin pullo riittää tooooodella pitkäksi ajaksi. Öljy säilyy huoneenlämmössä. Jos käyttää harvemmin, luulisin myös jääkaappisäilytyksen käyvän.

Tärkeää on laittaa öljy puhtaaseen pulloon. Nämä kummatkin ovat tyhjentyneitä kasvoöljy/-seerumipulloja. Huuhtelin ja keitin ne kattilassa. Lasisina pullot kestivät kunnon keittopuhdistuksen, pipetit piti pitää ikään sormin pystyssä vedessä ja pipetoida eli imeä vähän väliä vettä sisään, jotta pipetti puhdistuu myös sisältä ilman, että koko pipetti muovipäineen uppoaa kattilaan (muovipää tuskin olisi kestänyt kiehuvaa vettä).

Ja mites se käyttö?

Latvojen kosteuttaminen* = levitä käsissä pari tippaa öljyä ja levitä pesun jälkeen vielä vähän kosteisiin latvoihin käsillä. Kampaa latvat ja anna kuivua. Jos öljyä menee liikaa, latvat voivat jäädä tahmeaksi. Löydät kyllä varmasti kokeilemalla sopivan määrän hiusten pituudellesi. Itselle menee 2-3 reilua tippaa pitkille latvoille. 
* Eli kosteuden sitomiseen. Jos hiuksesi ovat kuivat, tarvitsee kutrisi myös muita apuja ja erityisesti oikeanlaista pesua hiustyypille sopivilla tuotteilla. Pelkkä öljy ei riitä hiusten kuivuuden hoitamiseen, vaan se on yksi lisäkeino sitoa kosteutta latvoihin. 

Tehoboost latvoille = Sekoita käsissä tippa öljyä hoitoaineeseen. Anna vaikuttaa ja huuhtele huolellisesti.

Sähköiset latvat kuriin = Levitä käsillä tippa öljyä kuiviin hiuksiin, jo talttuu sähköiset latvat! Tämä on tosin vain hetkelliseen hätään, siihen hätään kun pitäis mennä ja päälle vedetty neule sähköttää hiukset ihan kurittomiksi. Jos hiukset ovat jatkuvasti sähköiset, niitä pitää kosteuttaa muilla keinoin, kysy hiustenhoitoon neuvoa alan ammattilaisilta mikä on paras ratkaisu juuri sinun hiuksillesi.

***

DIY kosmetiikka on muuten yksi tulevan vuoden uudenvuodenlupauksistani. Aiemmin olen siirtynyt yhä enemmän ja enemmän luonnonkosmetiikkaan, nyt pyrin siihen, että kaiken minkä voisi tehdä itse, teen itse - tai ainakin kokeilen tehdä itse. Tähän mennessä kokeilut ovat olleet aika jees! Eli ehkäpä niitä kokeiluja näemme lisää myös blogissa vuonna 2022!

Ks. myös kosmetiikan kierrätystä -postaussarja!

 

keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Lahjapankki 1/5: Virkattu tuulihyrrä (+ ohje)

Joulu se on taas ohi. Ja mitäs sitten onkaan edessä? Joululahjojen esittelyt! Paljon on lahjojen määrä vähentynyt, usean kanssa ei enää vaihdeta lahjoja sovitusti. Ja tänä vuonna käännyin myös ostolahjojenkin puoleen - koska ihan kaikkea ei vaan voi tehdä itse. 

Mutta ne mitä tein, esittelen teille Lahjapankkina vuosimallia 2021! 

Seuraa viisi postausta ja lahjapankin starttaa tämän vuoden DIY-joululahjojen ainut virkkaus - mikä oli melkein eriskummallista. Yleensä pukinkonttiin saattaa mennä montakin virkkausta - mutta tänä vuonna vain tämä yksi.

Ihana se yksikin oli - niin idealta kuin myös tekemisen kannalta.

