torstai 28. huhtikuuta 2022

Viherkasvit: kierrätysideoita osa 1

Oho, tuli vähän blogitaukoa. Oli vähän käsitöistä ylipäätään taukoa. Ei ole huvitellut tehdä. Sen sijaan olen huseerannut viherkasvien kanssa. On tullut ja mennyt kasveja. Yritelmiä, viritelmiä. Ja kun tuossa aiemmin keväällä suoritin lähes kolmen tunnin ruukkujen ja multien vaihto-operaation viherkasveilleni, tuumasin, että viherkasvienkin kanssa kyllä voi tehdä monenlaista käsityötä ja kierrätystä. 

Päätin tuoda tätä uudehkoa viherkasvi rakkausharrastusta myös niiden teemojen kautta enemmän esille blogiin - ja ensimmäisenä siitä ajatuksesta nostan esiin ideoita mitä voi kierrättää kasviharrastukseen tavalla tai toisella. Ekana vuorossa viisi vinkkiä pakkaushävikki-teemalla! Mitä kotitalouden yleisiä pakkausjuttuja voi hyödyntää kasvien kasvatuksessa? 

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 1/5 
Munankennot

Klassikkokierrätystä jo syntyessään ja siitä on hyvä aloittaa: munankennot, hyviä taimipotteja eli kasvatusalustoja. Tässä kuvan yritelmässä tosin ei itänyt loppupeleissä yhtään mikään muu kuin home, mutta olen aikaisemmin useita kertoja onnistunut laittamaan muovialustalle muovikennon alaosan, koloihin multaa, siemenet kyytiin ja jonkinlainen huppu päälle kosteustasapainon ylläpidoksi. Kun siemenet itävät ja kasvia pukkaa, voi alut poimia käsin tai kuopassa vaikka lusikalla multineen isompaan ruukkuun. Tämä tosin pitää hoksata tehdä ennen kuin juurilla loppuu tila, kennojen syvennyksiin kun ei paljoa multaa mahdu. Munankennojen sijaan voi käyttää myös toisesta päästä taiteltuja vessapaperihylsyjä, mutta ainakin munankennon kanssa välttyy hylsyjen taittelulta.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 1/5 
Ei-pantilliset muovipullot

Pesty soijakastikepullo, kas - siinäpä hyvä huppu miniruukun (tai isomman ruukun suoraan kasvin alun päälle multaan töpättynä) päälle! Saman ajaa mikä vain pestävä, läpinäkyvä muovipullo. Suositus tietenkin, että ei leikota pantillisia vaan pantittomia pulloja. Pullon voi isolla veitsellä/puukolla halkaista ja pohjakappaleen huuhtelun jälkeen "pullohuppu" on käyttövalmis.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 3/5 
Kukkien vesisäiliöt (ja muut vastaavat umpinaiset putket)

"Aika tavaran kaupittee" on äitini hokema ja näin kävi myös näiden muovisten vesisäiliöiden osalta! Olen ihan varma, että vanhimmat putket ovat vähintäänkin ylioppilasjuhlista - ja niistä juhlista on piiiiitkä aika.

Pussillinen näitä on ja nyt ovat olleet tehokkaassa käytössä, koska olen alkanut tuuheuttamaan tiettyja kasveja aina nappasemmalla pätkän kasvia ja pitämällä sitä vedessä (vesi vaihdettava aika ajoin) kunnes kasvin varteen puskee juuria ja kunnes kasvinpätkä näyttää siltä, että se on valmis multaan laitettavaksi.

Todella käteviä nämä putket! Niitä on vielä useammassa pituudessa ja paksuudessa, jokaiselle kasville löytyy sopiva putki. Toki saman voi tehdä kapeassa lasissa, mutta minulla ei juuri ole sopivia sellaisia laseja.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 4/5 + 5/5

Maito- ja mehutölkkien korkit
Deodoranttipallot

Jos suojaruukku on liian syvä tai siihen tarvitsee vain vähän sisälle koroketta (jotta ilma kiertää paremmin), voi suojaruukun pohjalle laittaa tölkkien muovikorkkeja! Erittäin helppo kierrätysniksi.

