lauantai 26. elokuuta 2023

Oudot kierrätykset - 5 vinkkiä muovipakkauksiin

Käsityöt ja postausinto ovat olleet vähissä, mutta otetaas niin sanotusti paluu juurille: huttupakkauksiin ja outoihin (jollekin outo, jollekin ei), mutta ehkäpä helppoihin ja käytännöllisiin kierrätyksiin. 

Blogissani on ollut vuosien varrella paljon postauksia otsikolla Huttupakkaukset ja sitten on pyörinyt on ja off -sarjana Oudot kierrätysvinkit. Nämä kaikki löytyvät nyt saman kategorian alta: Oudot kierrätykset.

Pääosin kyse on pienistä, vähän erikoisemmista kierrätysvinkeistä ja pakkausmateriaalien kierrätysvinkeistä, uusiokäytöstä ja zero waste -ajatuksesta. Tässä tulee viisi kategorian vinkkiä! Pari on jo entuudeltaan tuttua, mutta joskus toisto on ihan hyväksi. Kertaus on opintojen äiti ja sitä rataa (myös itselleni).

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 1/5

Herra Hakkaraiset. Pastillit monesta lapsiperheestä tuttuja. Meillä ollaan muuten vain siirrytty näihin pastilleihin, koska leuat eivät kestä purkkaa (plus purkka on yhtä kuin roska! Pastillista ei jää roskaa, kun se menee kurkusta alas).

Ennen kuin hoksattiin, että pastilleista saa isoja pusseja, ostimme pastilleja näissä muovirasioissa. Harmitti, turhaa pakkausroskaa, mutta onneksi otin ne syrjään, koska..

..ne ovat todella kestäviä, ne on helppo huuhtassa puhtaaksi ja niistä saa etiketit helposti irti.

Päätin nyt ottaa ne uusiokäyttöön mm. askartelutarvikkeisiin. Samalla siivosin vetolaatikoita ja loin järjestystä myös pahvilaatikoilla kunnon konmari-laatikkoleikin mukaisesti. Tässä vielä sommittelua järjestyksestä...

..ja ennen-kuva! Kaikki sekaisin, mitään koskaan tuolta löytänyt. Autenttinen kuva kaaoksesta, joka vallitsee vähän turhan usein ihan kaikissa käsityötarvikkeissa.

Ja lopputulos! Nyt on liimoja yhdessä laatikossa, teippejä toisessa.. Pastillilaatikoissa on niin klemmareita kuin varaniittejä nitojaan. Laatikot solahti järjestykseen kahteen kerrokseen, alla (kuten myös vetolaatikon takana) on sellaisia mitä käyttää harvemmin.

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 2/5

Entäpä kovat muovirasiat? Olen siirtynyt käyttämään lasirasioita ruoan säilytyksessä, joten kaikki muovieväsrasiat ovat saaneet poistua käytöstä sitä mukaan, kun ovat menneet rikki tai kuten kävi tälle pienelle rasialle: se meni ällöttävän tahmaiseksi ja totesin, että ei ole enää turvallinen, mitä lie muovipehmennintä voi erittyä ruokaan, jos pinta ei puhdistu?

Olen siirtänyt tällaiset rasiat muuhun säilytyskäyttöön. Tämä pieni rasia meni pattereille!

Kuvassa vasemmalla myös vanha VHS-muovikansio. Ihan äärimmäisen kestävä säilytin ja hyvä, kun näkee läpi patterit. Pakkausmuovia myös tuo musta pehmosuikale, johon olen viiltänyt pikkupattereille veitsellä pienet pesät. Pysyvät hyvin ns. lokeroissaan!

Patterisäilytys ennen ja jälkeen.

Tuo ei ollut enää edes turvallista, kaikki patterit ihan sekaisin. Nyt VHS-kotelossa on kaikki käyttämättömät patterit ja pienemmässä "Nämä ensin" eli vähän käytetyt, mutta käyttökelpoiset. Teippasin niiden päät vuotojen varalta. Teippaus on hyvä, kun ottaa rasiasta uusia niin vanhoihin voi suoraan siirtää samat teipit - ja sitten on tyhjä patteri valmis pattereiden keräykseen.

