sunnuntai 3. joulukuuta 2023

3. luukku: Piparipoikalaatikko

Kolmas luukku ja kolmas idea: piparibox eli piparipoikalaatikko!

Tämä on ehkä muikein ja valloittavin pahviaskartelu mitä oon koskaan tehnyt ja ihan odotin, että saan näyttää tämän teille. Eikö olekin hauska? Se on siis pahvia ja täysin avattava - ja seisoo myös pystyssä!

Joulukalenteri 2023: 1. Joulumuistikirja / 2. Puuhelmitonttu

Inspiraatio lähti tästä. Kuva on Tigerista. Näin tuollaisen piparipoikalahjarasian ja ihastuin siihen, mutta koin nuo kasvot negatiiviseksi. Piparipojan pitäisi olla iloinen! Ja siitä se ajatus lähti: teen laatikon itse!

Samalla päätin, että se saa olla isompi, koska en ajatellut sitä lahjarasiaksi, vaan ehkäpä säilytysrasiaksi? Voi nostaa jouluna esille ja joulun jälkeen sisälle mahtuu vaikka joulukuusenpalloja. Ei tule hukkatilaa.

Ja entäpä piparipokalaatikon valmistus? 

Nyt mennään:

DIY: Piparipoikalaatikko

Tarvitset: Ison pahvilaatikon, (suttu)paperia kaavaksi, maalarinteippiä, puuliimaa (vaihtoehtoisesti kuumaliimaa), akryylimaalia, ilmakuivuvaa massaa tai muuta koristelua (ks. alempaa lisää).

Vaihe 1: Piirrä kaava (suttu)paperille (taita paperi keskeltä ja piirrä vain puolikas niin saat symmetrisen piparipojan) pahville. Leikkaa sen jälkeen pahvista reunasuikaleet esim. 7 cm leveänä. Leikkaa suikaleet aaltopahvin mukaisesti ja pehmennä suikaleet "pyöreäksi" ennen liimaamista.

Vaihe 2: Liimaa suikaleet raaja ja pää kerrallaan eli viitenä kappaleena. Mittaa ja liimaa yksi suikale kerrallaan. Levitä liimaa suikaleen alareunaan ja kiinnitä maalarinteipillä paikoilleen. Puuliima kuivuu suht nopeasti ja sitä ei tarvitse paljoa.

Vaihe 3: Liimaa lopuksi suikaleiden yhtymäkohdat. Kun laatikon pohja on valmis, piirrä sen pohjan avulla uusi kaava ja huomioi se vähän isommaksi, jotta saat hyvin istuvan kannen. Leikkaa ja liimaa kansi samalla tavoilla, vain kapeammalla reunalla.

Vaihe 4: Anna kuivua rauhassa, mielellään tunteja tai vaikka seuraavaan päivään, vaikka tuntuisi, että liima olisi jo kuivunut. Poista sitten varovasti maalarinteipit. Varmista, että laatikon osat istuvat toisiinsa hyvin. 

Vaihe 5: Maalaa laatikot ruskeaksi ja anna taas kuivua. Tarvittaessa maalaa toinen maalikerros.

(Äh meni vähän ottamaan kansi osumaa ja tuli keskelle vekki. Pohjassakin on taitos, mutta se oli jo alkujaan pahvissa ja pohjassa se ei haittaa. Kannen taite vähän harmittaa, mutta ei voi mitään.)

Vaihe 6: Koristelu! 

Itse valitsin Fimon ilmakuivuvaa massaa. Se tarttui maalipintaan yllättävän hyvin. Vaihtoehtoisia koristeluidoita ovat silkkimassa (luulisi, että tarttuisi myös hyvin), maalilla koristelu, huopapalojen liimaaminen, puffpaint tai geeliliimojen käyttäminen, pahvipalojen liimaaminen ja maalaaminen? Valitse oma tyylisi!

Vaihe 7: Ja lopuksi taas odotellaan, että kuivuu hyvin.

Tässä vaiheessa kävin tunnin välein hipelöimässä piparipojan kantta, että joko on kuiva, joko on valmis! 

Ja kun se todella oli kuiva ja valmis niin ilahduin: massahan tosiaan muuttui samean savisesta väristä puhtaamman valkoiseksi! Sameus ensin häiritsi ja suunnittelin koristelun maalaamista, mutta ei sitten tarvinnutkaan. 

Tämä on täydellinen, näyttää ihan kuin piparipoika olisi kuorrutettu vahvalla pikeerillä.

Olen niin mielissäni tästä! Tämä iso, näyttävä ja iloinen joulukoriste - ja käytännöllinenkin! Sisälle voisi laittaa vaikka suklaakonvehteja (paperikääreissä toki vain). Tyhjänä laatikko seisoo niin hyvin jaloillaan.

Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita!

4 kommenttia:

  1. Ihana, mutta tähän ei taida taitoni riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) varmasti riittää, leikkaat ja liimaat - laatikko on helpompi kuin näyttää :)

      Poista
  2. Tämä on tosi söötti ja kivoja ovat myös nuo aiemmat ideat🙂 Säilytyslaatikoita ei voi olla liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) säilytyslaatikoita tarvitsee aina, myös jouluna :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.