Toinen erikosempi koroke syvään ruukkuun on dödöpallot! Olen näitä alkanut keräämään talteen (pallot tulee muovihylsystä tosi helposti irti, saksen kärki vain pallon ja muovireunan väliin ja PLOP, pallo on ulkona! Huuhtelu ja pallo on käyttövalmis mihin vain!) ja nyt löysin hyvän käyttötarkoituksen! Palloja useampi pohjalle ja ruukku päälle. Pallot kestävät hyvin kasvin painoa ja ne on helppo tarvittaessa huuhdella puhtaaksi.

Lue Kosmetiikan kierrätystä -postauksesta lisää dödöpallojen kierrätyksestä.

Extravinkki:
Hedelmäpussit

Näitä yritän välttää, mutta kyllä niitä silti joskus aina ja jatkuvasti tulee kotiin. Yritän käyttää aina kaikki uusiksi. Jos ei koirankakkapusseina niin sitten kasvien elvytyshuppuina tai uusien alkujen alkusuojana. Monesti ohjeissa kehotetaan käyttämään kelmua (reiät pisteltyinä), mutta en mielellään kertakäyttöistä muovikelmua halua käyttää, etenkin kun hedelmäpussi ajaa ihan saman asian. Läpi ei näe yhtä helposti, mutta se onkin aina kiva jännitys, kun avaa muovitusta ruukun ympäriltä - se on kuin pientä lahjaa avaisi, kun ei koskaan tiedä mikäs tilanne se siellä muovin alla on!

Näillä fiiliksillä uusi kasvikokeiluja (ja kierrätyksiä) kohti!

Tästä löydät kaikki kasvi-aiheiset postaukset. 

keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

DIY: Helpot pääsiäismunakoristelut

Nyt näkee tässä blogissa jotain mitä ei yleensä näe! 

Ja se jotain on pääsiäismunat. En ole kokenut olevani sellainen, joka koristelisi pääsiäismunia. Mutta nyt iski pääsiäismunahulluutus, kun sattui sopivasti olemaan käsillä useampi kananmunakuori.

Idea lähti tästä: palmusunnuntain töhnämuna-rasiasta.

Tuo neljän munan kennorasia on aika söpö. Inspiroiduin Instagramissa näkemistäni maalatuista kennorasioista ja eihän se sitten ollut kuin tuumasta toimeen! Mustaksi meni, että vilahti. Maalasin kennon kokonaisuudessaan, myös kannen, vaikka ensin leikkasin sen pois ajatuksella etten halua sitä säilyttää ollenkaan.

Eikä maalaus jäänyt siihen. Pitihän kennoon saada myös sisältöä.

Ensin tein pari Marimekon kuoseista inspiroitunutta munaa. Sitten halusin myös vähän väriä ettei jää ihan mustavalkoiseksi touhuksi. Pitäähän pääsiäisenä vähän väriä olla myös!

Pronssia ja pinkkiä, päältä ja sisältä.

Avoimet munat ovat siitä hauskat, että eipä haittaa, jos muna menee maalatessa tai jo aikaisemmin kuoren tyhjentämisessä yläosastaan rikki. Sisälle vain maalia, rikkoontunutkin munankuori näyttää kivalta! Avoimet kuoret kannattaa huuhtoa ja kuivattaa hyvin. Jos sisälle jää sitä kalvoa, voi sen sormin rapsutella suurimmilta osilta pois.

Oli ehkä vähän tylsää kopioitua jostain olemasta olevasta kuosista, mutta minkäs teet, jos tykkää. Ajattelin, että mikäli vain (vaikkapa tässä kennokuoressa) muna säilyy keväästä toiseen niin näitä klassikkokuoseista inspiroituneita koristeita ainakin jaksaa pääsiäisestä toiseen katsella.