Tämä on siis virkattu tuulihyrrä, viime kesän yksi selkeimmistä hittivirkkauksista. Kun Facebookin virkkausryhmissä tuulihyrrät vilisivät, tiesin jo silloin heti kesällä, että tuulihyrrän kyllä virkkaan joululahjaksi! Oli heti mielessä saaja ja sopivat väritkin.

Tuulihyrriin on monenlaista ohjetta. Yhdistelin muutamaa ja tein oman versioni. Pähkinänkuoressa hyrrä virkataan kerroksittain, ensin ketjusilmukoita, sitten pylväitä ja aina vain silmukkamäärää kasvattaen. Silloin keskus jää lyhyeksi ja napaksi, mutta ympärille kasvaa spiraalirenkaat. Lopuksi itse virkkasin vielä koristeellisen reunuksen vähän ikään kuin pitsimäistä ilmettä tuomaan.

OHJE: Virkattu tuulihyrrä

Tarvitset: Puuvillalankoja, ekoihin kerroksiin riittää jämälangat, lopuksi uppoaa jo vähän enemmän lankaa, koska silmukkamäärä kasvaa kerros kerrokselta. Koukku langan ja käsialan mukaan, itsellä oli 3.

Tee näin: Virkkaa ketjusilmukoita, määrä riippuu siitä kuinka pitkän tuulihyrrän haluat. Itsellä oli ehkä jotain 60-80 kjs - en itse asiassa edes laskenut tarkkaa määrää, koska se ei ole tuulihyrrässä tarpeellista. Voit tehdä sen pituisen hyrrän kuin haluat.

2. krs: Virkkaa samalla langalla jokaiseen ketjusilmukkaan 1 ks. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros uudella värillä. 3. krs: Virkkaa 2 p jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros uudella värillä. 4. krs: Virkkaa 3 p jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros ja uudella värillä. 5. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros, jatka tahtoessasi samalla värillä. 6. krs: Virkkaa viimeistelevä pitsikerros: *3 kjs, 1 ks*, toista *-* koko krs. Katkaise lanka, jätä langan pituutta ripustamisen verran. Päättele kaikki langanpäät. Lisää alle tupsu tai vaikkapa helmiä pieneksi painoksi.

Jossain vaiheessa voi tuntua siltä, että eihän tästä tule mitään. Virkatessa spiraalikiekot menevät sekaisin (kuten kuvassa oikealla) ja voi tuntua joskin epäonnistuneelta - mutta sitä se ei ole! Virkkaa vain valmiiksi, kyllä se siitä suorenee. 

Helpoiten kiekot saa kuosiin, kun pitää hyrrää pystyasennossa ja alkaa vain toisesta päästä kerros kerrokselta niputtamaan kiekot päällekkäin yhdeksi nätiksi pinoksi. Kun pino on valmis (ks. kuva vasemmalla), voi vain nostaa pinkan ylös ja kas, hyrrältähän se näyttää!


Spiraalikiekot ovat kyllä tässä tuulihyrrässä jotenkin tosi kiehtovia ja hauskoja! Ja ylipäätään se kuinka vinhasti hyrrä pyörii itsensä ympäri ihan vaikka ikkunan ja patterin lähellä pienestäkin ilmavirrasta. Kiehtovaa, yksinkertaisesti kiehtovaa. Ei siis ihme, että oli melkoinen hittivirkkaus kesällä.

perjantai 24. joulukuuta 2021

24. luukku: Jouluaatto!

 

On jouluaatto nyt, kalenteri päättynyt.
Viimeisen luukun aika, päättyy siihen tämä taika.

Minä tahdon kiittää teitä, kaikkia jouluihmisiä meitä.
Paljon ideoita tullut on, inspiraatio välillä ihan rajaton.

Ihanaa, että olette seuranneet, kokeilleet ja myös tykänneet.
Ehkä ensi jouluna taas, mutta ensin vietetään joulua ja vuotta uutta.


