maanantai 21. joulukuuta 2020

21. luukku: Helpot ja nopeat herkkulahjat

Pienet ruokalahjat, namskis! Kukapa ei herkuista tykkäisi? 

10 helppoa ideaa ruokalahjoiksi*

Nämä herkkulahjat syntyvät helposti. Valitsin ideat sen mukaan, että valtaosa eri tarvitse kovin kummallisia raaka-aineita tai erikoisia välineitä. Kunhan on kattila ja purkki, keittiön perusainekset ja joulumausteita niin sillä pötkii jo pitkälle ilman, että pitää innostuessaan erikseen lähteä kauppareissulle.

* Tosin nyt tänä poikkeuksellisena jouluna, kun kyläilyä ei suositella, en sanoisi et ruokalahjat. Ellei sitten käy oven taakse viemässä herkkuylläriä. Enemmänkin ruokalahjat voisivat olla tänä jouluna joululomalla tehtäviä pikkuherkkuja omaan perheen ruokapöytään. 

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl) / 16. Kestävämpi paketointi (16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin) / 17. Viiden minuutin jouluasetelma / 18. 9x helppo ja haastava kattaus / 19. Ota joulu rennommin / 20. Makramee-enkelit

Helppo ruokalahja 1/10: Erilaiset hillot

Vaihda joulun klassikko eli sinappi hilloon. Purkittaa voi niin monenlaista hilloa, marmeladia ja muuta makeaa hilloketta. Itse kokeilin kahta täysin uutta hilloa ja ihastuin. Etenkin kurkkuhillo oli jännittävä uutuus!

Kurkkuhillo 
200 g kurkkua (= 1 pienehkö kurkku)
1 1/2 dl sokeria
2 rkl limemehua
(1 dl tuoretta minttua tai reilu 1 tl kuivattua minttua)

Tee näin: Raasta kurkku karkella terällä suoraan kattilaan. Jos kurkusta tulee paljon nestettä, voit ottaa sitä pois. Lisää sokeri ja limemehu. Keitä 5-10 min kunnes paksuuntuu vähän. Lisää lopuksi minttu (voi jättää myös pois, mutta tuo kivaa raikkautta hilloon). Purkita ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Käytä paahtoleivän tai lettujen kanssa. Ohjeesta tulee yksi purkki hilloa, noin 2-2,5 dl.
(Alkuperäinen ohje: Mika Rampaan Perinneruokaa prkl -kirjasta)

Suklainen glögi-luumuhillo
1/5 dl glögitiivistettä
puolikas kanelitanko 
1/5 rkl neilikoita
1/5 dl sokeria
200 g (noin 4 kpl) luumuja
100 g hillosokeria
noin 20 g raakasuklaarouhetta (tai tummaa suklaata rouhittuna)

Tee näin: Mittaa glögitiiviste, kaneli (kanelitanko napsahtaa helposti käsin poikki), neilikat ja tavallinen sokeri pieneen kattilaan. Vinkki! Laske montako neilikkaa laitat kattilaan. Se helpottaa kaikkien neilikoiden pois ottamista. Keitä seosta noin 5-10 minuuttia kunnes se paksuuntuu (jos teet hilloa kerralla enemmän, keitä noin 15 minuuttia). Pilko pestyt luumut pieniksi paloiksi. Poista kanelitanko ja neilikat kattilasta. Lisää luumut ja keitä noin 5-10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella suoraan kattilassa (varo, seos on kuumaa!). Lisää hillosokeri ja suklaa. Keitä vielä noin 15-20 minuuttia. Purkita ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Käytä jälkkäreissä, letuissa tai missä vain. Ohjeesta tulee yksi purkki hilloa, noin 2-2,5 dl.
Helppo ruokalahja 2/10: Monet siirapit

Siirappi on siitä hyvä, että sehän säilyy. Ja sitä voi tehdä ihan vain tosi pienenkin pullon. Eihän siirappia kerralla paljoa käytetäkään. Tässä kaksi jouluista siirappia testattavaksi. Itse tykkäsin kummastakin, mutta glögisiirapissa oli mukavempi, juoksevampi koostumus.