Marimekko-munien kanssa sopii myös viime vuoden betonipupu! 
Ks. betonipupun ohje tästä postauksestani.

Ja loppuun vähän vinkkejä!

1. Munien leimat lähtevät (tai ainakin haalenevat) etikalla.

2. Muna on helppo maalata, kun tuikkaa pohjaan puutikun. Reikä ei tosin saa olla tikkua suurempi, jotta muna ei pyöri tikussa tuuliviirinä. 

2. Jos suoraan maalaaminen tuntuu riskiltä, voi ensin piirtää permanenttitussilla sinnepäin ääriviivat. Tulee helpommin tarkkaa jälkeä kaarevaan muotoon

3. Akryylimaali kuivuu nopeasti, mutta jos haluaa heti kädet vapaaksi, voi munan asetella vaikkapa pyykkipoikien avulla pöytätasolle kuivumaan. Pidemmän tikun voi laittaa myös juomalasiin tai vaikkapa kynäpurkkiin kuivumaan.

Tykkään kyllä ihan eniten tuosta pronssin sävyllä maalatusta munasta. Siitä tuli jotenkin niin superkiiltävä! Ihan kuin siinä olisi keraaminen, lasitettu pinta.

Sellaista pääsiäismunien ilottelua! 

perjantai 8. huhtikuuta 2022

Virkattu miniamigurumi (+ OHJE)

Iski sellainen pikkuhulluus, että jotain pientä ja söpöä oli virkattava. Uusi miniamigurumi! Ihan niinku änteenyt, nyt-ja-heti.

Joten sitten pääsiäistipusen virkkasin. Tosin munasta kuoriutuikin tipun sijaan ankka! Se on sitten pääsiäisankka. 

Pääsiäisankalla on isot silmät, muhkea nokka, pienet siivet ja hassut räpylät. Helposti tästä olisi tipusen saanut, jos olisi tehnyt pienen, terävän nokan ja pienemmät jalat. Mutta enemmän se vain ankalta näytti. 

Ja itse asiassa nyt olen miettinyt, että mitä tämä pikkukaveri muistuttaa? Kunnes tajusin: mieleeni tulee Alfred J. Kwak -piirretyn ankkahahmot! Siinä vasta oli piirretty!

VIRKATTU MINIAMIGURUMI

Tarvitset: Ihan mitä tahansa tiukkakierteistä puuvillalankaa (muukin käy varmasti), täytevanua, kaksi helmeä silmiksi, ompelulankaa ja -neulan, halutessasi pätkän kangasnauhaa ja virkkuukoukun (2 tai käsialan ja langan mukaan).

Virkkaa alavartalo: 
1. krs: Tee taikasilmukkaan 1+8 ks, yhdistä ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan, yhdistä ps:lla. 3. krs: 5 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 5 ks, yhdistä ps:lla. 4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä ps:lla. 5. krs: 2 ks samaan s:aan, 6 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 6 ks, yhdistä ps:lla. 6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä ps:lla. 7. krs: Taita kaksinkerroin, alku ja loppu yhteen. Virkkaa alku ja loppu yhteen (samalla muodostuu töyhtö perään) 1 ks + 2 kjs + 2 p samaan s:saan, 1 ks seuraavaan s:aan ja sitten avaa taitos ja jatka loppu krs: normaalisti: 6 ks, 2 ks yhteen, 2 ks, 2 ks yhteen, 6 ks, virkkaa vielä 1 ks ihan töyhtön "juureen". 8. krs: Jätä töyhtö krs:lta pois ja jatka normaalisti työn ympäri: *2 ks yhteen*, toista *-* koko krs. Täytä vanulla. 9. krs: 3 ks yhteen. Katkaise lanka ja ompele aukko umpeen.