Tällä pienellä joulurunolla päätän tämän vuoden joulukalenterin.

Katso tästä kaikki kierrätysteemaiset luukut:
2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä 
6. Paperista himmeli - tee kirjansivuista "pillejä"
8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai diy-eukalyptuskranssi? 
12. Vuosipallo 2021 - perinne jatkuu
(24. Tämä postaus)

Kuulen mielelläni oliko luukkujen joukossa jotain erityistä suosikkia?
Tai kokeilitko kenties jotain? Vai laitoitko jonkun idean talteen ensi jouluksi?

Toivotan jokaiselle kalenteria seuranneelle oikein hyvää joulua! 
Olkoon se paras mahdollinen jokaiselle.

torstai 23. joulukuuta 2021

23. luukku: Glögihetki + virkatut mukinaluset


Tokavika luukku! Kuinka se taas kävi näin, että ihan vähiin käy ennen kuin loppuu kokonaan? Nyt on aatonaatto. Pois kiire ja juoksu, nyt on aika vähän rauhoittua. 

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa / 20. Virkatut joulutortut ja muut jouluherkut / 21. Ruokaöljystä kynttilä / 22. Viime hetken kattausidea

Virkkaus on minulle usein rauhoittavaa. Etenkin, jos kyseessä ei ole mitään haastavaa. Kun tuntuu, että pitäisi tehdä sitä ja tätä eli sitä luo ihan itse turhaa joulukiirettä ja häslinkiä, on aika istahtaa, ottaa kuppi glögiä ja vain hengittää. Vähän lankaa käsiin ja koukku liikkeelle. Syntyy jotain helppoa, mieltä rauhoittavaa ja kehoa samalla rentouttavaa. 

Minulla on ollut jo nyt useamman joulun ollut käytössä piparinmuotoiset mukinaluset. Nyt tahdoin niihin vähän vaihtelua. Jos mukin alla olisivatkin JOULUPALLOT!

Ks. ohje piparimukinalusiin tästä.

Ks. myös viime vuoden joulukalenterista Ota joulu rennommin -luukku (19. vinkkiä).

Virkkasin siis setin joulupallonmuotoisia mukinalusia. Helppoja, pyöreät lärpäkkeet ja päälle hattu ja lenkki. Näihin meni kivasti kimallejämälankoja (hopea ihanasti miljoonassa pätkässä, se ei ollut yhtään mieltä rentouttavaa). 

Tää on tosi helppo, sopii myös aloittelijoille! Kaksinkertaisella langalla ja pylväskerroksilla tulee nopeasti valmista. 

OHJE: Joulupallo-mukinaluset

Tarvitset: Puuvillajämälankoja, voit virkata kahdella langalla yhtä aikaa. Halutessasi toisessa langassa voi olla kimalletta mukana tai sitten ota kolmanneksi langaksi ohut kimallelanka mukaan. Virkkuukoukku nro 3 tai langan ja käsialan mukaan. Pallon pidikkeen eli hatun voi virkata myös ohuemmalla koukulla.

Ohje alla.

Näin virkkaat joulupallomukinaluset:

1. krs: Tee isoon taikasilmukkaan kaksinkertaisella langalla 12 pylvästä (p). Sulje krs piilosilmukalla (ps). 2. krs: Virkkaa 2 ketjusilmukkaa (kjs) ja jokaiseen seuraavaan s:aan 2 p kuhunkin. Virkkaa lopuksi ihan alkuun 1 p ja yhdistä krs ps:lla. 3. krs: Virkkaa 2 kjs ja seuraavasta s:sta alkaen *2 p samaan, 1 p*, toista koko krs. Virkkaa lopuksi ihan alkuun 1 p ja yhdistä krs ps:lla. 4. krs: Virkkaa 1 kjs ja seuraavasta s:sta alkaen *2 kiinteää silmukkaa (ks) samaan, 1 ks, 1 ks*, toista koko krs kunnes krs:lla on jäljellä 3 s. Katkaise lanka ja vaihda "hattu"-lankaan. 

