maanantai 11. joulukuuta 2023

11. luukku: Virkattu kestojoulukukka

Uusi joulukuun viikko aloitetaan kukkasin! Ja virkatulla sellaisella.

Tämä on joulutähti, joka ei lakastu - ei vuosikausiin, ei vuosikymmeniin. Joka joulu sama kukka esille.

Ja mitä parasta: tämä kukka sopii myös allergiseen kotiin ja kaikille tuoksuherkille (kuten minulle). Ei enää migreeniä, virkattu kukka ei tuo mitään hajuhaittoja kotiin.

Kukka voi myös näyttää monimutkaiselta, mutta se virkataan kerroksittain koottavista terälehdistä. Ei monimutkaisia silmukoita ja kikkailuja.

Kukkaan virakataan terälehtikerroksia vain kahdessa koossa ja kahdessa värissä (eli myös vihreät alle tulevat lehdet virkataan samalla tavalla). On siis helppo malli, ei tarvitse koota kukkaa yksittäisistä lehdistä ja päätellä langanpäitä!

DIY: Kestojoulukukka

Koko: Halkaisija noin 19 cm. 

Lanka: Merseroitua puuvillalankaa, esimerkiksi Drops Muskat (100 % puuvilla, 50 g = 100 m), 50 g punaista ja noin 25 g vihreää. Muut tarvikkeet: Puutikku, keltaisia helmiä, (kuuma)liimaa, ompelulankaa ja -neula, jokin ruukku tai astia. 

Tee näin:

Isot terälehdet:
Virkkaa 8 kjs ja yhdistä kjs-ketju ps:lla renkaaksi. 1. krs: Virkkaa ketjuun 3 ks, käänny. 2. krs: 1 kjs (= 1 ks), 1 ks samaan s:aan, 1 ks, käänny. 3.-8. krs: 1 kjs (= 1 ks), 1 ks samaan s:aan, 1 ks jokaiseen muuhun s:aan, käänny. Terälehtien lisäyskrs:t on nyt tehty. 9.-12. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan (= 10 s). Virkkaa kavennuskerrokset 13.-20. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, 2 viimeistä ks yhteen. Lopuksi krs:lle jää 2 s. 21. krs (= työn oikea puoli): 2 ks yhteen. Taita terälehti oikeat laidat vastakkain ja virkkaa kiinteitä ketjusilmukoita nurjalle puolen terälehden keskitaitetta pitkin työn juureen. Voit muotoilla samalla terälehteä: mitä harvemmin virkkaat, sitä kaarevampi terälehdestä tulee. Tuo lopuksi lanka terälehden vasempaan juureen 1. krs:n viereen. Toista terälehti kahdesti renkaaseen. Halutessasi virkkaa lopuksi kiinteitä ketjusilmukoita terälehtien reunojen ympäri, tee terälehtien kärkiin pieni nirkko (2 kjs, 1 ps. 1. kjs:aan). Reunojen ketjusilmukat napakoittavat terälehtiä.

Ohje jatkuu alla.

Pieni terälehti: Virkkaa samoin kuin iso terälehti, mutta lopeta lisäykset 5. kerroksen jälkeen (1.-5. krs). Virkkaa väliin viisi ks-kerrosta (6.-10. krs) ja aloita sitten kavennukset (11.-16. krs).

Virkkaa punaisella langalla yksi pieni terälehti ja kaksi isoa sekä vihreällä langalla kaksi isoa lehtikerroksiksi.

Kokoamien: Tuo terälehtikerrokset päällekkäin, pieni päällimmäiseksi ja ompele ne läheltä keskustaa napakaksi nipuksi. Ompele keskelle muutamia keltaisia helmiä. Liimaa (esimerkiksi kuumaliimalla) terälehtinippu puutikun päähän. Aseta ruukkuun pystyyn, tue tikku pystyyn esim. rypistetyn paperin avulla. Muotoile käsin terälehdet vähän ”auki”.

Valmista!

Tämä on aika sievä eikö? 

Kukkaisin terveisin tähän viikkoon. Enää kaksi viikkoa jouluun! Tällaisen kukan ehtii vaikka tekemään itselle ja vielä jouluviemiseksikin. Yhden kukan virkkaamiseen ei mene hurjan paljoa aikaa.

2 kommenttia:

  1. Jälleen niin hieno idea. Tämä täytyy toteuttaa itsekin.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.