Virkkaa pää:
1. krs: Tee taikasilmukkaan 1+8 ks, yhdistä ps:lla. 2. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista*-* koko krs, yhdistä ps:lla. 3. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä ps:lla. 4. krs: 2 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 2 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 2 ks, yhdistä ps:lla.  5. krs: 3 ks, *2 ks samaan s:aan*, toista *-* yht. kolme kertaa, 4 ks, toista *-* yht. kolme kertaa, 3 ks, yhdistä ps:lla.  6.-7. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä ps:lla. 8.-9. krs: *1 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs. Täytä vanulla (ei täyteen, jotta ei tule päästä liian painava), katkaise lanka ja ompele aukko umpeen.

Virkkaa nokka:
1. krs: Tee taikasilmukkaan 1+3 ks, käänny. 2. krs: 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, käänny.
3. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Katkaise lanka. Virkkaa toinen samanlainen ja ompele vastakkain. Ompele päähän, nostaen ylemmän kappaleen vähän harjakattomaiseksi, jotta nokka saa kivaa muotoa.

Virkkaa räpylät (2 kpl):
Virkkaa kuten nokka, mutta 2. krs:lla tee 2 ks jokaiseen s:aan. Taita kappale kaksinkerroin ja virkkaa yläreunat yhteen: 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan. Katkaise lanka ja ompele sivut yhteen. Ompele räpylät alavartalon alle tahtomaasi asentoon.

Virkkaa siivet (2 kpl):
1. krs: Tee taikasilmukkaan 1+3 ks, käänny. 2. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny. 3. krs: 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, käänny. 4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käänny.25. krs: 2 ks yhteen, 2 ks yhteen. Katkaise lanka ja ompele kylkiin kiinni.

Viimeistely: Lopuksi ompele helmet silmiksi ja halutessasi lisää päähän rusetti.

Minikokoinen pääsiäispupu viime vuodelta sai nyt kaveriksi pääsiäisankan! Ensin tuli korona-ajan alussa mininalle. Sitten jouluna minitonttu ja perään pääsiäispupu.. En tiedä mitähän minikokoista hahmojen farmia virkkailen, mutta näitä alkaa kertymään. Mikähän voisi olla seuraava pikkukaveri joukkoon?

Ks. myös nämä ohjeet:
Minikokoinen pupu / Minikokoinen nalle / Minikokoinen tonttu

perjantai 1. huhtikuuta 2022

DIY: Siivoussuihke + muita zero waste -vinkkejä

Tämä ei ole aprillia: nyt puhutaan siivoamisesta!

Siisti koti the best. Siivous on ärsyttävää, mutta silti niin kivaa. Ja siitäpä poiki huhtikuun eka postaus kaikille kevätsiivousta (ja ihan tavallistakin siivousta!) miettiville. Tässä tulee muutama ekologinen vinkki siivoukseen!

Vinkki nro. 1: Kirjallisuus

Kyllä, siivouksesta löytyy myös faktaa kansien välissä. Esimeriksi tämä uusi kirja ekosiivouksesta oli aikastas mainio. Paljon käytännön vinkkejä ihan aasta ööhön joka lähtöön. Kuvitus oli myös kiva. Tykkäsin.

Vinkki nro. 2: Tee itse siivousaineet

On kapitalismin tuotosta se, että jokaiseen asiaan pitäisi olla siivousaine. Miettikää kuinka montaa putsaria mainostetaan jo yksistään keittiöön! (Ihan sama kosmetiikassa: miksi ihmeessä on ujutettu ajatus, että pitäisi olla kosteusvoiteet vartalolle, käsille ja jaloille erikseen? Ihan samaa ihoa se on!) Ei se ole kuin rätti ja pari ainetta, sillä pärjää. 

Olen vuosikausia tehnyt siivousaineita itse. Joko niin, että ostanut tuhtia kamaa ja sitä laimentanut suihkepulloihin (esim. tiskiaineita voi hyvin vähän laimentaa, eipä tule sitä vaaraa että lorahtaa liikaa) tai ihan muista aineksista yhdistämällä. LISÄYS 12.4.// Itse tekemällä saa hyvin siivousaineita ihan kotoa löytyvistä aineista, joihin ei tule turhia lisättyjä kemikaaleja. Vähemmän on enemmän.