Piparkakkusiirappi 
5 dl vettä
3,5 dl sokeria
1 rkl inkiväärijauhetta
2 tl kanelia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl suolaa

Tee näin: Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Älä jätä kattilaa yksin, seos kiehuu helposti yli. Alenna lämpöä ja anna olla hiljalleen liedellä noin 15-20 minuuttia. Pullota ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Jos kiteytyy, lämmitä siirappia vesihauteessa varovasti. Käytä latteen, kaakaoon, pannukakkuun, puuroon, coktaileihin tai mocktaileihin.. Ohjeesta tulee noin 2 dl (kuvassa pieni pullo reilu 1 dl). Säilyy noin kuukauden.

Glögisiirappi 
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
1 vaniljatanko (tai 2 maustemittaa vaniljajauhetta)
1 tähtianis
1 kanelitanko
5 neilikkaa

Tee näin: Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöit pulloon (itse siiilöi Pullota ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Ohjeesta tulee noin 2 dl (kuvassa pieni pullo reilu 1 dl). Käytä kuten piparkakkusiirappia tai mausta siirapilla kuohuviinilasillinen.
(Alkuperäinen ohje: Teresa Välimäen Hyvää joulua -kirjasta)

Helppo ruokalahja 3/10: Maustajan öljyt

Maustettu öljy, tuo kokkaajan klassikko! Olen vuosien aikana kokeillut monenlaista öljyä. Ihan oliivi- tai rypsiöljyyn voi laittaa melkeinpä mitä vain maustetta. Hyviä ovat olleet jalopenoöljy ja valkosipuliöljy. Tässä ehdolle myös chiliöljy!

Chiliöljy 
5 dl oliiviöljyä
1 chilipalko
1 valkosipulinkynsi
(rosmariinin oksa, voi korvata myös kuivatetulla rosmariinilla)

Tee näin: Töki pestyyn chiliin veitsen terällä pieniä reikiä. Kuori ja halkaise valkosipuli. Laita mausteet pulloon, kaada öljy päälle. Anna maustua muutaman päivän ajan. Säilytä huoneenlämmössä. Käytä mm. kasvisten maustamiseen. Käy myös paistamiseen. Ohjeesta tulee yksi puolen litran pullollinen öljyä. Vinkki! Omaan käyttöön öljypulloksi sopii myös pesty lasinen salaatinkastikepullo.

Helppo ruokalahja 4/10: Eksoottinen kurkumalatte

Kurkumalatte on tämän syksyn uusi herkkulöytöni. Olen kokeillut pariakin reseptiä mausteseoksen tekemiseen ja tämä on ollut yksi suosikeistani. Monessa versiossa raakakaakaota tai lakritsijauhetta ei ole. Tätä versiota voi tehdä pieneen purkkiin valmiiksi. Toimii hyvin myös lahjana, pieni purkki mausteseosta, kyljeen ohje, purkki hunajaa ja vaikkapa uusi, kaunis muki.

Kurkumalatte  
2 rkl kurkumaa
2 tl ceylonkanelia
1,5 tl raakakaakaota
1/4 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl lakritsijauhetta 
ripaus mustapippuria

Tee näin: Sekoita ainekset prukkiin. Säilytä huoneenlämmössä. Ohjeesta tulee yksi purkki pieni purkki mausteseosta, vajaa 1 dl eli noin 4-6 annosta. Käytä näin: Sekoita 1-1,5 tl mausteseosta ja 2-2,5 dl lämmitettyä kasvimaitoa (tai tavallista maitoa). Makeuta tarvittaessa hunajalla (suosi kotimaista!) tai vaahteransiirapilla. Joissakin resepteissä mausteseosta ja maitoa kiehautetaan kattilassa ja sitten siivilöidään mukiin. Niinkin voi tehdä, mutta ei ole välttämättä tarpeellista.
Helppo ruokalahja 5/10: Jännät maustevoit

Maustettuja voita voin suositella lämpimästi. Olen tehnyt useasti, silti ainut kuva löytyi vuodelta 2012. Maustevoit ovat kirjaimellisesti perusvoita yhdistettynä valittuun mausteeseen ja sitä voi käyttää ihan leivän päällä. Eli voin valmistaminen ei vaadi mitään välineitä, sulattamista tms.. Makeutettua voita en yhdistäisi juustoon tai kovin suolaiseen leipään, mutta esimerkiksi skonssin kanssa sopii hyvin. Valmista maustevoita pieneen rasiaan tai kokeile pieni pötkö eri makuja. Omia suosikkejani ovat valkosipulivoi ja hasselpähkinä-hunajavoi. 