Hattu: Virkkaa langan paksuudesta riippuen yhdellä tai kahdella langalla. Vaihda tarvittaessa koukkua pienempään. 1. krs: Virkkaa krs:n viimeisestä s:sta alkaen 1 ks, *seuraavaan s:aan 2 ks*, toista *-* yhteensä kolmesti ja virkkaa vielä 1 ks 4. krs:n ensimmäiseen s:aan. Riville tulee yhteensä 8 ks, käänny. 2. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 3. krs: Virkkaa 4 ks, 20 kjs ja vielä loppuun 4 ks. Voit tehdä myös lenkin yksinkertaisella langalla ja sen voi myös virkata erikseen 3 krs:n jälkeen. Päättele.

Ja kun aluset ovat valmiit, tarvitsee niihin glögiä päälle!

Testaan joka joulu jotain joulutee- tai glögireseptejä. Jaan tähän oman suosikkini! Jos tykkäät karpalomehusta ja kardemummasta, tämä glögi on sinulle!

Karpalo-kardemummaglögi (2 isoa mukia)

4 dl vettä
vajaa 1/2 dl sokeria (lisää tai vähennä oman maun mukaan)
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
1-2 dl karpalomehua
(rusinoita, manteleita/mantelilastuja)

Keitä vettä, sokeria ja siemeniä kattilassa 10 minuuttia. Voit laittaa siemenet teepalloon tai kuvan kaltaiseen teesihtiin. Jos sellaista ei sinulla ole, laita suoraan kattilaan ja siivilöi liemi ennen mukiin kaatamista. Ota kattila liedeltä ja lisää karpalomehu, anna hetki mehun lämmetä liemessä. Jos haluat glögin jäähtyvän nopeammin, voit jakaa liemen ensin laseihin ja kaataa huoneenlämpöistä tai jopa jääkaappikylmää mehua suoraan kuuman liemen päälle. Lisää mukeihin tahtoessasi rusinoita ja manteleita.

Ja tässä tulee hauskin osuus! 

Tätä varten alusiin tehdään joulupalloille kuuluva ripustuslenkki! Kun alunen ei ole käytössä, voi sen ripustaa kuuseen! Tai jos ei kuuseen niin vaikka keittiössä ripustuskoukkuun.

Huomenna onkin sitten tämän vuoden joulukalenterin vihoviimeinen luukku!

keskiviikko 22. joulukuuta 2021

22. luukku: Viime hetken kattausidea

Nyt tulee viime hetken idea joulukattaukseen - tämän ehdit tehdä vaikka aattoaamuna vielä!

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa / 20. Virkatut joulutortut ja muut jouluherkut / 21. Ruokaöljystä kynttilä

Helpoiten pääsee, kun ei turhia askartele, vaan laittaa lautasliinat vain nätisti pöytään. Itse käytän aina kankaisia lautasliinoja. Ne näyttävät tyylikkäämmiltä ja ovat ekologisempia kuin kertakäyttöiset servietit. Useimmiten ei niitä edes tarvitse, mutta jos tarvitsee, helposti ne pyykkää puhtaaksi.

Noita kuusitaitteluja muuten on nyt näkynyt paljon! Ks. ohje taitteluun (Youtube).

Oma suosikkini joulukattauksessa ovat nämä virkatut tontturenkaat. Virkkausohjeen niihin saat tästä viime vuoden kalenteriluukusta - samalla luukussa on muuten 9 x helppo ja haastava kattaus - eli yhteensä 18 suht nopeasti toteutettavaa ideaa!

Viime vuonna ompelin myös setin uusia lautasliinoja joulukankaasta. Samasta kankaasta minulla on myös joulupöytäliina (en pöytäliinoja muuten koskaan käytä, mutta jouluna on kiva tehdä poikkeus siihen).

