maanantai 6. maaliskuuta 2023

Zero waste: Palasaippuasta nestesaippuaa

Oisko vuoden eka täysin zero waste -postauksen aika? No ois - ja kertauksen vuoksi oppia ikä kaikki: otetaan postaus miten teet itse DIY-nestesaippuaa zero waste -henkeen eli kuinka teet palasaippuasta nestesaippuaa!

Pikapostasin samasta hommasta jo viime vuonna (linkki alla), mutta välillä on hyvä ottaa uusinta ja kerrata. Eli tässä teille muistutukseksi ja nostoksi miten se homma toimii.

Tämä ohje toimii kaikille jämäpalasaippuoille. Saippuoille, joita ei tullut käytettyä. Saaduille mainossaippuoille tai näytepaloille. Unohtuneille saippuoille. Ihan mille vain paloille ja jämille!

Ks. Palasaippuat-postaus

Zero waste: Palasaippuasta nestesaippuaa

Tarvitset: Pulloja, raastimen, ison kulhon, vedenkeittimen, suppilon.

Aikaa ei tähän mene kauaa - tai riippuu teetkö yhden pullollisen vai ämpärillisen. Itse tein nyt noin kahden litran satsin ja aikaa ei mennyt varmaan puolta tuntia, jos välissä saippuan jäähdyttelyä ei lasketa.

Ohjeessa on vain kaksi vaihetta - on helppoa!

Vaihe yksi:

Raasta saippua kulhoon. Voit myös pilkkoa veitsellä, mutta raastin on parempi. Suuri raaste on kooltaan hyvä. Keitä vettä ja kaada kiehuva vesi saippuaraasteen päälle. 1:2 on hyvä suhde, eli vettä tuplat.

Eli jos raastetta on 2 dl, lisää vettä 4 dl. Mitat ovat suuntaa antavia, se ei ole niin justiinsa. Jos tykkäät lirummasta saippuasta kuten minä (kyllä ne kädet putsaantuu vähemmälläkin saippuamäärällä), lisää vettä enemmän. Jos teet ison satsin, voit tehdä jymäkämpää isoihin pulloihin kuten minä ja lisätä vettä sitten lennosta, kun laitat saippuapulloon täydennystä tästä isosta pullosta.

Vaihe kaksi:

Kun raaste on liuennut nesteeseen (vähän voi muuten lusikalla huljutella ja liikkeellä nopeuttaa sulamista, mutta älä kovin vatkaa ettei ihan vaahtoa), kaada suppilolla pulloon. Kannattaa tehdä kaataminen rauhassa, muuten saippua vaan vaahtoutuu pulloon (tämän takia myös kirkkaat säilytyspullot ovat parhaimpia, kun kaataessa näet missä rajassa vaahto on).

Valmista! 

Lasiseen pulloon voi saippuan laittaa melko kuumanakin, muoviseen voi olla hyvä vähän odotella jäähtymistä (ja jos nyt teit niin jymäkkää, että saippua sattuu ihan jähmettymään jäähtyessään niin sen voi kuulemma sauvasekottimella surrauttaa sekaisin, mutta minun ei ole sitä tarvinnut koskaan tehdä).

Tuossa on kaksi kaupan pumppupulloa, olen niistä vain etiketit revinnyt pois. Ne voi aina uudelleen täyttää! Muut täyttöpullot ovat mitä sattuu pestyjä shampoo- ja etikkapulloja. Tyhjentyessään laitan aina syrjään uutta saippuasatsia odottelemaan. Samoja voi käyttää monta kertaa aina vain uudelleen! Täydellisen zero waste.

Hassua kuinka tuosta toisesta litrasta tuli ihan tosi tummaa. Se oli puoliksi mustasta saippuasta. Näyttää kun olisi tervaa pullossa. Ei ehkä kehtaa pitää pumppupullossa, jos käy vieraita.. vai voisko ruskea kuravesisaippua olla uusi musta ja uusi hittijuttu? Eikö? Ai no ei sitten.

Oletko tehnyt tällä tavoin jämäpalasaippuoista nestemäistä saippuaa? Tai aiotko kenties kokeilla?

6 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen hyvästä zero waste -ideasta! Miten yksinkertainen ajatus, ei vain ole tullut mieleenkään :D Tykkään sun tavasta katsoa maailmaa kierrätyslasien läpi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Mukava kuulla, kiitos kivasta kommentista :)

      Poista
  2. Ole vain laittanut jämäpalan kannelliseen, vettä sisältävään purkkiin ja antanut ajan kulua, kunnes jämäpala liuennut veteen. Hidasta, mtta ei vie muuta aikaa, sähköä, käsivoimia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuohan on varmasti myös kätevä tapa hyödyntää jämät :) etenkin jos ei ole heti tarvetta saippualle.

      Poista
  3. Olen kokeillut tätä kerran ja nestesaippuaksi tarkoitettu saippua jämähti niin pahasti, että siitä tuli lähinnä sutta ja sekundaa. Vettä liian vähän, ehkä? No mutta aion kokeilla kuitenkin toistekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, erikoista! Ei ole koskaan käynyt noin. Mittasuhteet ovat olleet jotenkin pielessä. Saippuaraaste saa olla (jos mittaa) ilmavana, sitä ei paineta kasaan. Sitten tuplasti vettä niin ei koskaan ole tullut jämäkkää. Kokeile vielä uudemman kerran ja jos edelleen on paksua niin lisää vain vettä tai kokeile tuota postauksessa mainittua sauvasekotin-vinkkiä :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.