(Kaikista ekologisintahan kai olisi kyllä käyttää ladattavia pattereita kuten ennen käytinkin, mutta niilläkin on rajansa kauanko voi uudelleen ladata. Ja kun lataaja meni rikki, en uutta koskaan hankkinut.. Nykyisin pattereita käyttää lähinnä kaukosäätimessä, seinäkellossa ja led-valoissa sesonkiluontoisesti, joten ei niitä pattereita niin kauheasti kulu. Ehkä niiden käyttö on ok, jos käyttää kunnolla loppuun ja vie tyhjät keräykseen.)

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 3/5

Tämä on lajiaan turhakkeiden kierrätys. Tiedättehän vesiautomaatit, joista tulee yhden muovimukin sijaan viisimiljoonaa mukia (yhtään en liioittele) ja kun sijainti on julkinen ja yleensä vielä joku flunssasesonki niin eipä niitä ylimääräisiä kehtaa takaisinkaan tunkea. 

Kun näin käy, että tulee yhden sijaan useampi, olen laittanut muut mukit vaihvihkaa kassiin tai taskuun. Kotona nämä voi käyttää vaikka missä liima-, maali- tai massasekoituskuppina. Eipä ainakaan mene käyttämättä roskiin. (Ja parashan kyllä olisi, jos näitä ei käyttäisi kukaan ja kaikilla olisi oma täytettävä vesipullo mukana, mutta harmillisesti sellainen taitaa olla utopiaa ettei kerttismukeja olisi tarjolla.)

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 4/5

Sitten vinkki etenkin askartelijoille: vanhat liimapullot? Oli se sitten iso tai pieni, kohta tyhjillään tai korkistaan umpi kuivunut, tee niille seuraava!

Puukolla tai saksilla auki (riippuen pullosta) ja lusikoi/kaavi liima  vaikka vanhaan tablettirasiaan. Vettä sekaan ja päälle merkki: liimalakka.

Liimalakka toimii kuten decoupagelakka. En ole ostanut vuosikausiin valmista sellaista, kun laimennettu* askarteluliimajämä toimii hyvin! Ja eikä jämähdä ja kuivu purkkiin. Sinne sekaisin ja voi käyttää pitkän aikaa monenlaiseen askarteluun ja esimerkiksi virkattujen korvakorujen kovettamiseen.

* Laimennoksia voi tehdä eri vahvuuksia sen mukaan mihin liimalakkaa tarvitsee. Vettä tai liimaa voi myös jälkikäteen lisätä, se ei ole niin justiinsa.

Ja tyhjennetty liimapurkki ymmärtääkseni sopii vielä muovipakkausten keräykseen, muutenhan se olisi liimojämien kera sekajätettä.

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 5/5

Se mikä liimapurkeille, sama rasvaputeleille!

Saksilla ja auki ja jämien lusikointi talteen. Heti jos tuntuu, että tuubista ei tule ja joutuu taistelemaan sisällön kanssa niin kannattaa leikata auki ja ottaa vanhaan, puhdistettuun purkkiin sisältö. Siinä säästää aikaa ja hermojakin - ja etenkin itse tuotetta! Säästöä siis kaikkinensa, kannattaa nähdä tuo vaiva.

Tummeli, mummokoiran tassujen paras rasva. Ajattelin, että tämä on kyllä niin jo tiristetty kuiviin, tuskin on sisällä enää mitään, mutta eihän se edes mahtunut tuohon pikkupurnukkaan. Tuubien seinämiin jää aina yllättävän paljon voiteita, monien käyttökertojen edestä. 

Siinäpä teille viisi helppoa, mutta käytännöllistä muoveihin liittyvää vinkkiä!

lauantai 19. elokuuta 2023

Lennosta vaihdettavat makrameekorvakorut

Jo toinen korvispostaus peräkkäin!