Nyt halusin tehdä jotain uutta joulukattaukseen. Monenlaista valikoimaa on jo, mutta jos mennään samoilla liinoilla, pipari-pöytätableteilla ja tietenkin samoilla astioilla (kun en muita omista) niin jotain uutta on kiva laittaa pöydän somisteeksi. Tein tällaiset kattausrenkaat!

Viime hetken kattausidea - tähän ei todellakaan kauaa mennyt. Sen mitä letitti ja liimasi - valmista! Enemmän meni aikaa siihen, että odotti kuumaliimapistoolin lämpenevän käyttövalmiiksi.

100 % kierrätettyä!

Kaksi pahvikartonkirengasta, jostain vanhasta joulukoristeesta pari kuusen tupsua, nyörinpätkiä letitettynä ja tähdet ovat mistäpä muusta kuin siitä mistä tämä joulukalenteri alkoi: vanhasta enkelikellosta! (Ks. luukku 1: Enkelikellon muodonmuutos). Lopuksi vielä parit helmet, nekin uusiokäytössä vanhoista puretuista koruprojekteista.

Liimasin kuumaliimalla letin pahvirenkaan päälle. Päiden yhtymiskohdan päälle koristeet. Viimeistelin vielä leikkaamalla kartonkista päälle ns. viirisuikaleen ja kirjoitin siihen Hyvää joulua! 

Kattaus on ruokaa vaille valmis. 

Tänään menee saaristolaisleipä (hapanjuuresta tehtynä) uuniin ja aion ensimmäistä kertaa graavata itse lohta! Katsotaas meneekö homma nappiin vai sinnepäin.

tiistai 21. joulukuuta 2021

21. luukku: Öljystä kynttilä

Kun on enää kolme yötä jouluun...

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa / 20. Virkatut joulutortut ja muut jouluherkut

Eilen leikittiin virkatuilla joulutortuilla, nyt sitten jollain muulla. Paitsi, että tämä ei ole yhtään leikin asia. Paloturvallisuus ennen kaikkea, sillä asialla ei leikitä. Mutta homma oli niin outo, että oli aivan totaalisen pakko kokeilla, että todellako se toimii? Siis oikeastiko? 

Nyt kun monet kynttilämeiningit ovat DIY-hommissa suosittuja, niin täten julistan, että laiska kynttiläfiilistelijä, nolla budjetin ihminen tai muuten vaan aivan kaiken kierrättäjä ilahtuu tästä pöytäkeskustelusta kuullusta ideasta:

Ruokaöljykynttilä.

Kyllä: öljystä kynttilä! Ei kynttilämassan sulatusta, ei mitään muuta kuin ruokaöljyä kuppiin ja polttelemaan. Eikö kuulostakin jotenkin vähän uskomattomalta ja oudolta?

Öljystä kynttilä - homma menee näin:

Kun rypsi- tai muussa ruokaöljyssä käristelet, eläpä hättäile. Ei tartte bioksi kuskata kaikkea öljyä, voit suodattaa osan siitä harson tai musliinikankaan läpi. Jäähdytä ensin kuitenkin. Sitten lorauta rippeistä ja hitusista suodatettua öljyä öljyä pieneen kynttiläkuppiin tai muuhun vastaavaan mikä varmasti kestää toimia kynttiläkuppina. Tässä on käytössä soijavahakynttilästä jäljelle jäänyt lasipurkki.

Aseta pieni sydänlanka keskelle. Sellainen missä on valmis metallinen jalusta on hyvä. Anna langan tulla vain vähän öljyn yli. Sitten sytytä varovasti ja voila: sehän palaa.