Maustevoit
Helppo ruokalahja 6/10: Makeat koristelut

Pienet yllärit purkissa, ne ovat makeutta parhaimmillaan. Salmiakkimuru ja superströsselit, ne sopivat leivonnaisten päälle. Salmiakkimuru on erityisen hyvää vaniljajätskin kanssa. 

Superströsselit eli artesaaniströsselit
3-4 dl tomusokeria
1 valkuainen
valittu makuaines: 2 tl salmiakkijauhetta / 1 tl kaakaojauhetta / 2 tl piparminttitankoa hienonnettuna

Tee näin: Sekoita tomusokeri, valkuainen ja vesi. Lisää tarvittaessa sokeria tai vettä. Seos saa olla paksua, pursotettavaa. Lisää makuaines. Tässä vaiheessa seoksen voi myös jakaa kahteen kuten minä tein. Laitoin toiseen puolikkaaseen 1/2 tl kaakaota, toiseen 1 tl piparminttua. Seoksen voisi jakaa myös kolmeen, koska strösseleitä tulee paljon, kaikkiaan noin 2 leivinpaperillista. Pursota pienellä tyllalla ohuita nauhoja leivinpapereille. Itse en jaksanut kaivaa pursotusjuttuja esille ja kokeilin onnistuuko laittaa keskikokoiseen minigrip-pussiin ja pursottaa niin. Ei tule niin supernättiä, mutta superhyviä silti. Leikkaa ihan pieni aukko pussiin, liian paksut nauhat eivät kovetu hyvin (tuli testattua). Anna kuivua vuorokausi huoneenlämmössä. Riko käsin tai veitsellä isoiksi strösseleiksi. Purkita. Säilytä huoneenlämmössä. Käytä koristeena leivonnaisista tai jäätelön päällä. 
(Alkuperäinen ohje: Emma Ivane Minimuru-kirjasta)

Salmiakkimuru (ohje alla)
Kuvassa vasemmalla epäonnistunut, palanut versio ja oikealla parempi versio (en ole ihan varma pitäisikö näyttää tuolta, mutta ainakin lopputulos hienonnettuna maultaan on kiva!).

Salmiakkimuru
3/4 dl sokeria
1/4 dl vettä
2 tl salmiakkijauhetta

Tee näin: Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa. Anna kiehua keskilämmössä noin 10 minuuttia sekoittamtta. Heti, kun vähän kellertyy (jos menee tummaksi, on seos menetetty), lisää salmiakkijauhe nopeasti. Seos kuohahtaa ja paakkuuntuu nopeasti. Levitä leivinpaperille nopeasti ennen kuin kovettuu. Anna kovettua ja murskaa hienoksi muruksi (esim. murra käsin pienemmiksi paloiksi, taita leivinpaperia palojen päälle ja paina kaulimella murskaksi tai pussita ja murskaa). Purkita. Säilytä huoneenlämmössä. Seosta on hyvä välillä ravistella ettei paakkunnu klönteiksi. Käytä koristeena leivonnaisista tai jäätelön päällä. Ohjeesta tulee yksi pieni purkillinen, arvio noin 1,5 dl.
(Alkuperäinen ohje: Emma Ivane Minimuru-kirjasta)

Helppo ruokalahja 7/10: Kaakaon ystävälle

Nostan vanhan herkkulahjan blogihistorian alkutaipaleelta esiin. Muistaako joku suklaalusikat ja muut vastaavat kaakaoon sulatettavat suklaaherkut? Toimii!