Tässä on trio makrameesydämiä - eikö olekin herkullisen värikkäitä ja ihanan pikkuruisia?

Tein nämä äidille lahjaksi. Hän vähän aikaa sitten ihannoi korvissa olleita vaaleanpunaisia makrameesydänkorviksia (ks. alla postaus ja ohje) ja lupasin tehdä hänelle vastaavat, mutta koska ei hän enkä minä osannut päättää väriä, tein kerralla kolmella värillä!

Ks. Makrameella sydänkorvakorut, sis. ohje

Mutta näissä korviksissa pointti on tässä: pidä yksin tai kaksin - tai yhdistä mihin vain!

Laitoin kuhunkin sydämeen vain välirenkaat. Näin ne voi pujottaa avattavaan korvisrenkaaseen ja valittua väriä voi vaihdella mielen mukaan vaikka lennosta.

Kussakin sydämessä on tosin musta nahkatausta. Kaikki langanpätkät jää taustan alle piiloon. Tummanviolettiin sydämeen musta nahkatausta uppoaa aika kivasti, muista se näkyy helpommin, mutta kun sydämet tasaa korvissa riippuvaksi suoraan eteenpäin, kukapa sitä korvakorun taustaa katselee?

Puuvillalankaa käytin kaikkiin, mutta olipa vähän ylläri et tämä siniharmaa lanka olikin hitusen paksumpi, koska sydämestä tuli muita suurempi. Tällä langalla oli kyllä mukavin solmia, oli sellainen kiva sormituntuma. Valmiinakin jotenkin "villamattomaisella" tavalla jämäkämpi.

Pieneen pakettiin pieni korvakorutrio. Leikkasin kartongista avattavan rasian ja sinne välipahvin, helppoa.

Hyvää huomista syntymäpäivää äiti! (Ja minulle myös, meillä on sama syntymäpäivä!) 

sunnuntai 13. elokuuta 2023

Korvikset kirjailulangasta ilman kirjailua

Kirjailulankakorvikset ilman kirjailua - sehän on ihan kuin kesä ilman uusia korviksia.. eikun teinhän juhannuskukkakorvakorut* virkaten.. no nyt tulee toiset lankakorvakorut, ja superhelpot sellaiset. Näihin ei tarvitse osata virkata eikä kirjailla tai mitään muutakaan erikoista tekniikkaa.

*Juhannuskukkakorvakorut - ks. postaus ja ohje tästä.

Inspiraatio näihin loppukesän lankakorvakoruihin on tässä kuvassa - ihana puuvillainen kesämekko, jonka löysin kesän loppumetreillä kierrätyskeskuksesta. Koko kesän vilkuilin kirppareilla puuvillamekkoa ja vihdoin löysin sellaisen. Ja siinä on ihana kuosi, mutta totesin ettei minulla ollut siihen oikein sopivia korvakoruja - joten tein sellaiset!

Tiesin heti, että kirjailulangoista löytyy mekkoon sopivia värejä, joten niistä se idea sitten lähti.

Tässä kaikki tarvittavat materiaalit: jämäkirjailulankoja ja kaksi muovista rengasta. En tiedä mistä renkaat ovat alkujaan.. Ne ovat korumateriaalilaatikossa pyörineet melkoisen ikuisuuden ja nyt vihdoin sain ne käyttöön.

Ja näin sitten tein!

Kiersin kirjailulankapätkiä renkaan ympärille. Näihin ei tarvitse liimaa tai mitään kiinnitystä, kieputtaa vain tiukkaan alun ympärille ja sitten lankaa vaihtaessa hiukan edellisen päälle limittäin. 

Ensin kipeutin värejä lohkoittain ja sitten..

..neulan avulla ohuemmin sinne tänne.

Lohkovärit tein kolmella langalla, ohuemmat yhdellä. Niissä langanpäät pujotin neulan avulla työn sisään.