Ensin olin ihan supervainoharhanen. Entä jos se ei olekaan turvallinen? Entä jos se räjähtää koko homma? En kyllä tiedä miksi se olisi räjähtänyt, mutta koska vainoharhaisuus.. Siinä sitten tuijottelin liekkiä ja olin valmis minä hetkenä hyvänsä tukahduttamaan koko homman. 

Tätä kynttilää vaan ei hirveästi käytössä siirrellä, etenkään jos kippo on melko täynnä öljyä. Öljykynttilä palaa suht hitaasti, joten kipon ei muuten todellakaan tarvitse olla iso. Öljyä ei todellakaan tarvitse olla paljoa.

Kokeilin myös jotain ehkä hiukan kyseenalaista (en linkitä lähdettä, koska kyseenalaisuus) pirkkaniksikikkaa, jossa öljyn päälle lisätään appelsiinisiivu (leikattuna poikittain, jolloin keskelle jää karasta pieni lohkojen välinen kolo sydänlangalle). Ohjeistus oli vuodelta pottu ja kivi ja epäilin sitä kyllä heti. No eihän se öljy yksistään jaksa siivua kantaa pinnalla. Ei vaikka käytössä oli ohut mandariini-satsuma-mikälie (koska appelsiinia ei ollut ja jos olisikin, eihän se olisi kippoon mahtunut).

Hetken se pysyi pinnalla ja sitten vajosi. Oli se kaunis siinä pinnalla, mutta on sillä kiva funktio pohjallakin. Pitää nimittäin paremmin sydänlangan keskellä ja suorassa! Omani tahtoi viistää liikaa kohti purkin reunaa. Siivu auttoi poistamaan tuon ongelman.

Ja tuo se mandariinisiivu kynttilään väriä - ihan kuin ei enää pelkkää öljyä olisikaan!

Ihan hauska tämä. Olen testipoltellut öljykynttilää useina iltoina ja kasvattanut luottoa siihen, että se todella toimii. Käytön jälkeen kiertänyt purkkiin kannen kiinni ja nostanut jääkaappiin (koska mandariini). Eipähän ainakaan avonaisena kaadu ja sotke paikkoja.

OHO, enää kolme luukkua jäljellä!

maanantai 20. joulukuuta 2021

20. luukku: Virkatut joulutortut

Se on JOULUVIIKKO! Hurjaa. Onko todella? No on se! 

Jouluviikko starttaa jollain hupaisan hauskalla. Jollain herkullisella, mutta nollakalorittomalla. Jollain jämälangasta tehtävällä, supernopealla, viime hetken jouluisalla fiilistelyidealla. 

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa

Virkatut joulutortut!

Joulukalenteria suunnitellessa eka lukkoon lyöty luukkuni mielessä oli virkatut joulutortut. Ei hajuakaan miksi ja mitä varten, mutta joulutorttuja oli nyt vaan tehtävä. Kun onhan sitä virkattu niin runebergintorttu, laskiaispulla ja juustokakkukin, joten miksei myös joulutorttuja? 

Ja niitähän sitten virkkasin. Että vaikka viime hetken ideana mainostan, meikäläisellä nämä oli ensihetken fiilistelyä tulevaan joulusesonkiin.

OHJE: Virkatut joulutortut

Tarvitset: 3 virkkuukoukun ja sille sopivaa puuvillajämälankaa beigenä ja tummanruskeana. Luumuhilloksi sopii myös villa- ja akryylijämät. Lisäksi tarvitset paksun neulan.

Tee näin: Virkkaa 16 kjs. Aloita koukusta laskien 3:sta silmukasta ja virkkaa 14 ks, käänny. Virkkaa 1 ks jokaiseen s:saan paitsi jätä eka ja vika s välistä eli rivi vähenee kummastakin suunnasta aina 2 s. Toista kunnes jäljellä on enää 3 s. Virkkaa 3 ks ja katkaise lanka. 

Tee neljä samanlaista kappaletta. Voit jättää yhteen pidemmän langanpään, muut langanpäät voit päätellä.