Suklaalusikat 
suklaata (esim. tummaa ja valkoista)
karkkikeppiä rouhittuna
(kaakaota)

Tee näin: Sulata suklaa vesihauteessa. Ripottele kaakaota hyvin pestyyn ja kuivattuun jääpalamuottiin (auttaa irtoamisessa ja tuo kivan pinnan). Kaada suklaasulaa muottiin ja ripottele karkkikeppirouhetta päälle. Aseta bambulusikat seokseen, tue tarvittaessa et pysyvät pystyssä. Pakasta. Kun ovat kovettuneet, pakkaa elintarvikesellofaaniin. Säilytä jääkaapissa. Käytä näin: Kuumenna maito ja sulata tikku maitoon. 
Helppo ruokalahja 8/10: Leipurinpussit

Tee-se-itse-herkkupussit ovat todellakin tee-se-itse! Sopii lahjaksi erityisesti sellaiselle, joka ei muuten "jaksa leipoa" tai aloittevalle leipojalle, joka ei ole vielä kokenut, mutta oppimisenintoa olisi.

Tee näin: Valitse mikä vain resepti, esim. kakun ohje. Ohjeen on hyvä olla sellainen, että siihen ei tarvitse kummallisia aineksia tai välineitä. Kokoa kaikki reseptin kuivat ainekset yhteen. Jos ne sekoitetaan taikinassa yhdessä, laita samaan pussiin, jos taas eri vaiheissa, mittaa eri pusseihin. Kirjoita resepti niin, että saajalle on selvää mitä on valmispussissa ja mitä tarvitsee kaupasta, esim. maito, munat tms. Kirjoita selkeät työvaiheet. Parasta on, jos kokoat useampia leivontavalmispusseja yhteen lahjaan - siinä on monta kokeiltavaa reseptiä jo "puoliiksi tehtynä". Mukaan voi myös laittaa vaikkapa tarvittavan kakkuvuoan, leivontakulhon tai muun tarpeellisen leivontavälineen.
Helppo ruokalahja 9/10:

Ja jos oikein herkkuhammasta kolottaa ja konvehdit loppuvat niin teeppäs köyhän miehen dajm pelastaa! Tämä on kiitollinen herkku siinä mielessä, että sitä voi jemmata pakkaseen ja sieltä voi napsia palan silloin tällöin. Jos osaa temperoida suklaata, voi suklaan temperoida, jolloin se säilyy kovana myös huoneenlämmössä. 

Köyhän miehen Dajm 
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
2 rkl voita
2 rkl siirappia
noin 100 g suklaata

Tee näin: Mittaa ainekset kattilaan suklaata lukuun ottamatta ja keitä miedolla lämmöllä sekoittaen 4-5 minuuttia. Kun seos sitkistyy, levitä ohut kerros leivinpaperille. Levyn koko on noin puolet leivinpaperista. Anna levyn jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä tasaisena kerroksena päälle. Anna jäähtyä ja koveta pakkasessa. Leikkaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi. Voit pakata rasiaan kerroksittain, leivinpaperipala kerroksien väliin. Säilyy hyvin pakkasessa. 
Helppo ruokalahja 10/10: Juotavat lahjat

Vain täysi-ikäisille!

Valmista todellisten tonttujen juomaa (eli vodkaan liotettua karkkikeppiä - maku oli aika tonttuisan veikeä!) pieniin pulloihin tai käy Alkon kautta ja koristele valitsemasi pullo uuteen tyyliin. Ihan vaikka sille perheen mörököllille, joka ei muuten joululahjoista välitä.

Karkkikeppijuoma eli tonttujen juoma
Ks. ohje tästä.

+ Katso myös viime vuoden joulukalenterista mm. glögisinappi, piparkakkusokeri ja pähkinäherkku! 

2 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja. Tuohon kurkumalatteen olit maininnut, että mukaan uusi muki. Sun hauskoista ideoista tuunata ennemmin vanhaa tuli mieleen tussattu teksti mukin kylkeen tyyliin "Et oo lattee" tai rohkeammin "Ai kun oot (hyvää) lattee"... En taida itse uskaltaa, mutta hekottelen täällä itsekseni.
    Hyvää joulua ja idearikasta uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Et oo lattee, siinäpä oiskin kyllä makea muki :D hyvä idea, posliinitussilla vain tekstiä kylkeen! Ja mainitsin kohdassa tosiaan UUSI muki, koska muki on kyllä sellainen tavara et en ainakaan henk.koht. antaisi lahjaksi sitä käytettynä ostettuna. Ellei sitten kyseessä olisi keräilymuki, joka saajalta puuttuu, silloin se vaikka voisi ollakin vaikka kirpparilta. Hyvää joulua myös sinulle!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.