Kokeilin näihin vaikka mitä korvakorukoukkua ja nappikorvista, mutta sitten päädyin siihen yksinkertaisempaan: pelkkiin renkaisiin, jotka pujotetaan sellaisenaan korvaan. 

Korvikset täysin ilman mitään liimoja tai kiinteitä kiinnityksiä! 

Yritän ajatella nykyisin aina koruissakin niiden ns. kiertokaarta. Joskus jos ne hajoaa, jos niihin kyllästyy tai muuten vain korut jää käyttämättä, on hyvä olla B-suunnitelmana purkumahdollisuus. Näissä muovirenkaat ja korvakorurenkaat saa uusiokäyttöön erittäin helposti, kun renkaatkin saa vaikka lennosta pois.

Värimaailma on just eikä melkein mekon kanssa! Kiva parittaa koruja ja asusteita tiettyihin vaatteihin.

Tykkään myös korvisten kontrastista, siro ja hengetön korvakorurengas ja värikylläinen, paksu rengas.

torstai 3. elokuuta 2023

OHJE: Reppumaskotiksi neulottu minireppu

Ja näin se on jo elokuu. Kesä alkaa olla loppusuoralla ja lapsillakin koittaa pian paluu kouluun - ja siitä muistui mieleen tämä joitakin aikoja sitten neulomani minireppu!

Se on kuin läpällinen reppu minikoossa - toimii reppumaskottina tai vaikka barbileikeissä. Parasta on, että kukkaro on myös oikeasti toimiva - sen sisälle voi laittaa mitä vain pientä, vaikka varakassin tai pyöränpenkin sadasuojan (jos on sellainen ohut ja hyvin litteäksi viikattava). 

Repussa on kiristysnauha ja läpässä vielä nappi. Jos reppua haluaa käyttää kukkarona, voi napin tehdä napakaksi. Lasten barbileikkeihin riittää vähän löyhenpikin napinläpi.

OHJE: Reppumaskotiksi neulottu minireppu

Langaksi käy mitä vain puuvillajämälanka, puikot langan ja käsialan mukaan (minulla tässä taisi olla 3). Muita tarpeellisia tarvikkeitä ovat pätkä nyöriä (esim. vanhan hupparin hupun nyörit tai vaikka vanhojen kenkien pesty kengännauha), nappi ja avaimenperärengas, lisäksi myös jotain ohuempaa nyöriä tai jämäkkää lankaa kiristyslangaksi.

Tee näin: Luo 28 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena aina oikein noin 20 kerrosta. Repun pohja on valmis ja sitten neulotaan läppä ja siihen lopuksi napinläpi: Päätä noin 2/3 silmukoista ja jatka jäljelle jäävillä silmukoilla (tässä jatkoin 9 silmukalla) sileää neuletta tasona 10 krs.  Neulo 2 oikein, päätä 5 silmukkaa, luo oikealle puikolle 5 silmukkaa, neulo 2 oikein. Neulo 1 kerros kaikki nurin. Päättele.

Lopuksi ompele nappi paikoilleen. Ompele repun pohja yhteen nurjalta puolelta. Tuo kiristyslanka repun suun eteen napin kohdalle ja kuljeta langan pää silmukoiden yli ja ali. Sido langan päät yhteen. Ompele nyöristä pienet hihnat repun sivuille, voit viedä nyörinpäät myös työn sisään, jolloin hihnoista tulee siistimmät. Lisää lopuksi läpän taakse avaimenperärengas. Tarvittaessa vahvista renkaan ompelua lisäämällä vahvikkeeksi pala esimerkiksi huopaa tai nahkaa.

Vinkki! Repun kokoa on helppo säätää suuremmaksi, lisää vain alun silmukoita ja tee kerroksia enemmän. Läppää varten jatka vain noin 1/3 silmukoista.

Ohje julkaistu Kauneimmat Käsityöt -lehdessä (nro 5/20).

Iloista opintietä koulunsa aloittaville tai sitä jatkaville!