Kokoaminen:

Ota paksu neula ja ompele kapenevien päiden laidat yhteen noin kolmion puolesta välistä alkaen. Muutama pisto riittää reunojen yhdistämiseen. Tuo lopuksi lanka keskelle ja tarvittaessa vedä keskelle jäänyt reikä umpeen.

Virkkaa luumuhillo: 
Virkkaa taikasilmukkaan 8 ks + ps. Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. Jos pyörylä on vielä liian pieni, jatka kolmas kerros *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko krs, ps. Katkaise lanka. 

Viimeistely: 
Jätä luumuhillon langanpäät pyörylän alle ja ompele muutamin piilopistoin hillo paikalleen. Kokoa laidoilta joka toinen reuna kohti keskustaa kuten joulutortun leipomisessakin. Ompele kärjet yhteen ja kiinnitä keskelle napakasti.

Herkkuja, mutta nolla kaloria! 

Ja sitten voi ajatella, että mitäpä sitä näistä? Ehkä laitan näihin ripustuskoukun ja laitan joulukuuseen, siellä ehkä on vielä pari oksaa vapaana. Tai ehkä hivautan nämä leikkiruoaksi pikkutytön joulupakettiin. 

Tortulle kaveria kanssa, ruskeasta langasta tulee pikkupipareita.

OHJE: Virkatut pikkupiparit

Tee näin: Virkkaa taikasilmukkaan 8 ks + ps.  2. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan, ps. 3. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko krs, ps. 4. krs: *1 puolipylväs + 1 pylväs samaan s:aan, 1 puolipylväs + 1 ks samaan s:aan, ps*, toista *-* koko krs, ps. Katkaise lanka. Lisää kuorrute: Virkkaa reunan ympäri kiinteitä ketjusilmukoita. Lanka voi olla pohjan lankaa ohuempaa.

Katso myös virkattujen piparimukinalusten ja pöytablettien ohjeet.

Tai entäpä virkattu karkki? Kyllähän jouluna konvehteja pitää olla!

OHJE: Virkatut karkit

Tee näin: Virkkaa 4 kjs, aloita koukusta laskien 3:sta s:sta ja virkkaa 2 ks, käännä. 2.-3. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan, käännä. 4.-5. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käännä. 6. krs: 2 ks yhteen 6 kertaa, käännä. 7. krs: 2 ks yhteen 3 kertaa, käännä. Virkkaa päälle vinoja raitoja kiinteillä ketjusilmukoilla. Virkkaa päihin (valkoisella tai muulla värillä): 2 ks samaan s:aan, käänny ja toista. Päät pitäisivät levenetä ja keskuksen reunat voi sulkea, jolloin karkki saa pötkylämäisen muodon ja päät jäävät vapaaksi karkkikääreen tavoin.

Tai jos virkkaus ei ole sun juttus, voi karkkipötkylät tehdä kangastilkusta, piparit polymeerimassasta, karkkikepit silkkimassasta (kovettuu ilman uunia) ja ne joulutortutkin vaikka huovasta tai keinonahasta.

Sitten eikun leikkimään jouluruokailua! Herkullista jouluviikkoa!

 

sunnuntai 19. joulukuuta 2021

19. luukku: Muhkut pehmokoristeet

Oho, se käy vähiin taas ennen kuin loppuu. Se on jo 19. luukku ja neljäs adventtisunnuntai!

Tämä luukku on nimeltään muhkut pehmokoristeet! Isoja, pehmeitä kuusenkoristeita. Sellaisia mitkä eivät paljoa paina ja mitä eivät mene rikki, vaikka koko kuusi kaatuisi! Adventtisunnuntain kunniaksi seuraa neljä erilaista ideaa.


