keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Helppo ja värikäs kukkaliina (+ OHJE)

Värikäs kukkaloisto pöydälle - vielä on kesää jäljellä!

Kukapa ei tästä ilahtuisi, virkatut kukkaset pöydällä, jotka eivät lakastu. Sopii niin mökille kuin lipaston päälle tai mikseipä myös juhlakahvipöydän keskelle.

Tähän voi käyttää jämälankoja ja liinan pituutta ja myös muotoa on helppo säädellä. Väreillä ilme jo vaihtuu, mutta niin myös sillä, että palat sommittelisikin eri muotoon. Sehän voisi olla myös vähän epäsymmetrinen. Tai sitten näin skarpisti symmetrinen. Kun ensin virkkaa kaikki palat, on lopuksi kiva sommitella mieleinen kokonaisuus.

Ja tässä tulee liinan ohje!


OHJE: Helppo ja värikäs kukkaliina 

Malliliinan kukkamäärällä liinan pituus on noin 64 cm ja ison kukan halkaisija noin 21 cm. 

Langaksi käy mikä vain puuvilla- tai sekoitejämälanka. Valitse mieleisiä värejä, esim. kolme sävyä ja lehtivihreää päälle. Kukat voivat olla hyvin myös yksivärisiä. Tai vaikka sateenkaarenvärisiä. 

Langanmenekki malliliinan väriellä oli yhteensä noin 80 g. Ison kukan vallitsevaa väriä noin 40 g, lehtivihreää noin 25 g. 

Virkkuukoukku: 3 tai langan ja käsialan mukaan. 

Virkkauksesta: Jos uusi kerroksen toisto alkaa pylväällä, korvaa ensimmäinen pylväs 3 kjs:lla. Jos kerros alkaa pitkällä pylväällä (pp), korvaa ensimmäinen pitkä pylväs 4 kjs:lla. (Huom: tätä ei erikseen mainita alla kukkien ohjeissa.)

Aloita isoista kukista. Kuvassa kukka lähes valmiina, vielä puuttuu viimeinen valkoinen kierros (9. krs). Malliliinassa on kolme isoa kukkaa, mutta mitä enemmän tekee niin sitä pidemmän liinan saa.

Iso kukka: Virkkaa näin: 1. krs: Virkkaa taikasilmukkaan *2 pp, 1 kjs*, toista *-* yhteensä kahdeksan kertaa. Sulje krs ps:lla ja katkaise lanka. 2. krs: Vaihda langan väriä ja aloita kjs-ketjun kohdalta. Virkkaa kjs-ketjuun *2 pp, 1 kjs, 2 pp, 1 kjs*, toista *-* jokaiseen kjs-ketjuun. Sulje krs ps:lla. 3. krs: Vaihda langan väriä ja aloita kjs-ketjun kohdalta. *Virkkaa ensimmäiseen kjs-ketjuun 3 p, 1 kjs ja seuraavaan kjs-ketjuun 1 p, 1 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 4. krs: *2 p samaan s:aan, 1 p, 2 p samaan s:aan, 2 kjs, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen, 2 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 5. krs: *2 p samaan s:aan, 3 p, 2 p samaan s:aan, 1 kjs, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen, 1 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 6. krs: *2 p samaan s:aan, 5 p, 2 p samaan s:aan, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 7. krs: *2 p samaan s:aan, 7 p, 2 p samaan s:aan, jätä edellisen krs:n pylväs välistä*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 8. krs: *1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs, 1 ks, 1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 9. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan, lisää edellisen krs:n keskimmäisen pp:n kohdalle 2 ks samaan s:aan. Katkaise lanka ja päättele.

Kun isot kukat on virkattu, voi siirtyä pienempiin niin työ etenee kohisten. Malliliinassa on neljä pientä kukkaa, mutta määrä on muunneltavissa.

Pieni kukka: Virkkaa näin: 1. krs: Virkkaa taikasilmukkaan *2 p, 1 kjs*, toista *-* yhteensä kuusi kertaa. Sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 2. krs: Virkkaa 5 kjs (3 kjs=1. p), *3 p seuraavaan kjs-kaareen, 2 kjs*, toista *-* koko krs ja virkkaa loppuun vielä 2 p. Sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 3. krs: *5 p kjs-kaareen, kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 4. krs: *1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs, 1 ks, 1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 5. krs: *3 ks, 2 ks samaan s:aan, 2 ks samaan s:aan, 3 ks*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. Katkaise lanka ja päättele.

Sitten virkkaa liinaan lehtiä. Malliliinassa on kuusi kappaletta, mutta niitähän voi olla enemmän tai vähemmän tai vaikka ei laisinkaan - ihan kuinka kukin tykkää.

Lehti virkataan ns. ees taas ketjusilmukkaketjun kummallekin laidalle aina päästä silmukkamäärää vähentämällä. Lehti voi vähän käsialasta riippuen käpertyä reunoistaan, mutta silitys/pingotus litistää kyllä lehden tasaiseksi halutessasi.

Lehti: Virkkaa 15 kjs. Aloita koukulla olevasta silmukasta laskien 3:sta s:sta ja virkkaa 1 ks jokaseen s:aan (= 14 ks), käänny. Virkkaa 12 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 11 ks, virkkaa työn päätyyn 3 ks ja jatka toistaa laitaa pitkin. 12 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 12 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 10 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 9 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 11 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 10 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 8 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 7 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 9 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 8 ks, ps. Lehti on nyt nurin, käännä oikea puoli ylöspäin ja vie lanka ala puolelle. Virkkaa päälle lehden keskelle päästä päähän kiinteitä ketjusilmukoita. Katkaise lanka ja päättele.

Lopuksi vielä koko liinan kokoaminen:

Kokoaminen: Tahtoessasi pingota tai silitä kevyesti matalalla lämpötilalla palat ensin. Sommittele palat ensin ja ompele ne takasilmukoistaan yhteen.

Sellainen kukkaliina! Värikäs ja vielä kesäinen. Väriä vaihtamalla ruskan sävyihin tästähän tulisi myös hieno ruskaliina - jos nyt ihan syksyyn jo haluaa kääntyä. Mut ehkä nautitaan ensin elokuusta ja loppukesän ihanista asioista.

Ohje julkaistu Kauneimmat Käsityöt -lehdessä nro 4/24.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.