Etikka, vesi ja tiskiaine, se on putsareista paras.

Tämä on klassikko: 
2 dl etikkaa
3 dl vettä
muutama tippa tiskiainetta

Kaikki pulloon ja suudin suihkulle (jotta ruiskit kunnolla, hienojakoista etikkasuihketta ei ole kiva hengittää). Käyttää voi melkein kaikilla tasoilla. Sama ohje löytyy myös edellä mainitusta kirjasta, siinä se on nimeltään ikkunaputsi!

Tuoksu etikkamainen, mutta jos kestät sen hetken, se kyllä haihtuu pois. Ja kai sitä mieluummin haistelee ohikiitävän hetken etikkaa kuin huoneilmaan jäävää keinotekoisia siivousaineiden tuoksuja ja kemikaaleja, vai mitä? 

Vinkki nro. 3: Siivoa siivouskaappi

Jos ei ole välineet kunnossa, tuskin tulee niitä käytettyäkään. Eli siivoa myös välillä siivouskaappi.

Itse olen pyrkinyt karsimaan vuosia kestäneessä minimalismi-projektissani myös turhia siivousvälineitä ja -aineita. Se on ollut hidasta, koska olen halunnut osan käyttää kuitenkin loppuun. Osan aineista olen antanut muualle suoraan kiertoon - miksi säilyttää sellaista ainetta, josta tiedän etten sitä käytä (esim. liian vahvan tuoksun takia)?

Tässä siivouskaappini viimeisimmän siivouksen yhteydessä: ennen ja jälkeen. Kyllä sieltä taas karsiutu vaikka ja mitä! Selkeyttä myös siivouskaappiin. Mitä helpommin se imuri sieltä liikahtaa ulos niin sitä parempi. 

Vinkki nro. 4: Hyödynnä zero waste -mahdollisuudet

Minun siivouskaapistani löytyy myös roskia. Eikun ihan siivousjuttuja nekin! Kuten nämä: oivia zero waste -siivousvälineitä! 

Suuret koiranruokasäkit: erittäin hyviä isoja roskasäkkejä. Vanhat froteepyyhkeet ja -kangasjämät: erittäin hyviä, pestäviä jynssäysrättejä (esim. katso tästä postauksesta siivousapuri; vinkki nro 4). Pakkausnarut esim. kukkalähetyksistä: erittäin hyviä monenlaiseen sitomiseen (liittyy myös siivoamiseen, jos tekee esim. karsimisoperaatiota tai vastaavaa). Vanha pyöränlamppu (josta vastakappale meni rikki): erittäin hyvä taskulampun korvaaja (jostain olen oppinut, että jos siivouskaappi on eteisessä, siellä on hyvä olla aina varalta taskulamppu). Vanhat hammasharjat: erittäin hyviä pikkupaikkojen jynssäreitä monenlaiseen siivoamiseen, voi sitten heittää roskiin, kun harjakset menevät superällöttäviksi. 

Ja suosikkini: 
Reikäiset sukat: erittäin hyviä pikkuputsaajia sellaisiin paikkoihin, joissa on joko siivousaine tai siivottava kohde niin tuhtia tavaraa, että normisiivousrätti jäisi pesussakin likaiseksi. Sukasta on myös hyvä leikata pala, ei tarvitse käyttää koko sukka. Mutta toisaalta kokonainen sukka sujahtaa hyvin käteen ja sillä on helppo pyyhkiä vaikkapa kaihtimien välistä (koska nekin keräävät ihan superpaljon pölyä ja muuta skeidaa. Että sukka käteen ja jynssäämään! 

Jos sinulla on vastaavia zero waste -siivousvinkkejä, kuulisin mielelläni!