Muhku pehmokoriste 1/4
Lumipallo pompompalloista

Superhelppo, joka sopii sinulle, joka tykkäät nopeista kuumaliima-askarteluista. Tämä ei paljoa ohjetta kaipaa, mutta sanotaas nyt pähkinänkuoressa kuitenkin: liimaa valkoisia tupsuja massapallon ympärille. Liimaa ylös ripustuslenkki ja muhkea rusetti.

Muhku pehmokoriste 2/4
Kangaspallot tilkuista

Jos et ole muovipallojen ystävä, voisit olla kangaspallojen ystävä! Myös nämä voisivat olla pyöreitä, mutta litteänä ovat vaivattomammat sekä tehdä että säilyttää. Tarvitset vain jämätilkkuja, jämävanuja (tai vaikka vanhaa sukkahousua tms) ja jämäsatiininauhoja esim. vaatteiden olkasaumoistä. 

Tilkkupalat yhteen, kääntö oikeinpäin ja aukon sulkeminen - helppoa! 

Vinkki! Jos leikkaat kuosillisista tilkuista, katso kuosi  suoraan. Tässä etualalla mainio esimerkki siitä, kuinka kappaleet olivat 100 % symmetriset, mutta koska kuosi vetää vinkkuraan, näyttää koko pallo ihan hemmetin vinosta ja epäsymmetriseltä. No sitä sattuu.

Muhku pehmokoriste 3/4
Tuftattu koriste jämälangoista

Tuftailin (engl. punch needle) pääsiäisenä pupu-koristeen ja silloin jo ajattelin, että pallokoriste jouluna voisi olla myös kiva! Pääsiäisenä mentiin pörröpuolella, tässä valitsin sileämmän puolen. Pörröt jäi sisälle ikään kuin täytteeksi. Viimeistelin pallon samanlailla mitä tein unikko-mukinaluselleni. (Ai hitsi olisinpas tehnyt tästä vielä hitusemman suuremmann niin olisi käynyt sekä kuusenkoristeesta että mukinalusesta!)

Pehmeissä koristeissa on se etu, että voit tehdä reilusti suurempia kuusenkoristeita. Sellaisia mitkä näkyvät ja näyttäytyvät tiheämmänkin kuusen oksilta kunnolla. Ei tarvitse mennä tiirailemaan lähelle. Jos on hyvin pienet koristeet ja iso kuusi, tarvitsee koristeita ihan superpaljon, että iso kuusi näyttää miltään. Kun laittaa suuria koristeita lomaan, alkaa kokoinaisuus näyttämään nopeasti upealta!

Ja sitten vielä yksi muhkea koriste-idea!

Muhku pehmokoriste 4/4
Kangasrusetti tilkuista

Jotenkin olen viehättänyt kuusista, joissa on rusetteja. Mitä isompia, sitä kivempia. Ajattelin kokeilla sopisiko ruseteilla koristelu myös omaan joulukuuseen. 

Leikkasin yhtä rusettia varten noin 15 x 50 cm suikaleen* ja ompelin reunat yhteen, mutta jätin keskelle kääntöaukon. Viistotin päät. Käänsin oikeinpäin ja koska kääntöaukko on pieni ja keskelle jäävä, en sulkenut sitä lainkaan. En solminut rusettia rusetiksi, vaan käänsin reunat 3. kuvan tapaan ja kiedoin jämälankaa ympärille. Avot, valmista!

* On muuten iän vanhasta kirppishameesta tämä kangas.

Kevyet, kevyet koristeet. Ei paljoa (muovi)oksan pää taivu näistä.

Huomaa myös muovipallo, joka sai viime vuonna virkatun päällisen!

Meillä on suuri kuusi ja paaaaljon koristeita. Tykkään, että kuusi saa olla täynnä hilppeitä ja roinaa. Se on se näyttävin jouluelementti. Ja montaa ostettua koristetta siinä ei olekaan, lähes kaikki on itse tehtyä. 

Ks. lisää ideoita itse tehtäviin kuusenkoristeita tästä - mukana mm. huopa- ja makrameekoristeet!